Saganov tím na klasiky? Belgické eso aj jazdec, ktorý mal byť novým Merckxom

Petra Sagana čakajú prvé jarné klasiky v Belgicku.
Petra Sagana čakajú prvé jarné klasiky v Belgicku. (Autor: TotalEnergies/ twitter)
Miloslav Šebela|24. feb 2023 o 14:25

Kto je v nominácii TotalEnergies na prvé klasiky?

BRATISLAVA. „Dúfam, že ma raz prekonáš,“ blahoželal mu v roku 2010 na pretekoch Okolo Ománu sám Eddy Merckx. „Z mladých pretekárov sa mi páči najviac. Obdivujem ho,“ doplnil najslávnejší cyklista histórie. 

Nór Edvald Boasson Hagen v prvých sezónach kráčal od jedného úspechu k druhému. Presadzoval sa na klasikách aj v krátkych etapových pretekoch. V rokoch 2008 - 2011 bol prototypom moderného cyklistu. Aj Merckx uznával jeho kvality.

Doteraz vybojoval 81 víťazstiev. Len päť cyklistov medzi aktívnymi profesionálmi sa môže pochváliť, že má viac úspechov. 

Hagen je stále silným pretekárom a jedným z jadzcov, ktorý patrí do klasikárskej skupiny tímu TotalEnergies. Počas najbližších týždňov bude súčasťou skupiny, ktorá bude podporovať Petra Sagana. 

Nevsádzajú len na Sagana

Francúzsky tím zverejnil nomináciu na víkendové belgické klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brussel – Kuurne. Zostava sa medzi pretekmi mierne líši.

Jadro tímu tvorí pätica: Peter Sagan, Anthony Turgis, Dries van Gestel, Edvald Boasson Hagen a Daniel Oss, ktorá je v nominácii na obe súťaže.  

Jasným lídrom by mal byť Peter Sagan. Na Omloop dokázal byť dva razy druhý. Klasiku s cieľom v Kuurne v roku 2017 vyhral. Aj teraz by mal bojovať o čo najlepší výsledok.

V TotalEnergies však idú stratégiou, že nevsádzajú všetko len na jednu kartu. Pokiaľ by mal líder smolu, dostal by defekt alebo by sa v ten deň necítil najlepšie, šancu zabojovať o výsledok majú ďalší jazdci. 

Postavenie chráneného jazdca tak nemá len Sagan. 

„S Petrom, Athonym Turgisom a Driesom van Gestelom máme pre jarné klasiky silnú zostavu. Budú sa môcť oprieť o kvalitný tím v podobe skúsených jazdcov ako sú Edvald Hagen, Maciej Bodnar a Daniel Oss,“ vravel pre cyclismactu.net športový riaditeľ tímu Benoit Genauzeau ešte v januári. 

Van Gestel môže byť esom

Na klasikách môže francúzsky tím prekvapiť. Vlani aj bez Petra Sagana dokázali vybojovať viacero výborných výsledkov. Anthony Turgis bol na Miláno – San Remo druhý. 

Belgičan Dries van Gestel bol tretí na Gent – Wevelgem a v Top 10 bol celkovo na klasikách dvanásťkrát. 

„Keď získate sebadôveru, viete, že dokážete bojovať s najlepšími. Pasuje mi moja rola v tíme. Viackrát sa ukázalo, že aj keď ste tímovou dvojkou, môžete dosiahnuť viac ako líder. Líder nie je tým, kto sa vždy musí presadiť,“ vraví 28-ročný Belgičan. 

Po Saganovi sú van Gestel a Turgis v pozícii spolulídrov a v závislosti od vývoja pretekov môžu o výsledok zabojovať.

Najmä Belgičan sa ukazuje ako solídny klasikár a môže v tejto sezóne prekvapiť. Vlani v Kuurne šprintoval na 6. priečke. Na klasike Le Samyn bol siedmy. 

Boasson Hagen a Daniel Oss by mali byť elitnými domestikmi a podporovať túto trojicu v závere pretekov. 

Zvyšní pretekári Sandy Dujardin (Omloop), Jason Tesson (Kuurne – Brusel - Kuurne) a Lorrenzo Manzin (Omloop aj KBK), budú podporovať kolegov a pracovať predovšetkým v prvej polovici pretekov. 

Priamy prenos z Omloop Het Nieuwsblad a z Kuurne - Brusel - Kuurne vysiela Eurosport 2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Saganov tím na klasiky? Belgické eso aj jazdec, ktorý mal byť novým Merckxom