Novotný o titule: Každý vie, že nebude šampiónom, pokiaľ neporazí Vémolu

Ondřej Novotný.
Ondřej Novotný. (Zdroj: OKTAGON MMA)
Daniel Stankovič|13. júl 2021 o 19:30 (aktualizované 13. júl 2021 o 19:45)

Objasnil rozhodnutie organizácie.

PRAHA. Promotér československej organizácie Oktagon Ondřej Novotný vysvetlil rozhodnutie udeliť dočasný a nie právoplatný titul strednej váhy na najbližšom podujatí v zápase medzi Samuelom "Pirátom" Krištofičom a Marcinom Naruszczkom.

Rozhodnutie zmeniť formát titulového súboja prišlo potom, čo sa zranil bývalý šampión organizácie Karlos "Terminátor" Vémola, ktorého Krištofič nahradil. 

Celá situácia sa stretla s nepochopením mnohých fanúšikov, ako aj jedného z aktérov duelu - Samuela Krištofiča. Z tohto dôvodu sa dnes v pravidelnej relácii venoval Novotný objasneniu a zdôvodneniu rozhodnutia, ku ktorému sa uchýlila organizácia.

„Dočasný titul prišiel z boxu, bol udelený k zápasu, kde bol pôvodný súper zranený. Postupom času bol úzus v tom, že sa súboj o tento opasok konal vtedy, ak právoplatný držiteľ opasku nemohol rok nastúpiť od poslednej obhajoby do zápasu.

Dôležitý moment prichádza, keď Randy Couture ako šampión odchádza z UFC a už o deväť mesiacov sa medzi Antoniom Nogueirom a Timom Sylviom bojuje o dočasný titul ťažkej váhy. Divízia nemala šampióna, no vedenie organizácie sa rozhodlo, že ani jeden z bojovníkov v tej chvíli nemá právo bojovať o právoplatný opasok. 

To znanemá, že nastupuje do zápasu Nogueira, ktorý poráža Sylviu a stáva sa dočasným šampiónom Zaujímavé je, že ani následný súboj nie je o právoplatný opasok, aj keď do neho nastupuje posledný šampión divízie Frank Mir. Až na podujatí UFC 100 bol súboj o pravý titul medzi Brockom Lesnarom a Frankom Mirom. Dôležité je, že sa to takto používa,“ podrobne opísal Novotný.

Vedenie organizácie o možných zdravotných problémoch Terminátora vedelo už skôr, a tak bol čas pripraviť náhradu. Hoci sa súboj o titul zmenil z právoplatného na dočasný, ani jeden z manažérov oboch zápasníkov nenamietal a duel prijal.

„Karlos Vémola bol šampiónom a o titul ako všetci dobre vieme, prišiel kvôli niekoľkým gramom, keď nenavážil. V momente, kedy som vedel, že asi nebude môcť nastúpiť, tak som kontaktoval Attilu (Végha, pozn. red.) s tým, či bude môcť Pirát nastúpiť k zápasu.

Volal som aj s manažérom Naruszczky, informoval som ich a prvá vec, ktorú mi povedal, že by chceli ísť aspoň o dočasný titul, pretože každý v strednej divízii uznáva, že nebude právoplatným šampiónom, pokiaľ neporazí Karlosa Vémolu. Rovnako tak nič proti tomu nemal ani Attila Végh, nepadla ani jedna zmienka o titule, len to, že sú pripravení bojovať,“ povedal.

Opasok organizácie Oktagon.
Opasok organizácie Oktagon. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Historicky prvý súboj o dočasný titul domácej organizácie obstarajú dvaja elitní bojovníci strednej váhy, keď Naruszczka okupuje druhé miesto rebríčka strednej divízie, zatiaľ čo je Pirát štvrtým nasadeným zápasníkom.

Naruszczka má u nás jeden zápas, je to jednička organizácii FEN, donedávna 91. bojovník strednej váhy a sľúbili sme mu, že jeho ďalší zápas bude o titul. Piráta sme chceli viesť postupne k súboju o opasok, pretože je jasné, že ani Strelczyk ani Matavao pri všetkej úcte k nim nie sú bojovníci, ktorých by som si predstavoval ako súperov pred titulovým duelom.

Myslíme si však, že to nakoniec všetko dobre klaplo a z nášho pohľadu ide o pochopiteľný krok. Chceli sme to vysvetliť, pretože nám záleží ako na bojovníkoch, tak na fanúšikoch,“ zakončil jeden z promotérov Oktagonu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Novotný o titule: Každý vie, že nebude šampiónom, pokiaľ neporazí Vémolu