Na Vlhovú čaká obľúbená disciplína. Pre Magoniho je slalomové dievča

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|19. feb 2021 o 17:30

V sobotu je na programe ženský slalom.

CORTINA, BRATISLAVA. Na slovenskú lyžiarku Petra Vlhovú čaká vrchol majstrovstiev sveta v talianskej Cortine d'Ampezzo.

V jej obľúbenej disciplíne, v ktorej podáva najstabilnejšie výkony. V disciplíne, v ktorej je prvá vo Svetovom pohári a v ktorej má aj v súčasnosti najlepšiu formu.

„Petra je slalomové dievča, ale výborné predpoklady má aj pre iné disciplíny. Teraz ešte neviem povedať, ktorá jej bude sedieť najlepšie,“ vravel pred štyrmi rokmi tréner Livio Magoni.

Hoci sa pod jeho vedením Vlhová zlepšila v obrovskom slalome i rýchlostných disciplínach, slalom je stále jej dominantná disciplína.

Potvrdí to aj na šampionáte? Prvé kolo slalomu je o 10.00, druhé štartuje o 13.30 (vysiela RTVS 2, Eurosport 1 i ČT Sport).

Na šampionáte už cieľ splnila

„Cieľom je na majstrovstvách sveta získať aspoň jednu medailu. A potom sa chceme zamerať na veľký glóbus,“ hovoril Magoni už na konci minulej sezóny.

Na šampionáte v Cortine už teda Slovenka cieľ splnila, keď v alpskej kombinácii získala striebornú medailu.

V super-G skončila deviata. Sklamaním bolo vypadnutie v paralelnom obrovskom slalome a tiež dvanáste miesto v obrovskom slalome, kde obhajovala titul majsterky sveta z Aare.

Petra Vlhová so striebornou medailou z alpskej kombinácie.
Petra Vlhová so striebornou medailou z alpskej kombinácie. (Autor: Reuters)

„Bohužiaľ, v obrovskom slalome som momentálne trochu pozadu od najlepšej trojky. Je to sklamanie, ale musíme byť realisti,“ priznala Vlhová pre slovenské médiá.

Hoci ani v jednej jazde neurobila výraznejšie chyby, za najlepšími výrazne zaostávala. Prečo je to tak? „Keby som vedela, tak sa mi asi aj začne dariť,“ skonštatovala.

„Do slalomu pôjdem s najvyššími ambíciami. Sú to posledné preteky, cítim sa dobre a podám zo seba maximum,“ dodala 25-ročná Liptáčka.

Pred dvomi rokmi získala v slalome na MS v Aare bronzovú medailu, v roku 2015 v St. Morizi jej medaila ušla len tesne a skončila štvrtá.

Vlhová vyhrala naposledy v Záhrebe

V minulej sezóne získala vo Svetovom pohári dva malé glóbusy za slalom i paralelný slalom. V najtočivejšej disciplíne má aj v tejto sezóne výbornú formu.

Z piatich slalomov vyhrala tri – dva razy v Levi a raz v Záhrebe. V Semmeringu a vo Flachau skončila štvrtá.

„V Levi predvádzala famózne jazdy. Mala vystretý trup a bola menej zhrbená ako v minulosti. Ramená jej ostali hore a jej jazdy boli ladnejšie,“ priznal Vlhovej mládežnícky tréner Rastislav Mažgút.

V Levi predvádzala Petra Vlhová famózne jazdy. Mala vystretý trup a bola menej zhrbená ako v minulosti. Ramená jej ostali hore a jej jazdy boli ladnejšie.


Rastislav Mažgút

Kým počas sezóny sa zlepšovala v rýchlostných disciplínach, v obrovskom slalome sa začala trápiť. Aj preto je otázne, akú slalomovú formu bude mať na šampionáte.

Naposledy ho totiž jazdila pred piatimi týždňami vo Flachau. A pred šiestimi týždňami vyhrala svoje posledné preteky. Bolo to v slalome v Záhrebe.

Gantnerová: Vlhová má na medailu

„Uvidíme, ako jej sadne trať. Má na to, aby získala medailu. Niekedy však rozhodujú detaily. Môžete sa zle zobudiť a už sa to s vami vezie,“ tvrdí bývalá lyžiarka Jana Gantnerová ml.

Kľúčovú úlohu môže zohrať aj nabitý program. Vlhová v priebehu šiestich dní absolvuje na šampionáte svoje štvrté preteky. Aj keď v utorok skončila v paralelnej súťaži už v kvalifikácii.

V slalome bude mať štyri veľké súperky. Rakúšanka Katharina Liensbergerová je jediná, ktorá vo Svetovom pohári skončila vo všetkých piatich slalomoch sezóny na pódiu.

V hodnotení disciplíny stráca na Vlhovú 40 bodov. Famóznu formu potvrdila aj v Cortine tretím miestom v obrovskom slalome a zlatom v paralelnom obrovskom slalome.

Výrazný progres v najtočivejšej disciplíne spravila Švajčiarka Michelle Gisinová a neustále sa zlepšuje aj jej krajanka Wendy Holdenerová.

V slalome nemá kto prekvapiť

Azda najväčšou favoritkou však bude Mikaela Shiffrinová. Na šampionáte má už kompletnú zbierku medailí – zlato z kombinácie, striebro z obrovského slalomu a bronz zo super-G.

Američanka môže v slalome získať už svoj piaty titul majsterky sveta.

„Vyzerá to tak, že Mikaela je späť v starej forme,“ poznamenal Mažgút po jej zlatej medaile z kombinácie.

Shiffrinová v tejto sezóne rýchlostné súťaže vo Svetovom pohári úplne vynecháva a sústredí sa len na technické disciplíny. Aj preto mala viac dní na ich tréning ako jej súperky.

Vlhová, Shiffrinová, Liensbergerová, Gisinová a Holdenerová. Z piatich slalomov sezóny boli všetky až v štyroch vždy v najlepšej päťke. Len v Záhrebe skončila Holdenerová šiesta. 

„V slalome nemá kto prekvapiť. Z týchto piatich dievčat si tri odnesú medaily,“ predpokladá Gantnerová.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Na Vlhovú čaká obľúbená disciplína. Pre Magoniho je slalomové dievča