Kde sa zastaví Shiffrinová? Počet jej víťazstiev bude okolo stovky, myslí si expert

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová počas minuloročných pretekov v Semmeringu.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová počas minuloročných pretekov v Semmeringu. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|25. okt 2023 o 12:00

Svetový pohár v Jasnej je vypredaný.

BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová odštartuje ďalší ročník Svetového pohára alpských lyžiarov v sobotu 28. októbra v rakúskom stredisku Sölden. 

Úvodné preteky obrovského slalomu načrtnú, ako bude vyzerať sezóna 2023/2024. „Nie je pravidlo, že kto zájde výborne prvé preteky, tak bude jazdiť výborne celú sezónu,“ zdôraznil vlani lyžiarsky tréner Pavel Šťastný. 

Obrovský slalom v Söldene 2023

sobota 28. októbra - ženy
1. kolo 10:00, 2. kolo13:00

nedeľa 29. októbra - muži
1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

„Lyžiari úvod sezóny v Söldene nemajú priveľmi radi. Niektorí cítia, že by sa mali ešte venovať tréningu. Tí najlepší to však potrebujú a sú stopercentne pripravení. Majú toho odjazdeného veľa a vedia, že sa v Rakúsku začína sezóna. Nešpekulujú nad tým. 

Sú tu preteky a sú nachystaní na štarte. Robia všetko pre to, aby im body v hodnotení nechýbali. Body sa počítajú od začiatku do konca,“ uviedol český moderátor lyžiarskych prenosov na ČT Sport Tomáš Budka. 

Motivácia pre Vlhovú

Komisia Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) schválila 45 pretekov Svetového pohára žien, čo je o štyri viac ako minulý rok. V kalendári tento rok nefigurujú majstrovstvá sveta. Finále SP je v rakúskom stredisku Saalbach, ktoré hostí budúcoročný svetový šampionát.

Slovenských divákov poteší zastávka v Jasnej v exkluzívnom januárovom termíne. Vlhovú prídu podporiť tisícky fanúšikov. 

„Je to jedna z priorít sezóny. Bude to dôležité pre celý tím. Potrebujeme sa na to sústrediť a určite budeme aj pod zvýšeným tlakom, aby sme to zvládli. Preto potrebujeme všetko nastaviť správnym spôsobom už pred začiatkom sezóny,“ uviedol v predsezónnom rozhovore tréner Mauro Pini. 

„To, že budem jazdiť na Slovensku a diváci ma prídu povzbudiť, je druh pozitívnej motivácie," dodala Vlhová.

Slovenka obhajuje prvenstvo z obrovského slalomu z roku 2021. Druhá skončila Alice Robinsonová z Nového Zélandu, tretia Mikaela Shiffrinová. V slalome prvenstvo ukoristila Američanka pred Vlhovou. Preteky v Jasnej sú na programe 20. a 21. januára 2024. 

Návrat na najvyššie priečky

Vlhová vlani vyhrala iba dva slalomové preteky – nočný slalom vo Flachau a záverečné preteky v Soldeu. V celkovom hodnotení skončila na treťom mieste rovnako ako v slalome. 

„Pôsobí na mňa oveľa lepšie ako vlani. Sezóna bola všelijaká, vyhrala iba dva slalomové preteky,“ komentoval Budka. 

Po zisku titulu olympijskej šampiónky zápasila slovenská lyžiarka s motiváciou, ktorá sa odzrkadlila aj na jej výkone. Počas tohtoročnej prípravy však podobné problémy v tíme nemali.  

„Sama v sebe musela nájsť novú motiváciu. Potrebovala pochopiť, že už nemá veľký sen, ktorý snívala možno pätnásť rokov a ktorý sa týkal olympijského víťazstva. Na začiatku minulej sezóny tam možno aj preto boli výkyvy vo výkonnosti. Bol to určitý proces, ktorým sme si potrebovali prejsť, ale som si istý, že už je to za nami. 

V novej sezóne uvidíte novú Petru, ktorá dospela. Potrebovala možno práve ten jeden rok a teraz je to už iný typ športovkyne, už je to iná osobnosť. Nie je viac mladé dievča, na ktoré môžete donekonečna tlačiť. 

Súviselo to však s tým, že sa musela naučiť sústrediť na iné ciele, než aké mala dovtedy pred sebou. A tie sú teraz pre nás všetkých jasné: pokúsiť sa vyhrať každé preteky, na ktoré nastúpi. 

Viem, že je to možno odvážne takto vyhlásiť, ale taká je realita. Petra je medzi dvoma-tromi najlepšími lyžiarkami sveta, preto sa nik nemôže diviť, že chce uspieť v každých pretekoch,“ načrtol ciele päťdesiatosemročný kouč. 

Atakuje stovku

Veľký krištáľový glóbus a malé glóbusy za slalom a obrovský slalom obhajuje Mikaela Shiffrinová. Americká reprezentantka vlani prekonala rekord Ingemara Stenmarka v počte víťazstiev v kolotoči SP. Pred novým ročníkom sa jej číslo zastavilo na 88. 

„Nedokážem si tipnúť, koľko ich ešte bude. Niekedy mám taký pocit, že každé víťazstvo je zároveň moje posledné. Dúfam však, že to tak nebude, lebo chcem dosiahnuť ďalšie," povedala Shiffrinová po záverečných pretekoch sezóny 2022/2023.

Vlani zaznamenala spolu štrnásť víťazstiev vo Svetovom pohári, okrem šiestich v slalome a siedmich v obrovskom slalome, raz triumfovala aj v super-G.

„Vlaňajšia sezóna bola úplne extrémna. Bude náročné zopakovať štrnásť víťazstiev z vlaňajška. Myslím, že sa pri počte víťazstiev zastaví okolo čísla sto,“ predikoval Budka. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kde sa zastaví Shiffrinová? Počet jej víťazstiev bude okolo stovky, myslí si expert