01.07.2021 14:05
6. Etapa
Tours > Châteauroux
160.6km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Nehovorte to meno, vravel Cavendish po ďalšom víťazstve na Tour

Mark Cavendish vyhral 6. etapu na Tour de France 2021.
Mark Cavendish vyhral 6. etapu na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. júl 2021 o 18:35

Brit vybojoval 32. víťaznú etapu na Tour de France.

BRATISLAVA. Keď pred pár dňami zvíťazil na Tour po päťročnej pauze, mal v očiach slzy. „Veľa ľudí mi neverilo a zatracovalo ma. Sám som si nemyslel, že sa ešte vôbec niekedy vrátim na Tour,“ vravel po triumfe vo štvrtej etape Mark Cavendish.

Britský šprintér sa nielenže na Tour vrátil, ale dokazuje, že v tridsiatich šiestich rokoch dokáže zdolať všetkých súperov. Je v obdivuhodnej forme. V rýchlosti sa mu nevedia vyrovnať ani mladší súperi.

Vo štvrtok zvíťazil opäť. Zapojil sa do dvoch dojazdov a oba vyhral. „Bolo to dnes celkom podobné a bavili sme sa, čo urobíme v závre, pretože je tu toľko siných šprintérskych tímov. Pustiť sa do toho je náročné, vždy sa cez vás pred cieľom prevalia,“ opisoval Cavendish.

„Chalani v závere neskutočne ťahali. Kilometer pred cieľom sa obetuje majster sveta Julian Alaphilippe. To je niečo výnimočné,“ dodal.

Na cieľovej rovinke dosiahol maximálnu rýchlosť 70,5 km/h.

Blíži sa k rekordu

Pre Cavendisha je 32. triumf na francúzskej Grand Tour. A stále viac a viac sa približuje k rekordu najslávnejšieho cyklistu Eddyho Merckxa (34).

Pred Tour sa odmietal o tejto méte baviť. „Túto tému vyťahujú len médiá,“ vravel s tým, že nad rekordom vôbec nepremýšľa. 

Keď sa ho na rekord chcel opýtať reportér Eurosportu, Cavendish mu skočil do reči:

"Nehovorte to meno. Práve som vyhral etapu na Tour. Je jedno, či je to prvé víťasztvo alebo tridsiate druhé. Toto je to, kvôli čomu makáte celý svoj život. Ak sa mi podarí vyhrať 50, tak ich bude toľko, a možno už nevyhrám žiadnu ďalšiu."

Na to aby vyrovnal Merckxa mu chýbajú len dve víťazstvá a na Tour ostáva ešte 5 možných šprintérskych dojazdov. Vzhľadom na jeho formu je možné, že by mohol rekord vyrovnať.

Merckxove rekordy sú v cyklistike výnimočné. Keďže pochádzajú ešte zo sedmedesiatych rokov, sú v modernej cyklistike prakticky neprekonateľné. O to výnimočnejšie je, že Cavendish sa k jednému z nich stále blíži.  

Počet víťazstiev na Grand Tours zaokrúhlil na 50.

Peter Sagan nemal na cieľovej rovinke dobrú pozíciu a ostal aj niekoľko úderov lakťom od súperov. Podarilo sa mu vytiahnuť na 5. priečku. Zatiaľ je to na tohtoročnej Tour jeho maximum.

Cavendish zvýšil náskok

Každým dňom sa viac a viac vyostruje boj o zelený dres. Ukazuje sa to na šprintérskych prémiách, kde súperí aj viac ako desať pretekárov.

Vo štvrtok sa navyše pokúsil Petra Sagana zatlačiť k bariére kolega Marka Cavendisha Michael Morkov. Sagan tak skončil na prémii až ôsmy. Britský šprintér si svoj náskok pred súpermi udržuje. 

V celkovom poradí bodovacej súťaže vedie Cavendish so ziskom 148 bodov. Na druhú priečku poskočil Jasper Philipsen (102).

Peter Sagan zatiaľ výrazne zaostáva. So ziskom 72 bodov je siedmy. Na Cavendisha stráca až 76 bodov. Šprintér Deceunincku už bodovaciu súťaž na Tour vyhral. V roku 2011.

Ak by toto víťazstvo zopakoval po desiatich rokoch bolo by to veľké prekvapenie. V jeho prospech však hovorí, že na Tour je prevaha rovinatých dojazdov nad zvlnenými etapami.

"Bol to veľmi rýchly špurt, v ktorom som skončil piaty. Ešte stále ma trochu bolí koleno, ale opäť som do toho dal absolútne všetko. Dobré je, že sme nemali žiadne pády a že sme všetci v poriadku. Uvidíme, ako to pôjde zajtra," uviedol Sagan na oficiálnej stránke svojho tímu.

Najdlhšia etapa

Žltý dres si udržal Marhieu van der Poel. Holanďan ho má už päť etáp. V piatok ho čaká ďalšia ostrá skúška.

Siedma etapa je mimoriadne zaujímavá. Je najdlhšia nielen v tomto ročníku, ale najdlhšia na Tour v tomto tisícročí. Pretekárov čaká až 249 kilometrov. A hoci z väčšej časti je rovinatá, záver bude náročný.

Dokonca by sa dalo povedať, že pripomína ardenské klasiky so strmými stúpaniami. Napríklad Signal d'Uchon má len 5 kilometrov, no smerom k záveru je mimoriadne strmý a sú tam pasáže so sklonom 18 percent.

„Posledných 50 kilometrov sa bude na čo pozerať. Sú tam úzke cesty, ostré zákruty, stúpania, klesania, každý sa bude tlačiť dopredu. Bude to náročný deň a nik ho nebude brať na ľahkú váhu,“ vravel pre cyclingnews športový riaditeľ UAE Emirates Allan Peiper.

V piatok tak opäť budú zrejme súperiť aj favoriti na celkové prvenstvo.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Nehovorte to meno, vravel Cavendish po ďalšom víťazstve na Tour