Pini: Trať postavím tak, aby sa v nej Petra cítila dobre a dostal som z nej to najlepšie

Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2023.
Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2023. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|21. dec 2023 o 10:15

Posledné nočné preteky vo Flachau vyhrala.

BRATISLAVA. Tréner Petry Vlhovej, Mauro Pini, vyjadril po prvej časti sezóny spokojnosť s lyžovaním svojej zverenkyne. 

Dvadsaťosemročná špecialistka na technické disciplíny absolvovala v sezóne doposiaľ štyri obrovské slalomy a tri slalomy. 

Slovenka zaznamenala jedno víťazstvo a tri pódiové umiestnenia. 

Počas dvojtýždňovej prestávky mala dvojica čas, aby zapracovala na detailoch. „Pripravovali sme sa na ďalší blok sezóny, ktorý sa skončí v januári,“ uviedol Švajčiar na tlačovej konferencii pred nočným slalomom v Courcheveli. 

Svetový pohár v Courcheveli 2023

Štvrtok 21. decembra 2023:

Slalom: 1. kolo 17:45, 2. kolo 20:45

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Súťažná horúčka

Vlhová mala po prílete zo zámorskej šnúry niekoľko dní voľna a po nich odišla trénovať do Talianska. Na predvianočné nočné preteky v Courcheveli je stopercentne pripravená. 

„Dva týždne je dlhší čas ako obvykle. Týždeň som bola doma a oddychovala som. Potom som sa presunula do Talianska. Absolvovala som päť dní kvalitného tréningu v skvelých podmienkach. Mali sme v tomto smere šťastie. 

Dva týždne mi pomohli na to, aby som sa dala trošku dokopy. Počas tréningu sme nabrali nejaké kilometre do konca decembra a začiatku januára. Potom už nebude toľko času na tréning. Som spokojná a cítim sa dobre. Už je to iba o tom, ako mi vyjdú preteky,“ prezradila dvadsaťosemročná lyžiarka.

„V Taliansku sme našli skvelé podmienky na prípravu. Bolo dôležité, že sme mohli takto niekoľko dní potrénovať a zameriavať sa aj na detaily. Ja ako tréner som momentálne spokojný a myslím si, že Petra je tiež spokojná. 

Bolo naozaj dôležité, že sme sa opäť vrátili do tréningovej rutiny. Podmienky sme využili na maximum a teraz sme pripravení dostať sa späť do súťažnej horúčky a ísť preteky po pretekoch,“ povedal Pini. 

VIDEO: Tréning Petry Vlhovej na nočný slalom

Návrat k Levi

Slovenku čaká náročný program. Po vianočných sviatkoch nasleduje zastávka v Lienzi, po novom roku Kranjska Gora, Flachau a ďalšiu časť prípravy zavŕši na domácom podujatí v Jasnej. 

„Našim cieľom je čo najlepšie odštartovať ďalšiu časť sezóny a nabrať správny smer do Rakúska, Slovinska a na domáce preteky. Najdôležitejšie je, aby Petra bola zdravá, mala dobrú výživu a regeneráciu. Je obdobie chrípok. Aj my v tíme musíme byť disciplinovaní. Petra má však množstvo skúseností. Chceme si do pretekov udržať energiu a mentálnu silu,“ reagoval tréner. 

Pini verí, že tréning pomohol jeho zverenkyni, aby sa vrátila do slalomovej formy, ktorú ukázala vo Fínskom Levi. 

„Samozrejme, že v to verím. A pracujeme presne na tom, aby sa nám to podarilo. Pre nás je dôležité, ako dosiahneme želané výsledky. V Levi nastavila Petra latku naozaj vysoko a my sa teraz k tomu rozhodne chceme opäť priblížiť, aj keď vieme, že to nebude jednoduché.“

Trať na mieru

V nočnom slalome vo francúzskom stredisku Courchevel postavia trať prvého kola Vlhovej tréner. Naposledy sa tak stalo v prvom kole obrovského slalomu v Mont-Tremblante. Slovenská lyžiarka ho dokázala vyhrať. Na jej výkon nadviazali iba Mikaela Shiffrinová a Lara Gutová Behramiová. 

„Bude to ťažší slalom, pretože tam dokážem ukázať, čo vo mne je. Každý tréner chce postaviť to najlepšie pre svojho pretekára. Budeme sa snažiť, aby to vyšlo čo najlepšie,“ reagovala rodáčka z Liptovského Mikuláša. 

„Existuje veľká diskusia, či nastaviť trať ťažšiu alebo ľahšiu. Každý tréner sa však vždy snaží postaviť trať, aby z toho čo najviac vyťažila jeho pretekárka. Samozrejme, v rámci pravidiel, ktoré sú jasne dané. Takže aj ja to postavím tak, aby sa Petra cítila na trati dobre a aby som z nej dostal čo najlepšie,“ povedal Pini. 

Po pretekoch sa slovenská lyžiarka presunie do Talianska, kde v kruhu najbližších oslávi vianočné sviatky. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pini: Trať postavím tak, aby sa v nej Petra cítila dobre a dostal som z nej to najlepšie