Vlhovú neposlúchali lyže, trápila sa. Má veľkú stratu aj na pódium

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu v Lienzi 2023.
Fotogaléria (10)
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu v Lienzi 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. dec 2023 o 10:38 (aktualizované 28. dec 2023 o 11:30)

Víťazkou prvého kola sa stala Mikaela Shiffrinová.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Lienz

Ženy - obrovský slalom, 1. kolo:

1.

Mikaela Shiffrinová

USA

1:01,82 min

2.

Sara Hectorová

Švédsko

+ 0,63 s

3.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

+ 1,03 s

4.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

+ 1,49 s

5.

Federica Brignoneová

Taliansko

+ 1,63 s


Alice Robinsonová

Nový Zéland

+ 1,63 s

18.

Petra Vlhová

Slovensko

+ 2,23 s

LIENZ. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nemá za sebou vydarené úvodné kolo obrovského slalomu v rakúskom stredisku Lienz.

Na náročnej zľadovatenej zjazdovke už na prvý pohľad dosť bojovala s traťou a jej strata na líderku Mikaelu Shiffrinovú závratným spôsobom narastala.

Napokon sa jej manko v cieli zastavilo na 2,23 sekundy, a tak sa 28-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša musela uspokojiť iba s 18. miestom.

"Je vidieť, že Petra Vlhová nie je v komfortnej pozícii a jej lyže nedržia tak, ako by mali," hovoril komentátor Eurosportu Dominik Kárnik.

"Som zvedavá, čo nám Petra povie. Lyže mali zdanlivo veľký grip, takže ju hnali dozadu. Už od prvej bránky sme videli, že ťažiskom nešla dopredu.

A tým, že nebola dostatočne vpredu, tak v druhej fáze jej lyže dostatočne nedržali a ten grip jej chýbal," doplnila expertka Eva Kurfürstová.

Fotogaléria: Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu v Lienzi 2023

Problém s lyžami si všimla aj Nicole Hospová, bývalá rakúska zjazdárka, ktorá sa špecializovala na točivé disciplíny a pôsobí ako spolukomentátorka ORF.

"Je vidno, že má pred náročnou traťou rešpekt. Rozchádzajú sa jej lyže a ide dosť hlučne. Pripraviť lyže na takúto trať je náročné. Chvíľu máte na trati zrkadlo, chvíľu normálny sneh," komentovala Vlhovej jazdu Hospová.

Naopak Mikaela Shiffrinová zvládla nástrahy trate podľa nej bravúrne. "Išla s rutinou, strednú pasáž veľmi inteligentne," vravela.

Američanka v rozhovore pre ORF v cieli prvého kola pochválila svoje lyže. "Boli super. Nemyslela som si, že budem mať v cieli taký náskok. Aj v druhom kole musím ísť agresívne," povedala líderka.

Na druhom mieste figuruje po 1. kole Švédka Sara Hectorová s mankom 63 stotín, tretia priečka patrí Nórke Ragnhild Mowinckelovej (+1,03 s).

Pretekárkam tesne pred štartom narušil koncentráciu nečakaný pád jednej z predjazdkýň, ktorá vo zvlnenej časti trate skončila v ochranných sieťach. Štart prvej Marty Bassinovej posunula jury o takmer štvrťhodinu.

Dvadsaťsedemročná Talianka nedokázala absolvovať ani prvý úsek, keďže spadla.

"Marta je našťastie v poriadku, ale to, že prešla popod ochrannú sieť, to musia organizátori zlepšiť. Toto si nemôžu dovoliť, môže to mať fatálne následky.

Je to veľké pochybenie. Sieť Martu spomalila, čo je v poriadku, ale nemôže sa stať, aby sa dostala až na trávu," reagovala Kurfürstová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovú neposlúchali lyže, trápila sa. Má veľkú stratu aj na pódium