Vlhová vykríkla, ale už bolo neskoro. Chýbali jej informácie

Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|24. jan 2021 o 14:30

Slovenka v super-G vypadla.

CRANS MONTANA, BRATISLAVA. Na také situácie Petra Vlhová nie je zvyknutá. Hoci boli ešte takmer všetky lyžiarky na štarte pretekov, ona už s batohom na chrbte odchádzala z priestoru cieľa preč.

Z jej pohľadu už bolo po všetkom. Nemala na čo čakať. Na trati superobrovského slalomu Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane sa udržala len približne tridsať sekúnd.

Potom sa nezmestila do bránky, ktorá bola za horizontom. Nevidela ju. A keď ju zbadala, bolo už neskoro.

Vykríkla, ale v tej chvíli už letela vo vzduchu a nemala šancu korigovať svoj smer. Dopadla mimo líniu trate, čo znamenalo koniec v pretekoch.

Stratila iba dva body

Napriek vypadnutiu Vlhová bez ťažkostí ostala na čele priebežného poradia Svetového pohára.

Z náskoku, ktorý mala pred druhou Švajčiarkou Michelle Gisinovou, dokonca nestratila takmer nič – iba dva body. Gisinová totiž skončila až na 29. mieste.

Vlhová má pred ňou náskok 118 bodov.

Mrzieť ju môže najmä to, že mohla Švajčiarke ešte viac odskočiť. Gisinovej trojica rýchlostných pretekov v Crans Montane vôbec nevyšla, získala v nich spolu len 28 bodov.

Hoci Vlhová jedny preteky nedokončila, nazbierala v Crans Montane dokopy 86 bodov.

Svetový pohár pokračuje už v utorok, keď je v talianskom Kronplatzi na programe obrovský slalom.

Doplatila na štartové číslo

Vlhová doplatila na to, že na trať šla úplne prvá so štartovým číslom jeden.

„Jednotka nie je v rýchlostných disciplínach vždy šťastná, možno ešte viac v superobrovskom slalome, v ktorom tréningy pred súťažami nie sú. Petra bude mať určite menej informácií.

Prehliadku trate má za sebou, ale inak sa na to pozerá, keď je pretekár priamo na trati,“ upozorňovala už pred pretekmi bývalá lyžiarka a expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhová si štartové číslo nevyberala. „Určite by si jednotku sama od seba nevybrala, jednoducho jej zostala,“ naznačila Velez-Zuzulová. 

Z jázd prvých pretekárov získavajú lyžiari cenné informácie o tom, ktoré miesta na trati môžu byť problematické. Zistia, kde si majú dať väčší pozor. O túto možnosť Vlhová prišla.

A nebola jediná – z prvých štyroch lyžiarok neprišli do cieľa až tri. Na rovnakom mieste ako Slovenka vypadla aj Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Chýbali jej informácie

Aj lyžiarsky tréner Timotej Zuzula, ktorý bol spolukomentátorom prenosu v RTVS, už pred štartom upozorňoval, že Vlhovej budú chýbať informácie z trate.

„Pred pretekmi išli len štyria predjazdci, ale oni nie sú autentickí ako ozajstní pretekári,“ vysvetľoval Zuzula pred Vlhovej jazdou.

„Nebolo vidieť bránku pod skokom, Petra zaletela trochu iným smerom, ako mala. Netreba jej nič vyčítať, je to súčasť lyžiarskeho života,“ hovoril po jej vypadnutí.

„Nemala lyže otočené v správnom smere a doskočila úplne mimo bránku. Keď je človek vo vzduchu, ťažko sa mení smer. Už s tým nemohla nič urobiť,“ súhlasila aj Velez-Zuzulová.

Aj podľa nej Vlhová doplatila na nízke štartové číslo.

„Lietalo sa dosť ďaleko a pretekárky museli mať už pred skokom lyže otočené. Ale na prehliadke trate nevidíte, v akej rýchlosti tam pretekár príde a ako ďaleko bude letieť. To sa ťažko odhaduje,“ vysvetlila Velez-Zuzulová.

Ihneď vyrazila na cestu

Preteky vyhrala Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová pred Rakúšankou Tamarou Tipplerovou a Taliankou Federicou Brignoneovou.

Mnohé favoritky mali problémy, vypadli aj silné Talianky Sofia Goggiová a Elena Curtoniová. A okrem nich ďalších trinásť lyžiarok.

Vlhová preteky bezprostredne po vypadnutí nekomentovala. Hneď vyrazila na cestu do Kronplatzu, kde ju v utorok čaká obrovský slalom.

Velez-Zuzulová verí, že vypadnutie v Crans Montane jej ďalšie výkony neovplyvní. „Myslím, že je na takéto situácie pripravená a nemalo by jej to robiť problémy,“ reagovala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová vykríkla, ale už bolo neskoro. Chýbali jej informácie