Vlhová zažije čosi nepoznané. Všetky oči budú na mne, tvrdí

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|11. okt 2021 o 15:58 (aktualizované 11. okt 2021 o 20:32)

Čas venuje športu a rodine.

BRATISLAVA. Ani respirátor na tvári nezakryl jej dobrú náladu. Usmievala sa očami.

Petra Vlhová prišla na predsezónnu tlačovú konferenciu s bratom Borisom a asistentom trénera Matejom Gemzom.

O necelé dva týždne vstúpi do novej sezóny Svetového pohára obrovským slalomom v Söldene (23. október). Prvýkrát v pozícii najlepšej lyžiarky na svete a obhajkyne veľkého glóbusu.

„Mám to v hlave, bude to iné. Snažím sa sústrediť sama na sebe. Neriešiť, že všetky oči budú na mne, aj keď to tak bude,“ načrtla 26-ročná slovenská lyžiarka.

„Každý bude chcieť vidieť, či dokážem víťaziť aj po zmene trénera. Bude veľa rečí, ale som na to pripravená. Pôjdem si svoje,“ dodala.

V knihe sa viac otvorila

Po piatich rokoch Vlhová ukončila spoluprácu s talianskym trénerom Liviom Magonim. Od začiatku letnej prípravy ju vedie Švajčiar Mauro Pini.

Porovnávať oboch trénerov na tlačovej konferencii príliš nechcela.

„Každý človek je iný. V novembri mi vyjde autobiografia, kde sa všetko dozviete. Tam som sa viac otvorila. Vďaka nej nahliadnete do môjho života,“ priznala Vlhová.

V predošlej sezóne zažila množstvo emócií. Radosť, smútok či sklamanie. Na konci však zdvihla nad hlavu najcennejšiu lyžiarsku trofej.

Čas venuje športu a rodine

Jej popularita sa po zisku veľkého glóbusu ešte znásobila. Musela odmietnuť desiatky rozhovorov, pozvaní do televíznych relácií i na školské besedy.

„Keby som to všetko robila, lyžovanie moja kariéra by išli bokom. Môj čas je vzácny a takmer celý ho venujem športu a najbližším,“ poznamenala Vlhová.

Petra Vlhová počas zjazdu.
Petra Vlhová počas zjazdu. (Autor: TASR/AP)

Fanúšikovia si často neuvedomujú, čo všetko musí slovenská lyžiarka absolvovať. Jej program je často naplánovaný do najmenších detailov. Počas sezóny, ale aj mimo nej.

„Viac o tom hovorím v knihe, ktorá čoskoro vyjde. Zamýšľala som sa nad tým, či v nej budem úprimná. Napokon som nemala žiadnu brzdu a povedala veci na rovinu,“ dodala.

Lyžovanie ju teraz viac napĺňa

Základom po minulej sezóne bolo, aby si Vlhová poriadne oddýchla – fyzicky i mentálne. Absolvovala až dve dovolenky, čo pre ňu v minulosti nebývalo zvykom.

Bola aj viac doma, v príprave lyžovala menej, ale o to kvalitnejšie.

„Oddych na úkor lyžovania bol dôležitý. Ak by som pokračovala ako v predošlej sezóne, na prvých pretekoch v Söldene by som si povedala, že mám všetkého plné zuby,“ naznačila.

Nejdeme na veľký glóbus, aj keď nevyjdú niektoré preteky, nič sa nedeje, máme ďalšie. To som si vlani nemohla povedať.


Petra Vlhová

Po minulej sezóne skončil v tíme okrem Magoniho aj taliansky servisman Pierluigi Parravicini, prezývaný Gigi. Nahradil ho krajan Bruno Grandi. Novou členkou tímu je aj fyzioterapeutka Ivana Gašpárek.

„Zmena hlavného trénera bol najväčší krok. Teším sa na preteky i fungovanie v tíme. Je skvelý, veľa sa smejeme. Som šťastnejšia a lyžovanie ma viac napĺňa,“ dodala.

Zo súperiek sleduje len Shiffrinovú

Najbližšie dva týždne bude trénovať v Rakúsku. Základňu bude mať v Hintertuxe odkiaľ sa podľa počasia a podmienok bude presúvať aj do ďalších stredísk.

„Chceli by sme ísť aj na súťažnú trať v Söldene, keď nás tam pustia. Ešte potrebujem pár dní na snehu. Keby som sa mala teraz spustiť, nemusí to dopadnúť najlepšie,“ skonštatovala Vlhová.

V najbližšej sezóne s určitosťou neabsolvuje všetky preteky Svetového pohára ako vlani. Prioritou budú technické disciplíny, ale najmä olympiáda v Pekingu.

„Nejdeme na veľký glóbus, aj keď nevyjdú niektoré preteky, nič sa nedeje, máme ďalšie. To som si vlani nemohla povedať,“ vravela s úsmevom.

Svoje súperky príliš nesleduje, sústredí sa najmä na seba.

„Na Instagrame sledujem zo súperiek len Mikaelu Shiffrinovú. Je mi jedno, čo robia iné baby. Chcem dostať maximum zo seba, pretože mám ciele, ktoré chcem dosiahnuť,“ dodala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová zažije čosi nepoznané. Všetky oči budú na mne, tvrdí