Pick 6: Seahawks zvládli ďalšiu drámu, získali aj kvalitnú posilu

Hráči tímu NFL Seattle Seahawks.
Hráči tímu NFL Seattle Seahawks. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|1. nov 2023 o 22:35

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov daného týždňa. Za nami je okrem ôsmeho kola aj prestupový deadline.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Broncos prepísali dejiny

Písal sa september 2015 a za Denver Broncos hral ešte Peyton Manning. Vtedy naposledy mužstvo z Denveru porazilo Kansas City Chiefs.

Za "náčelnikov" v tom zápase hral Alex Smith. Odvtedy šestnásť zápasov po sebe – a vlastne celú Mahomesovu kariéru – Chiefs svojho divízneho súpera porážali.

Až nadišlo ôsme herné kolo tejto sezóny a zverenci Seana Paytona nielenže veľkého rivala konečne porazili. Oni hrali dobre a to dokonca aj v obrane.

Obrana Broncos, ešte pred pár dňami jedna z najhorších v lige, sa v tomto zápase vytiahla a do svojej moci získala päťkrát súperovu loptu.

Taký zápas jednoducho musíte vyhrať.

Ofenzíva okolo Russella Wilsona bola tentokrát pripravená a potvrdila mierne zlepšenie z posledných zápasov. Russell výkon Broncos podčiarkol aj prihrávkou ukončenou krásnym touchdownon Courtlanda Suttona.

VIDEO: Courtland Sutton a jeho touchdown proti Chiefs

V Denveri, kde cez deň snežilo a takmer sme mali prvý zápas na snehu, pokračovalo divízne podpichovanie aj po zápase. Počas rozhovorov hráčov na ihrisku pustili na štadióne pesničku od Taylor Swift.

Pre tých, ktorí nevedia – Taylor je v týchto dňoch jednou z hlavných hviezd NFL mimo hráčov a partnerkou hviezdneho Travisa Kelceho.

Tabuľka Konferencie AFC

Pick 2: Privítajte San Francisco 17ners

Nedávno som písal o San Franciscu 49ers ako o najsilnejšom mužstve ligy. Ako o valci, ktorý pôjde ďaleko v play-off. O ich QB Brockovi Purdym som písal, že sa definitívne etabloval ako ligový starter.

Odvtedy dali San Francisco 49ers trikrát presne sedemnásť bodov a všetky tri zápasy prehrali. Po dvoch tesných prehrách s Minnesotou Vikings a Clevelandom Browns prišiel debakel od Cincinnati Bengals.

Čo sa to deje v Kalifornii?

Ako to býva, viac vecí môže byť pravdou súčasne. San Francisco hrali proti silným mužstvám (dvakrát), chýbajú im WR Deebo Samuel a hlavne LT Trent Williams.

V posledných dvoch zápasoch však aj Purdy hrá horšie ako sa čakalo. V poslednom zápase pôvodne ani nemal hrať, pretože mal ľahký otras mozgu.

Sezóna bude ešte dlhá. Nemyslím si, že zverencov Kyla Shanahana treba odpisovať, hoci spadli na druhú priečku v divízii.

Ešte sa veľa môže stať. A mimochodom, Christian McCaffrey vyrovnal historický ligový rekord v počte zápasov po sebe s aspoň jedným TD.

VIDEO: Christian McCaffrey skóruje pasový touchdown

Úplne opačnú trajektóriu nabrali Bengals, ktorá presne kopíruje zdravie ich QB Joe Burrowa. Podľa mňa sú spolu s Patrickom Mahomesom etalónom ligy z pohľadu víťaznej povahy.

Okrem tradične výborného Ja'Marr Chasa, sa pripomenuli aj RB Joe Mixon a WR Tee Higgins. Bengals sú späť a opäť majú ostré tesáky.

Pick 3: Kardinálna otázka

Kyler Murray, mladý a drahý QB Arizony Cardinals, sa vrátil do tréningového procesu po minuloročnom vážnom zranení. Dokonca bol vraj aj pripravený nastúpiť v tomto hracom kole. Ale nenastúpil.

Klub je spokojný s výkonom Joshua Dobbsa, ktorý je v pozícii netradičného hrdinu.

Dobbs a jeho netalentovaný útok hrajú – mám taký pocit – presne ako Cardinals potrebujú. Dostatočne pekne a kompetitívne, aby sa diváci bavili a zároveň prehrávajú, aby mali vysoký draft pick.

Kardinálnou otázkou Cardinals zostáva čo s Murraym. Hrať či nehrať s ním. A podstatnejšia – nechať si ho, či nie?

Poďme však k zápasu. Arizona hrala kompetitívne aj so silnými Baltimore Ravens a takto sa im podarilo získať loptu inside kickom.

VIDEO: Vydarený inside kick v podaní hráčov Cardinals

Ravens sa aktuálne darí. Ide im to vzduchom, no stále sú primárne nebezpeční po zemi. Gus „The Bus“ Edwards mal veľmi dobrý deň. Zabehol síce iba 80 yardov z devätnástich pokusov, ale rovno trikrát až do endzóny.

Pick 4: Seahawks vyhrávajú. Tesne

Seattle Seahawks cítia svoju šancu v tejto sezóne.

Budem ich spomínať ešte v poslednom picku, ale tu zostaňme pri dueli s Browns. Cleveland je nevyspytateľný. Útok nie je dobrý, obrana je však výborná.

Seattle sa natrápil a výhru vybojoval pol minúty pred koncom zápasu touchdownom nováčika Jaxona Smith–Njigbu. Vynikajúcim blokom pre mladšieho kolegu sa pri akcii predviedol aj D.K. Metcalf.

VIDEO: Rozhodujúci moment zápasu Seahawks vs. Browns

Treba povedať, že Seahawks testujú svojich fanúšikov pravidelnou kompozíciou. Výborný začiatok, strata vedenia, šokujúci finiš. Náročné na srdcia.

Tentokrát pomohol bývalý safety Giants Julian Love. Zachytil prihrávku súperovho QB 119 sekúnd pred koncom zápasu a odštartoval cestu za výhrou.

Pick 5: Prvá výhra pre jednotku

Už nejakú tú nedeľu nemáme mužstvo, ktoré by bolo bez prehry.

Ale až teraz platí, že každý zažil pocit výhry. Prvú výhru si pripísali Carolina Panthers a rovnako aj ich mladý QB Bryce Young, nedávna jednotka draftu.

Youngova prvá výhra prišla neskôr, ako sa čakalo.

Prišla však vo veľmi zaujímavý okamih. V priamom súboji s dvojkou draftu QB C.J. Stroudom z Houstonu Texans. Títo dvaja QB budú vždy porovnávaní, keďže boli prvý a druhý výber mužstiev v rovnakom drafte.

Stroud hral omnoho presvedčivejšie. Young aj v tomto zápase čelil obrovskému tlaku. Bol sackovaný šesťkrát, no napriek tomu dokázal zrežírovať niekoľko driveov, ktoré skončili bodmi. Jeden z nich bol aj pre touchdown.

Tlak je však problém dlhodobo a rovnako je problém, že ide cez minuloročný vysoký draft pick. Ikem Ekwonu, tackle braný zo 6. miesta draftu, povolil cez sedem pressures.

Pick 6: Kupci a predajcovia

Myslím, že tak nejako sa volá obľúbená stolová hra. Podobnú hru hrajú v tomto čase aj generálni manažéri mužstiev. Utorok bol totiž posledným možným dátumom, kedy sa dal zorganizovať prestup z mužstva do mužstva.

Tí čo sa cítia na úspech hľadajú, koho kúpiť, tí čo sezónu balia, hľadajú koho predať za kapitál do budúcna. Poďme sa pozrieť na hlavné udalosti.

Najväčším predajcom sa prekvapivo stali Commanders z Washingtonu. Napriek veľmi tesnému zápasu proti Philadelphia Eagles sa zdá, že niekto úplne hore (nový majiteľ?) zavelil k výpredaju.

Najskôr pustili EDGE Montez Sweata za druhé kolo do Chicago Bears a pár minút na to aj EDGE Chase Younga za tretie kolo do San Francisco 49ers.

Commanders mali štyri prvokolové picky v defenzívnej línii. Pochopiteľne nemohli všetkých podpísať. Som však prekvapený, že sa vzdali Sweata a absolútne nechápem Bears.

Dávajú ďalší kapitál do obrany, keď to útok potrebuje omnoho viac. Je toho omnoho viac, vypočujte si náš najnovší podcast, tam sa tomu venujeme podrobnejšie.

Najvýhodnejší obchod urobili New York Giants. Kvalitného, ale starnúceho Leonarda Williamsa poslali do Seahawks za druhé a piate kolo, teda výhodnejšie, ako ho pred troma rokmi získali.

Rozhodne je ešte zaujímavé, že QB Joshua Dobbs smeruje do Vikings, aby nahradil zraneného Kirka Cousinsa a CB Rasul Douglas ide z Green Bay Packers do Buffalo Bills.

Rovnako zaujímavé je tiež sledovať veľké mená, ktoré tento rok dres nezmenili. Derrick Henry, Davante Adams, Mike Evans ako aj Tee Higgins zostali vo svojich mužstvách.

Možno aj preto bolo poslednou správou utorkovej horúcej noci vyhodenie generálneho manažéra Dave Zieglera a hlavného trénera Josha McDanielsa z Las Vegas Raiders.

Nás nikto nevyhadzuje, zostávame tu naďalej. Počujeme sa v našom podcaste a čítame sa aj o týždeň. Čaute, čaute.

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Seahawks zvládli ďalšiu drámu, získali aj kvalitnú posilu