Musíme byť realisti, vraví Vlhová. Tréner verí, že sa odrazia od výbornej prípravy

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová, Matej Hank|27. okt 2023 o 15:20

Pred dvoma rokmi obsadila v úvodných pretekoch tretie miesto.

SÖLDEN„Nemám žiadne očakávania. Musíme byť realisti, choroba ma dosť poznačila. Bola som na lyžiach iba tri dni,“ povedala slovenská lyžiarka Petra Vlhová na online tlačovej konferencii pred štartom novej sezóny v rakúskom stredisku Sölden. 

Príprava olympijskej šampiónky po návrate z argentínskeho kempu nebola ideálna, preto sa tím snažil vyťažiť zo sústredenia na švajčiarskom ľadovci Saas-Fee maximum. 

„Aspoň som stála na lyžiach, ale podmienky neboli ideálne. Bola som aj v lepšej forme, no cítim sa dobre,“ zhodnotila. 

Výborná príprava

Tréner Mauro Pini je však pozitívne naladený.

„Posledných pár týždňov bolo pre nás zložitých. Mali sme však výbornú prípravu, najmä posledný kemp v septembri. V októbri sme síce trénovali iba tri dni na lyžiach, ale Petra je skúsená. Očakávania samozrejme nemáme vysoké.

Čakajú nás fyzicky veľmi náročné preteky avšak to nám dáva šancu bojovať o dobrý výsledok. Petra podávala výborné výkony počas celého leta. Bola sústredená a vždy k dispozícii na tréning,“ uviedol. 

Počas prípravy sa však zamerali na silu, čo by mohla byť pred štartom sezóny výhoda. 

„Petra je fyzicky silná. Zamerali sme sa na silu, aby sme vybudovali silné a zdravé telo. Nastavili sme si program a s lyžovaním sme začali neskôr na konci júla. Zvyčajne sme šli na lyže už v júni, ale tento rok sme uprednostnili fyzickú prípravu. 

Chceme podávať viac stabilných výkonov v obrovskom slalome ako predtým. Zmenili sme alebo upravili niekoľko detailov. Som presvedčený, že obrovský slalom je základ lyžovania a musíme v ňom byť perfektní. Dali sme Petre viac priestoru, aby sa posunula v technike na ďalšie roky,“ pokračoval. 

Vlani sa Vlhová umiestnila v obrovskom slalome trikrát na pódiu. Najlepšie skončila druhá, dvakrát tretia. 

Spomienka na Peking

Švajčiarsky tréner sa tešil, že Vlhová sa dostala do formy ako bola pred úspešnými zimnými olympijskými hrami v Pekingu, kde získala vytúženú zlatú medailu zo slalomu. 

„Mám motiváciu a cítim sa oveľa lepšie. Aj Mauro to sám povedal, že som v situácii ako pred olympiádou. Viem, že nároky na mňa sú vysoké a už viem s tým pracovať. Sama na seba mám vysoké nároky. 

Dopočula som sa, že už aj piate miesto bolo zlé. Mám svoju 'bublinu', takže neriešim, čo sa deje okolo mňa a čo ľudia hovoria. Myslím si, že každý športovec sa s tým musí sám vyrovnať. Je len na ňom, koľko si toho pripustí. Toto sa ma nedotýka a idem si svoje,“ zamyslela sa. 

Minulú sezónu zaznamenala dve slalomové víťazstvá. „Robíme s tímom všetko pre to, aby som bola na najvyššom stupni,“ dodala. 

Klimatické zmeny

Slovenská reprezentantka sa v Söldene predstavila osemkrát.

Najlepší výsledok dosiahla v rokoch 2020 a 2021, keď sa umiestnila na treťom mieste. Vlani sa ženské preteky pre poveternostné podmienky neuskutočnili.

Štart tohtoročnej sezóny posunula Medzinárodná lyžiarska federácia FIS o týždeň neskôr. 

„So snehovými podmienkami je to horšie a horšie. Nie je to o tom, že štart sezóny sa posunie o týždeň alebo tri. Je potrebné sa zamyslieť nad inými vecami, prečo to tak je. Ak by bolo dosť snehu a bola zima, tak by to možno nikto neriešil.

Ak raz budem možno budem mať raz deti, tak neviem, či už budú môcť lyžovať na ľadovcoch, pretože miznú. Nemyslím si však, že je to spôsobené tým, že my budeme štartovať v Söldene,“ uviedla. 

Prvé kolo obrovského slalomu je na programe o 10:00, druhé kolo o 13:00. Na štarte sa predstaví aj druhá Slovenka Rebeka Jančová, ktorá na ľadovci Rettenbach zažije premiéru. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Musíme byť realisti, vraví Vlhová. Tréner verí, že sa odrazia od výbornej prípravy