Pini mal po Killingtone zmiešané pocity: Ako tréner mám pocit, že nám niečo chýbalo

Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome v Killingtone desiate miesto.
Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome v Killingtone desiate miesto. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|1. dec 2023 o 08:50

Na programe sú dva obrovské slalomy.

BRATISLAVA. Vystúpenie slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej v americkom stredisku Killington nebolo ideálne.

V obrovskom slalome skončila až desiata, v slalome druhá za Mikaelou Shiffrinovou

„Od prvej brány až do cieľa som sa necítila dobre. Môžem za tým hľadať podmienky, vietor a podobne. Ja sama som sa však necítila ideálne. Nepotrebujem to viac analyzovať, nemala som svoj deň. 

Verím, že sa to v ďalších pretekoch zlepší. V obrovskom slalome sme stále trochu pozadu v porovnaní so slalomom,“ priznala na online tlačovej konferencii. 

Petra Vlhová v Mont-Tremblant 2023

Sobota, 2. december 2023:

  • Obrovský slalom: 1. kolo o 17:00, 2. kolo o 20:15

Nedeľa, 3. december 2023:

  • Obrovský slalom: 1. kolo o 17:00, 2. kolo o 20:15

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Vyššie očakávania

Podľa slov trénera Maura Piniho spravila jeho zverenkyňa krok späť. 

„Podmienky v Killingtone boli ako vždy veľmi náročné. Nehovorím iba o zjazdovke, ktorá je zaujímavá, ale aj o snehových a poveternostných podmienkach. Počasie hralo veľkú rolu v pretekoch obrovského slalomu. 

Petra Vlhová (vľavo) obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára v americkom Killingtone.
Petra Vlhová (vľavo) obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)

Najmä z pohľadu sobotňajších pretekov nie sme príliš šťastní. Určite to nebol výkon na najvyššej úrovni, očakávali sme, že to bude z našej strany lepšie.

Akoby sme nedokázali nájsť správne spojenie so svahom a so špeciálnymi podmienkami, ktoré panovali v stredisku. 

Sneh bol suchý a plný vody a nedokázali sme lyžovať na najvyššej úrovni. Spravili sme teda krok späť. Desiate miesto je fajn, ale nie sme z neho šťastní, ako by sme chceli byť,“ uviedol.

Hľadanie formy z Levi

Vlhová predviedla v slalome výbornú jazdu najmä v druhom kole. „Viem, že prvé kolo nebolo ideálne a keď chcem vyhrávať, tak musím dať dobré dve kolá,“ povedala. 

„Petra dokázala zabudnúť na sobotu a v nedeľu už bola na tom oveľa lepšie. Nebolo to na úrovni Levi, kde to z jej strany bolo excelentné, ale s druhým miestom môžeme byť spokojní. Hoci, ja ako tréner mám pocit, že nám predsa len niečo chýbalo. 

Lyžovanie na úrovni ako vo Fínsku nebude jednoduché, ale je náš cieľ, aby sme si ho udržali. Pracujeme na tom denne. Aj preto sme z Killingtonu odchádzali s mixom emócií. Boli sme aj šťastní, ale vedeli sme, že môžeme byť lepší. Pódium je vždy dobré,“ dodal Pini. 

V stredisku ostal tím až do stredy a následne sa presunul do Mont-Tremblant. 

„Lyžiarske stredisko v Killingtone nám poskytlo výborné podmienky, aby sme využili súťažnú zjazdovku,“ doplnil tréner. 

Výhoda stavby trate

V Kanade sa väčšina pretekárok predstaví prvýkrát. „Vždy sa snažím novej zjazdovke čo najrýchlejšie prispôsobiť. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Je tam veľa premenných, ktoré môžu zamiešať kartami. 

Verím však, že sa čo najrýchlejšie prispôsobím a budem vedieť hneď načítať kopec. Je to výzva pre všetky z nás. V prvom kole sa ukáže.

Mám dosť veľa skúseností, aby som sa dokázala s touto situáciou popasovať,“ prezradila olympijská víťazka v slalome zo ZOH v Pekingu.

Výhodou je, že trať prvého kola nedeľňajších pretekov postavia Mauro Pini. 

„Zjazdovka vyzerá, že nie je jednoduchá. V niektorých pasážach je veľmi strmá. Výhodu majú Kanaďanky, ktoré tu vlani pretekali na národnom šampionáte. Bude to zaujímavé. V sobotu potom budeme chcieť pridať na rýchlosti,“ opísal postup. 

„Teoreticky to môže byť výhoda, ale Mauro je ten typ trénera, ktorý sa nebojí postaviť aj ťažšiu trať. Dokáže si to zobrať na seba. Som technická pretekárka.

Veríme, že dokážem zajazdiť aj ťažšiu trať. Snažíme sa ísť touto cestou. Beriem to pozitívne a nie negatívne. Nie som z toho v strese, že môj tréner stavia trať,“ vysvetlila Vlhová. 

V kanadskom stredisku čakajú lyžiarky dva obrovské slalomy. Slovenke patrí v hodnotení disciplíny šiesta priečka. 

„Je nám jasné, že v obrovskom slalome musíme zdvihnúť latku výkonnosti. Som si istý, že Petra stále patrí medzi top päť pretekárok v disciplíne a počas dobrého dňa dokonca do najlepšej trojky. Nie na desiate miesto,“ reagoval Pini. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pini mal po Killingtone zmiešané pocity: Ako tréner mám pocit, že nám niečo chýbalo