Sezóna ako bonboniéra s čokoládou. Ani Sagan nevie, aký štart ho čaká

Peter Sagan
Peter Sagan (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. mar 2021 o 17:45

Slovenský cyklista začína sezónu v Taliansku.

BRATISLAVA. „Mama mi vždy vravela, že život je ako bomboniéra. Nikdy neviete, čo ochutnáte,“ hovoril Tom Hanks v role Forresta Gumpa, keď rozprával svoj životný príbeh sediac na autobusovej zastávke.

V roku 2013 sa za prostáčika Gumpa prezliekol Peter Sagan. S bonboniérou v ruke v krátkom klipe si zahral presne scénu, v ktorej vysvetľuje, že nikdy neviete, čo vám život prinesie. Nie je to len radosť, ale aj trápenie, rôzne prekážky a neúspechy.

Peter Sagan v stredu vstupuje do sezóny, ktorá je v jeho doterajšej kariére zrejme najväčším otáznikom. Neistá je jeho forma, program či ciele na sezónu.

Metaforu o bonboniére napĺňa viac ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Nevie, na čo si môže trúfať

Vo februári musel Sagan prerušiť prípravu a ostať v karanténe, pretože sa nakazil novým koronavírusom.

Po prekonaní covidu sa vrátil k tréningu postupne, jeho príprava tak utrpela. V izolácii na Kanárskych ostrovoch bol až 45 dní a musel vynechať aj plánovaný prípravný kemp v nadmorskej výške. V minulých sezónach ho zakaždým absolvoval.

A opatrný je aj vo vyhláseniach. Pred dvomi týždňami pre preberaní ocenenia Zlatý pedál vravel, že sa cíti v poriadku, hoci ochorenie mu neprospelo.

"Karanténa ma obrala o viacdňový kvalitný tréning. Neabsolvoval som vysokohorskú prípravu. Neviem, na čom som a na čo si môžem trúfať," cituje Petra Sagana nemecká verzia Eurosportu.

"Momentálne je zo všetkého najdôležitejšie, že konečne idem súťažiť. Som veľmi rád, že som sa dočkal a idem si to tam užiť," dodal Sagan.

Na preteky sa vracia po 135 dňoch.

Po prekonaní covidu mal absolvovať vyšetrenia srdca a pľúc, či vírus nezasiahol aj tieto orgány. Postcovidovým syndrómom trpí približne 10 až 15 percent športovcov. Po prekonaní ochorenia majú problémy s dýchaním, únavou, arytmiou srdca.

Najsilnejšia konkurencia

Tím Bora-Hansgrohe ani slovenský cyklista však zotavovanie po prekonaní ochorenia nijako nekomentovali. Informovali len o tom, že Sagan odštartuje sezónu na etapových pretekoch od Tyrrhenského k Adriatickému moru.

Sedem etáp ukáže či líder Bory v úvode roka zaostáva za súpermi. Bude tu čeliť aj silným rivalom, ktorí budú favoritmi na klasikách – Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe či Greg van Avermaet.

Medzi šprintérmi zase nechýbajú Caleb Ewan, Fernando Gaviria, či Elia Viviani.

Tirreno – Adriatico je stálicou v Saganovom programe. Od roku 2012 tu neštartoval jediný raz – vlani. Za predchádzajúcich osem ročníkov tu vybojoval 7 etapových víťazstiev a 4-krát vyhral bodovaciu súťaž.

Teoreticky by zo siedmich etáp mali slovenskému cyklistovi pasovať štyri dojazdy v prvej, druhej, tretej a šiestej etape.

Sagan sa bude pokúšať o dobrý výsledok. Je ťažké odhadnúť jeho možnosti. Všetci jeho súperi už majú za sebou viacero súťaží a sú viac rozjazdení. 

Na návrat Sagana čaká aj tím Bora, ktorému sa v úvode sezóny zatiaľ nedarí podľa predstáv. Nemecký tím je jedným zo troch tímov WorldTour, ktoré v tomto roku zatiaľ nemajú na konte žiadne víťazstvo. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sezóna ako bonboniéra s čokoládou. Ani Sagan nevie, aký štart ho čaká