Vlhová zažila čosi nepoznané. Bola prvá, ale chytala sa za hlavu

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|13. mar 2021 o 16:00

Slovenka je stále v hre o dva glóbusy.

BRATISLAVA, AARE. Bolo to niečo netradičné. A pre Petru Vlhovú už dlho nepoznané. Do druhého kola slalomu Svetového pohára v Aare vyštartovala už ako štvrtá v poradí.

Aj preto, že v úvodnom kole takmer vypadla. Náročnú situáciu síce ustála, ale do cieľa prišla s obrovskou stratou na najlepšie.

Misia v druhej jazda bola jasná. Útočiť. Slovenská lyžiarka sa napokon posunula o devätnásť priečok vyššie. A napokon skončila ôsma.

To, čo by pred pretekmi brala ako malú katastrofu, po nich môže vnímať ako solídny výsledok, za ktorý získala 32 bodov. Vlhová chcela mať sto, ale nemusela získať ani jeden.

„Petra môže byť rada, že z toho nie je nula. To by bolo horšie,“ priznala pre RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

V Aare zvíťazila Rakúšanka Katharina Liensbergerová pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou a Wendy Holdenerovou zo Švajčiarska.

Vlhovej jazda? Strojová a silová

Andrea Filserová, Charlie Guestová, Charlotta Saefvenbergová a potom Petra Vlhová. Slovenka v druhom kole štartovala po pretekárkach, ktoré väčšina lyžiarskych fanúšikov ani nepozná.

Tieto menej známe pretekárky po príchode do cieľa boli vysmiate. Stačilo im to, že sa dostali na čelo pretekov. Hoci len na chvíľku.

Vlhová po svojej jazde nevyzerala spokojná. Aj napriek tomu, že v cieli mala náskok 57 stotín sekundy. Bola prvá. Ihneď však odišla z cieľového priestoru a v stane si sadla na lavičku.

„Čakal som, že Vlhová bude mať väčší náskok. Aspoň sekundu. Jej jazda bola trochu rozpačitá,“ priznal komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

„Petrina jazda bola presná, silová a strojová. Je ťažké súdiť, aké fyzický a psychické šrámy na nej zanechalo prvé kolo. Uvedomuje si, že tie body potrebuje,“ vravela Eva Kurfürstová.

„Nikto nevie, či ju niečo nebolí, či si v prvej jazde zdravotne neublížila. Každopádne svojím silovým štýlom urobila na trati ryhy, čím ostatným súperkám zhoršila trať,“ dodala.

Riskovala, ale chýbala jej ľahkosť

Keď Vlhovú v cieli zabrala kamera, už sedela na kresle pre vedúcu pretekárku. Slovenka zdvihla obe ruky s dlaňami nahor, čím naznačovala, už nič nenarobím.

„Petra dala do jazdy veľa rizika, ale na veľa miestach, bol sneh mäkký a chýbala jej ľahkosť, ktorú mala v piatok. V druhom kole ju to brzdilo a stálo lepší čas. Urobila však to, čo mala, posunula sa dopredu,“ vravela Velez-Zuzulová.

Ďalšie lyžiarky sa jedna za druhou prepadávali za Vlhovú. A Liptáčka tak dlhé minúty sedela na mieste pre priebežne najrýchlejšiu lyžiarku. Také niečo už nezažila veľmi dlho.

Väčšinou totiž v druhom kole jazdí medzi poslednými pretekárkami, ktoré sa už ani nestihnú usadiť na spomínanom kresle.

Keď ju snímala kamera, chvíľu si držala hlavu, potom sa jemne usmiala. Vlhová vedela, že hoci sa neustále posúva dopredu, na absolútnu špičku to stačiť nebude.

Česká expertka tlačila Petru nahor

„Petra predviedla dobrú jazdu, ale nie famóznu. Fandím všetkým pretekárkam, ale na diaľku tlačím Petru nahor,“ naznačila Kurfürstová.

„Bojuje o veľký glóbus, čo je fantázia. Je k nemu tak blízko. Hoci je zo Slovenska, ale stále to beriem akoby sme boli z jednej krajiny,“ dodala česká expertka.

Vlhovej posun zastavila až Nórka Kristina Riss-Johanessenová, ktorá Slovenku predstihla o dve stotiny sekundy.

A postupne ju nasledovalo aj ďalších šesť najrýchlejších pretekárok z prvého kola. Vlhová síce zašla najrýchlejšie druhé kolo, ale stačilo jej to až na celkové ôsme miesto.

Famóznu jazdu zašla Liensbergerová, ktorá bola v druhom kole len o päť stotín pomalšia ako Slovenka. Pričom štartovala až druhá od konca, keď už trať bola značne rozbitá.

„Liensbergerová zaslúžene vyhrala. Mala pustené lyže. Shiffrinovej chýbala agresivita a lyže mala viac pod kontrolou,“ hodnotila Velez-Zuzulová.

Všetko je otvorené a napínavé

V hodnotení slalomu si Vlhová udržala prvé miesto. Aj vďaka 32 bodom, ktoré získala v sobotňajšom slalome.

„Už takmer vypadla a napokon si zobrala tieto body späť. V konečnom účtovaní jej môžu pomôcť,“ načrtla Kurfürstová.

Pred posledným slalomom sezóny, ktorý sa o týždeň pôjde v Lenzerheide, má pred Liensbergerovou náskok 22 bodov a pred Shiffrinovou 37 bodov.

Počas dvoch slalomov v Aare získala Vlhová spolu 132 bodov. A dostala sa na čelo celkového poradia Svetového pohára.

Pred Larou Gutovou-Behramiovou zo Švajčiarska má aktuálne náskok 96 bodov. Do konca sezóny ostáva už len finále Svetového pohára v Lenzerheide.

Na programe je zjazd, super-G, slalom a obrovský slalom. Rozhodovať bude aktuálna forma a možno aj počasie. Na stredu, keď sa má jazdiť zjazd, má podľa predpovede snežiť.

„Kĺzavé disciplíny v Lenzerheide sú veľmi technické. Pamätám si finále v Lenzerheide, keď tam zrušili preteky. Všetko je otvorené a napínavé,“ vraví Velez-Zuzulová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová zažila čosi nepoznané. Bola prvá, ale chytala sa za hlavu