06.07.2021 13:20
10. Etapa
Albertville > Valence
191km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Vlastne som skoro nič neurobil, smial sa v cieli Cavendish

Mark Cavendish v cieli 10. etapy na Tour de France 2021.
Mark Cavendish v cieli 10. etapy na Tour de France 2021. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|6. júl 2021 o 18:59 (aktualizované 6. júl 2021 o 20:26)

Na vyrovnanie 46-ročného rekordu mu chýba jedno víťazstvo.

BRATISLAVA. Otázkou už nie je či, ale skôr kedy sa stane Mark Cavendish novým rekordérom v počte víťazných etáp na Tour de France.

Britský šprintér vyhral na tohtoročnej Tour de France všetky šprintérske dojazdy, do ktorých sa zapojil – 3.

Celkovo už vyhral na slávnej Tour 33 etáp. Len o jednu menej ako Eddy Merckx.

Napriek nervóznemu záveru utorkovej 10. etapy, kedy sa menil vietor a pelotón sa naťahoval, tím Deceuninck situáciu skvele zvládol. Tímoví kolegovia doviezli Cavendisha na cieľovú rovinku v ideálnej pozícii.

Tridsaťšesťročný pretekár je na Tour vo výnimočnej forme a profituje aj z podpory tímových kolegov. 

„Bolo to ako z veľkej knihy. Dokonale pripravený šprint. Vedeli sme, že v poslednej zákrute musíme ísť viac naširoko, aby sme si udržali rýchlosť na cieľovej rovinke. Celú prácu odviedli moji kolegovia, ja som skoro nič neurobil.

Zvládol som len posledných 150 metrov. Je to len vďaka nim," opisoval Cavendish v prvom rozhovore pre Eurosport. 

Bolo to jeho 154. víťazstvo v kariére.

Vyrovnať sa Merckxovi môže ešte tento týždeň. Na to, aby ho prekonal, má do konca Tour spolu 4 príležitosti. Zatiaľ ho na týchto pretekoch nik nedokázal prekonať. 

Okrem víťazstva si poistil aj vedúcu priečku v bodovacej súťaži. Pred Michaelom Matthewsom vedie o 59 bodov. V rovinatých dojazdoch zatiaľ svoj náskok pred súpermi navyšuje. Bodovaciu súťaž vyhral Cavendish na Tour zatiaľ jediný raz – v roku 2011.

Sagan mal smolu

Prvýkrát na tohtoročnej Tour sa do šprintu zapojil aj Wout van Aert. Belgičan vybojoval druhé miesto. "Prehral som len o pol kolesa. Bol som v dobrej pozícii, ale keď som vyšiel zo zákrytu, nedokázal som sa dostať cez Cavendisha. Bol rýchlejší," uznal van Aert.

Belgičan dokázal, že môže vyzvať aj najlepších šprintérov. Stačila mu jedna etapa a hneď skončil druhý. V predchádzajúcich etapách nešprintoval.

Pre televíziu Sporza žartoval, že sa pokúsi vyhrať zostávajúce šprintérske etapy.

"Špeciálne pre Eddyho Merckxa. A trochu aj kvôli sebe," smial sa. 

Peter Sagan skončil ôsmy. V závere sa nevedel dostať do dobrej pozície. Mal smolu, že sa dostal do kontaktu s Jasperom Philipsenom a vtedy stratil rýchlosť aj lepšiu pozíciu. Na Tour má v tomto roku tri umiestnenia v top 10. V bodovacej súťaži znovu stratil. Je siedmy so 92 bodmi. Rozdiel na prvého Cavendisha je 126 bodov.

"Bola to ďalšia rýchla etapa a tím sa zameral na to, aby bol Wilco Kelderman vždy v dobrej pozícii a chránený v prípade, že by sa na vetre potrhal pelotón.

V záverečných kilometroch som bol vpredu, ale vo finále, pred poslednou zákrutou, som nebol v ideálnej pozícii. Nemohol som tak rozbehnúť svoj špurt ako som chcel. Koleno sa zlepšuje, budem bojovať ďalej," uviedol Sagan pre stránku svojho tímu.

V stredu cyklistov čaká opäť náročný deň. Na trase je obávané stúpanie Mt. Ventoux (1909 m), ktoré zdolajú pretekári až dvakrát. V druhom prípade to bude z prudšej strany (15,7 km, 8,8 %). 

Obor Provensálska v hornej polovici pripomína mesačnú krajinu. Pre páľavu a silný vietor tu nerastie takmer žiadna vegetácia. Cieľ etapy je v Malaucene 12 kilometrov od vrcholu Mt. Ventoux.

Posledným víťazom na tomto kopci v rámci Tour bol Belgičan Thomas De Gendt v roku 2016. V tej istej etape sa udial aj pamätný moment, keď spadol Chris Froome a v žltom drese bežal smerom do cieľa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Vlastne som skoro nič neurobil, smial sa v cieli Cavendish