Sagan o novom tíme: Najviac ma oslovilo, že ho postavia okolo mňa

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miloslav Šebela|3. nov 2021 o 15:12 (aktualizované 3. nov 2021 o 15:12)

Slovenský cyklista chce francúzskemu tímu pomôcť rásť.

BRATISLAVA. Keď si v roku 2016 hľadal nový tím, bol v silnejšom postavení. Mal viac úspechov, dres majstra sveta a bol obrovskou tvárou cyklistiky.

Napriek tomu, že posledné dve sezóny Petrovi Saganovi nevyšli úplne podľa predstáv, mal aj v tomto roku stále viacero ponúk od tímov. 

Záujem mal jeho posledný tím Bora-Hansgrohe, belgický Deceuninck a ďalší. Napriek tomu sa trojnásobný majster sveta rozhodol pokračovať v prokontinentálnom tíme TotalEnergies. 

Pre mnohých ľudí to bolo prekvapenie. 

Tlak už je preňho rutina

Prečo sa Peter Sagan rozhodol pre túto voľbu vysvetľoval pre francúzsky denník L’Equipe:

„Viacero tímov prejavilo záujem, ale najserióznejší bol tím pána Bernaudeaua,“ vysvetľoval 31-ročný slovenský cyklista. 

„Že ma veľmi chcú získať potvrdzovali neustále. Keď sme mali nejakú otázku, odpoveď sme dostali prakticky okamžite. Ostatným tímom to niekedy trvalo aj týždne. To, čo ma na tejto spolupráci najviac láka je, že tím postavia okolo mňa. Isteže s tým súvisí aj tlak a očakávania, ale v mojom prípade je to už rutina.“ 

Výraznou postavou TotalEnerqies je jeho šéf Jeana-Reného Bernadeau. Sagan priznal, že je mu sympatický. Na jednej strane je profesionál, ale zároveň vie byť uvoľnený a rád žartuje.

„Snaží sa, aby sa cyklisti bavili. Samozrejme, profesionálna cyklistika je v prvom rade práca na plný úväzok a treba ju brať vážne. Na druhej strane si ju treba aj užívať,“ vravel.

Chce pomôcť tímu rásť

Sagan aj naposledy podpisoval kontrakt s prokontinentálnym tímom. Bora bola v čase, keď prebiehali rokovania, v nižšej kategórii. Vďaka príchodu Sagana sa však hneď posunula do WorldTour. 

V prípade TotalEnergies to neplatí. Zostáva v prvej divízii. 

Francúzsky tím však má bohatú históriu a v minulosti mal výrazné úspechy. Hoci v posledných rokoch sa mu až tak nedarí. V tejto sezóne vybojoval spolu šesť víťazstiev. Aj to na menších pretekoch. 

V rebríčku prokontinentálnych tímov v tejto sezóne skončil tretí za Alpecin-Fenix a Arkea-Samsic.

„Aj keď som podpisoval s Borou, hovorilo sa o tom, aký je to malý tím. Ale teraz ho už každý pozná. Aj v prípade TotalEnergies pre mňa nie je kľúčové, aký je to tím teraz, ale akou cestou sa vydá. Nie je podstatné, že to teraz nie je tím WorldTour. Chcem mu pomôcť rásť,“ vysvetľoval Sagan. 

V prípade Bory túto úlohu do bodky naplnil. Nemecký tím a aj nemeckí cyklisti sú vďaka Saganovi na vzostupe. Rovnako môže podporiť aj francúzsky tím. 

Viac štartov vo Francúzsku

Slovenský cyklista je presvedčený, že sa v novom tíme bude „cítiť ako doma“. 

Francúzske prostredie bude pre neho nové. V minulosti jazdil v talianskom tíme Liquigas (neskôr Cannondale), v ruskom tíme Tinkoff a v Bore. 

„V každom tíme som rýchlo zapadol a boli to príjemné spomienky. Hoci tentoraz sa budem musieť začať učiť po francúzsky,“ doplnil. 

TotalEnergies sa viac sústreďuje na domáce súťaže, aj Sagan bude zrejme štartovať častejšie vo Francúzsku. Niekedy aj na menších klasikách či menších etapových pretekoch. 

Na jar napríklad zrejme nebude štartovať na talianskom Tirreno – Adriatico, ale na Paríž – Nice, ktoré sa koná v rovnakom termíne. Pre sponzorov tímu bude dôležité prezentovať sa najmä vo Francúzsku. 

Pre L’Equipe sa vyjadril aj k tomu, že v posledných sezónach sa mu nedarilo toľko ako v minulosti. Vlani vybojoval jedno víťazstvo, tento rok päť. 

Podľa Sagana je to tým, že sa cyklistika výrazne zmenila. „Je to fakt. Prišli noví pretekári, nové talenty a zmenili sa aj preteky,“ vysvetľuje slovenský majster. 

„Musím sa s tým vyrovnať a ďalej pracovať a pracovať,“ dodal Sagan. 

Do tímu prestúpil z Bory s Danielom Ossom a Maciejom Bodnarom. Saganov brat Juraj kontrakt nedostal, hoci Peter po svetovom šampionáte uviedol, že urobí maximum, aby dotiahol do tímu aj staršieho brata.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan o novom tíme: Najviac ma oslovilo, že ho postavia okolo mňa