Vlhová medzi kolami zmenila rituál. Dávam si veľký pozor, tvrdí

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|21. dec 2021 o 15:00

Niektoré oblúky mala pribrzdené, tvrdí expertka.

COURCHEVEL, BRATISLAVA. Po prvej jazde si búchala rukou po prilbe, čím ukázala nespokojnosť. Po druhom kole rukou pumpovala vo vzduchu na znak spokojnosti.

Rezultát? Slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej to v obrovskom slalome Svetového pohára v Courcheveli stačilo na nepopulárne štvrté miesto.

„Bohužiaľ, niekto musí byť štvrtý a teraz som to ja. Všetko som si prehrala v prvom kole,“ načrtla Vlhová v rozhovore pre JOJ Šport.

Vlhová: Budem bojovať až do konca

Vôbec prvýkrát v aktuálnej sezóne nebola na stupni víťazov. V Levi zvíťazila dva razy v slalome, v Killingtone skončila v slalome druhá a v Söldene v obrovskom slalome tretia.

V Courcheveli zvíťazila Mikaela Shiffrinová, na ktorú Vlhová stratila 1,44 sekundy. Druhá skončila Sarah Hectorová a tretia Michelle Gisinovú, za ktorou Slovenka zaostala o 0,36 sekundy.

Po prvom kole bola Vlhová až šiesta. V nájazde do roviny neskoro zatočila do jedného z oblúkov, vyšla z optimálnej stopy a stratila rýchlosť.

„Vedela som, že som urobila veľkú chybu na rovine. Táto jazda nebola najlepšia. Budem sa snažiť dať všetko do druhej jazdy,“ priznala Liptáčka po prvom kole.

„Trať je dobrá, miestami sú tam ryhy, je to hrboľaté, ale dá sa tam zajazdiť dobrý čas. Treba len dobre lyžovať a pustiť sa do toho naplno. Budem bojovať až do konca,“ dodala.

Niektoré oblúky mala akoby pribrzdené

Úvodné kolo z nasadenej sedmičky nedokončili Meta Hrovatová a Marta Bassinová. Preteky vo francúzskom stredisku nútene vynechali aj Lara Gutová-Behramiová, Alice Robinsonová či Katharina Liensbergerová.

V úvode druhej jazdy išla Vlhová opatrnejšie.

„V hornej časti sa mi nepáčila, niektoré oblúky mala akoby pribrzdené,“ opisovala lyžiarska expertka JOJ Šport Jana Wolnerová (rod. Gantnerová).

V strednej časti trate už išla agresívnejšie a dynamickejšie. Do cieľa prišla prvá. Následne čakala v kresle pre najrýchlejšiu pretekárku, kam sa až posunie.

Ďalšie dve lyžiarky skončili za ňou. Pódium bolo na dosah. Švédka Hectorová, Švajčiarka Gisinová i Američanka Shiffrinová ju však predbehli.

„Druhé kolo som už išla dobre. S novým materiálom som veľmi spokojná, cítim sa na ňom dobre,“ uviedla Vlhová.

Medzi kolami išla netradične na hotel

Opäť sa však vrátila k nevydarenej prvej jazde.

„Mrzí ma prvé kolo, urobila som veľa chýb, nešla som dobre. Už sme v takom leveli, že za každú chybu sa platí,“ povzdychla si.

Medzi jednotlivými kolami väčšinou lyžiarky oddychujú v hospitality, kde majú k dispozícii aj obed. Slovenka si zväčša dáva polievku či suché cestoviny s olivovým olejom.

Tentoraz svoj rituál zmenila. V Courcheveli išla na hotel.

„Je odtiaľto asi minútu pešo,“ naznačila pohľadom.

„Medzi kolami som bola na izbe. Snažím sa čo najviac zdržovať osamote. Korona sa rýchlo šíri a nechcem prísť o žiadne preteky. Dávame si veľký pozor,“ doplnila.

Priebežné poradia vo Svetovom pohári

V Courcheveli na víťazstvo vo Svetovom pohári stále čaká. Dva razy bola vo francúzskom stredisku druhá – v slalome i paralelnom slalome.

V obrovskom slalome skončila vlani tretia, predvlani štvrtá. Zvíťazila tu však pred deviatimi rokmi v Európskom pohári.

Shiffrinovej dominancia v Courcheveli

V predošlých týždňoch Vlhová vynechala rýchlostné disciplíny. Mala viac ako trojtýždňovú súťažnú pauzu. Nemohla jej ublížiť?

„Preteky nikdy nič nenahradí, ani tréning. Ťažko povedať, neviem. Možno áno, možno nie. Robila som veľa chýb. Nevadí, už je to za nami a budem sa sústreďovať na nový deň,“ tvrdí.

V stredu sa v Courcheveli jazdí aj druhý obrovský slalom (1. kolo 10.00, 2. kolo 13.00), ktorý je náhradou za zrušené preteky v americkom Killingtone.

„Budem sa snažiť, čo najviac si oddýchnuť, zregenerovať a zajtra je nový deň,“ zopakovala Slovenka.

Najväčšou favoritkou na víťazstvu bude opäť Shiffrinová. V Courcheveli vyhrala vo Svetovom pohári už šesťkrát – štyri razy v obrovskom slalome a po jednom triumfe pridala v paralelnom slalome a klasickom slalome.

„Ak mám byť úprimná, dnes to bolo naozaj veľmi ťažké. Som poriadne unavená. Víťazstvo mi dáva obrovskú vzpruhu, ale musela som zo seba vydať maximum. Musela som bojovať a jazdiť agresívne, čo mi našťastie vyšlo,“ cituje Shiffrinovú skiweltcup.tv.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová medzi kolami zmenila rituál. Dávam si veľký pozor, tvrdí