Platini chce po sérii suspendácií vytvoriť športovú políciu

TASR|21. nov 2010 o 12:50

Vo svetových futbalových organizáciách sa schyľuje k vytvoreniu špeciálnej polície. Prezident Európskej futbalovej únie už dostal ponuku od Interpolu.

FRANKFURT. Prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini považuje vytvorenie medzinárodnej športovej polície za nevyhnutné v boji proti korupcii vo futbale a ovplyvňovaniu zápasov.

"Potrebujeme agentúru, ktorá bude operovať aj za hranicami, medzinárodnú športovú políciu," vyhlásil šéf futbalovej únie. "Nedávno nás oslovil Interpol a ponúkol nám svoju pracovnú skupinu. To je začiatok."

Príliš nebezpečné známosti

Platini tvrdí, že organizácia sa poučila z obvinení Spyrosa Marangosa, bývalého pokladníka Cyperskej futbalovej asociácie. Ten obvinil Európsku futbalovú úniu z korupčného správania sa pri hlasovaní o dejisku EURO 2012, ktoré napokon získalo Poľsko s Ukrajinou.

Marangos má údajne dôkazy o tom, že niektorí členovia UEFA pri hlasovaní v roku 2007 brali úplatky.

"Sme v pozícii vyšetrovateľov, keď ide o oblasť športu. Ak príde ku trestnému činu, potom predáme prípad príslušným autoritám. Je príliš nebezpečné, aby sme takéto veci vyšetrovali osobne. Sme predsa futbalová únia a nie Scotland Yard," dodal Platini.

Päťdesiatpäťročnému Francúzovi sa nepáči myšlienka Medzinárodnej futbalovej federácie o udelení práv na usporiadanie MS 2018 a 2022 v jednom termíne. "Je to zlý nápad," mieni Platini. "MS 2022 budú o 12 rokov, prečo by sme o nich mali rozhodovať teraz?"

Ďalšie a ďalšie suspendácie

Medzinárodná futbalová federácia vo štvrtok odňala dvom funkcionárom hlasovacie práva v prípade voľby dejiska MS 2018 a 2022. Členovia výkonného výboru FIFA Amos Adamu a Reynald Temarii prišli o právo hlasovať po tom, ako ich začala vyšetrovať etická komisia.

Vedenie svetového futbalu už suspendovalo aj štyroch ďalších bývalých členov výkonného výboru.

Hlasovanie o dejisku MS 2018 a 2022 bude 2. decembra vo švajčiarskom Zürichu s 22 hlasujúcimi členmi namiesto 24. Platini si však myslí, že je potrebné zmeniť spôsob výberu.

"Udelenie práva na usporiadanie MS, ME či olympiády súvisí i s veľkým množstvom peňazí. Je potrebné, aby sme sa pokúsili nájsť nejaký nový systém," uzavrel Platini.

Nachádzate sa tu:
Domov