Vlhová zapla gombík a zistila dôležitú vec (komentár)

Juraj Berzedi|1. feb 2021 o 19:05

Čo hovorí jej druhé miesto v super-G?

Počas zimnej sezóny sa oči slovenských fanúšikov najviac upierajú na Petru Vlhovú. Deň, keď má preteky, je pre nich sviatkom. 

Mnohí ju podporujú za každých okolností. Iní len vtedy, keď víťazí či skončí na pódiu. Sú to fanúšikovia úspechu.

A sú aj takí, ktorí ju budú neustále kritizovať. Tých je však najmenej. Aj preto, že Vlhová má v sebe čosi netradičné, čo Slovákom imponuje.

Na nič sa nehrá. Je cieľavedomá a húževnatá. Lyžovanie je jej život. A túži v ňom dosiahnuť najvyššie méty.

Vlhová je z iného cesta

Predvlani získala tri medaily na majstrovstvách sveta v Aare, vlani si vybojovala dva malé glóbusy za slalom a paralelný slalom. A v tejto sezóne je jej cieľom veľký glóbus.

Už v lete preň urobila so svojím tímom maximum. Hodiny potu v posilňovni, tvrdá drina na lyžiach.

Tréner Livio Magoni ju nešetril. Viaceré lyžiarky by jeho metódy nezvládli. Fyzicky ani psychicky. Vlhová je však z iného cesta.

Nikdy nedostala nič zadarmo. Rodičia do nej investovali veľa času aj peňazí. A ona sa im to snaží vrátiť. Ale tiež sebe. Chce ukázať, že roky odriekania nie sú zbytočné.

Vlhová akoby mala v hlave neviditeľný gombík. Podvedome ho zapne pred každým tréningom či pretekmi. Možno aj hneď, keď sa zobudí.

A naštartuje ním vôľu byť najlepšia.

V hlave sú nastavení inak

V tejto sezóne dosiaľ odjazdila vo Svetovom pohári všetky preteky. Keď sa jej v posledných týždňoch vždy nedarilo, niektorí za tým hľadali únavu.

Samozrejme, má ju po každých pretekoch, do ktorých vloží celú energiu. Takisto, ako je unavený futbalista po zápase alebo poctivý robotník po celodennej šichte.

Najbližší Vlhovej ľudia však naznačili, že je pripravená na extrémny program.

Tréner Magoni mohol zvoliť jednoduchšiu cestu, akú si vyberie väčšina. Avšak, nespravil to. A ani Vlhová. Oni sú v hlave nastavení inak. Víťazne.

Pred prekážkami necúvajú. Preskočia ich.

Zavrela ústa neprajníkom

Spomínal sa tiež tlak. Vraj to, že je Vlhová na čele Svetového pohára, ju zväzuje. Ale jediný skutočný tlak si vytvára na seba sama, keďže túži stále víťaziť.

Každú jazdu by najradšej ohodnotila prívlastkom bezchybná. Pondelňajší super-G v Garmisch-Partenkirchene k nemu nemal ďaleko.

Druhé miesto s minimálnou stratou na skvelú Laru Gutovú-Behramiovú a prvé pódium v rýchlostných disciplínach môže byť vo zvyšku sezóny kľúčové.

Vlhová zistila dôležitú vec - že môže víťaziť aj na dlhých lyžiach. Súperky zase zistili, že reči o únave a tlaku dokáže rýchlo hodiť za hlavu.

Tiež odrazila masívny útok na svoje vedúce postavenie vo Svetovom pohári, čo je dôležité pre jej psychiku.

Ukázala, že je pripravená a odhodlaná bojovať. A pred majstrovstvami sveta v Cortine zavrela ústa neprajníkom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová zapla gombík a zistila dôležitú vec (komentár)