Shiffrinová jazdí podľa Magoniho ako šampiónka. Ubráni Vlhová svoju pozíciu?

Petra Vlhová (vľavo) a Američanka Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová (vľavo) a Američanka Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|11. mar 2021 o 15:30

Cieľ Vlhovej trénera je maximálny.

AARE, BRATISLAVA. V cieli najskôr zdvihla ruky, vykríkla, a potom sa chytila za hlavu. Zadychčaná sa zvalila na sneh a akoby nechápala, čo práve dokázala.

Až po chvíli vykríkla: „Áno!“

Petra Vlhová mala dvadsať a prvýkrát v kariére vyhrala preteky Svetového pohára. Bolo to v slalome.

„Je to úžasný deň. Moje prvé víťazstvo aj pódium. Som šťastná, v mojom vnútri sú to veľké emócie,“ vravela Vlhová pre web Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Prestrih o tri sezóny neskôr.

Dni, ktoré patria k najlepším

Slovenka stála v cieli a sledovala jazdu svojej súperky. Už vedela, že získa medailu. Nebolo jasné iba to, či bude strieborná alebo zlatá.

Viktoria Rebensburgová mala na poslednom medzičase k dobru 40 stotín sekundy. Šance Vlhovej na zlato vyzerali byť mizivé.

V záverečnom úseku však Nemka spomalila a Vlhová ju napokon senzačne zdolala o štrnásť stotín sekundy. Liptáčka jasala a dvíhala nad hlavu lyže.

Je majsterka sveta – v obrovskom slalome.

„Ešte si úplne neuvedomujem, čo som dokázala. Tento deň však bude patriť medzi najlepšie v mojom živote,“ priznala Vlhová v cieli pre slovenské médiá.

Program Petry Vlhovej v Aare

Vo švédskom stredisku sa pôjde dvakrát slalom, v piatok 12. marca (1. kolo o 13:30, 2. kolo o 16:30) a v sobotu 13. marca (1. kolo o 10:30, 2. kolo o 13:45).

V priamom prenose odvysiela preteky RTVS Dvojka a Eurosport, textový prenos nájdete aj na Sportnet.sk.

Oba jej prelomové úspechy majú niečo spoločné - švédske stredisko Aare. A práve v ňom môže teraz Vlhová urobiť rázny krok k zisku veľkého glóbusu.

Na programe sú dva slalomy – v piatok i sobotu.

Shiffrinová jazdí ako šampiónka

Vlhová bude v oba dni patriť medzi veľké favoritky. V tejto sezóne má v slalome tri víťazstvá, jedno druhé miesto a dve štvrté.

V hodnotení tejto disciplíny má k zisku malého glóbusu najbližšie, je totiž na čele priebežného poradia. Pred druhou Mikaelou Shiffrinovou má náskok 45 bodov a pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou 70 bodov.

„Poznám ten tlak, ktorému čelí Petra ako líderka poradia v slalome. Viem, aký je to pocit, keď bránite svoju pozíciu,“ vravela Shiffrinová po slalomovom triumfe v Jasnej.

V minulosti v tejto pozícii bola mnohokrát.

Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová.
Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)

„Viem, že každé ďalšie preteky sú ťažšie a ťažšie, stále máte na pleciach úlohu lyžovať rýchlo a dobre, neriskovať príliš, nájsť rovnováhu,“ priblížila Američanka. 

Ak pripočítame švajčiarske duo Wendy Holdenerová a Michelle Gisinová, máme päticu lyžiarok, ktoré odskočili od zvyšku pretekárok.

„V technických disciplínach máme teraz tri - štyri dievčatá, ktoré sú silné. Shiffrinová je šampiónka a teraz aj lyžuje ako šampiónka. Nie ako na začiatku sezóny,“ pochválil Američanku Vlhovej tréner Livio Magoni.

Vlhová je na pozitívnej vlne

Okrem súboja o malý glóbus bude vo švédskom stredisku podstatný aj boj o veľký glóbus pre celkovú víťazku Svetového pohára. Práve ten je Vlhovej hlavnou prioritou.

Pred víkendom v Jasnej strácala Slovenka na líderku Svetového pohára Laru Gutovú-Behramiovú 187 bodov. Po ňom však zaostáva už iba o 36 bodov.

„Áno, sledujem tie body. Teší ma, že som stále v hre o veľký glóbus, ale sústredím sa na seba a na to, ako lyžujem,“ naznačila Vlhová po víťazstve v obrovskom slalome.

Petra je na pozitívnej vlne. Je dôležité, aby sa na nej udržala. Je to jediná možnosť, ako to dokázať a doviesť až do cieľa.


Matej Gemza o zisku veľkého glóbusu

Možno to boli jej najdôležitejšie preteky v sezóne. V tejto disciplíne sa dlhšie trápila, ale v Jasnej potvrdila návrat medzi elitu.

„Petra je na pozitívnej vlne. Je dôležité, aby sa na nej udržala. Je to jediná možnosť, ako to dokázať a doviesť až do cieľa,“ narážal Magoniho trénerský asistent Matej Gemza na cieľ, ktorým je veľký glóbus.

Magoniho cieľ je maximálny

Vlhová si ešte v utorok zatrénovala v Jasnej a následne sa presunula do Aare

V neveľkej dedinke, ktorá leží zhruba 350 kilometrov pod severným polárnym kruhom a pochádza z nej známy hokejový brankár Henrik Lundqvist, žije len 1400 obyvateľov.

V Aare už Slovenka zažila veľké momenty svojej kariéry. Prvé víťazstvo vo Svetovom pohári, tri medaily z majstrovstiev sveta – zlatú v obrovskom slalome, striebornú v kombinácii a bronzovú v slalome. 

Vlani sa v Aare predčasne skončila lyžiarska sezóna pre pandémiu koronavírusu. Ešte pred pretekmi. A Slovenka definitívne získala dva malé glóbusy za slalom a paralelný slalom.

Vo štvrtok Vlhová nemohla vo švédskom stredisku trénovať pre silné sneženie a vietor. V piatok a sobotu sa podmienky majú zlepšiť.

„Ak sa nám v Aare bude dariť, myslím, že pre Laru to už bude ťažké,“ odhaduje Magoni.

Aj preto je jeho cieľ maximálny. „Chceme získať dvesto bodov,“ vyhlásil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová jazdí podľa Magoniho ako šampiónka. Ubráni Vlhová svoju pozíciu?