Kto vyhrá San Remo? Možno ja, žartuje Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. mar 2021 o 11:25

Slovenský cyklista verí, že sa dostane do formy.

BRATISLAVA. V roku 2016 boli etapové preteky Tirreno – Adriatico napínavé do posledných metrov. Rozdiel medzi prvým a druhým jazdcom bol v sekundách.

Rozhodoval každý detail. Peter Sagan v záverečnej časovke bojoval o celkové víťazstvo.

Nakoniec ho získal jeho rival Greg van Avermaet. Slovák skončil druhý. O sekundu.

Tento rok jazdil Sagan na talianskych pretekoch v úzadí. V prvej etape sa pokúsil zapojiť do šprintu a skončil jedenásty, no následne prepol do tréningového módu. Do boja s najlepšími sa nehnal, v kopcoch volil voľnejšie tempo.

Novinárom viackrát naznačil, že mu chýbajú súťažné kilometre.

Jeho rivali robia veľkú šou

„Som rád, že som preteky dokončil. Urobil som tu kus dobrej práce. Jazdil som a nie som zničený ani úplne odrovnaný. Som v pohode. Uvidíme, ako sa budem cítiť v ďalších pretekoch,“ hovoril Sagan v utorok pre taliansku Gazzettu pred štartom časovky. 

„Nie je to pre mňa jednoduché, ale verím, že sa budem už len zlepšovať,“ dodal.

Ak v minulých rokoch mal prvé štarty za sebou už na prelome januára a februára, teraz začal až v polovici marca. Sagan je v príprave pozadu.

Pre covid-19 stratil približne mesiac prípravy. Nejaký čas potrvá, kým sa dostane na takú úroveň, aby mohol súperiť s najlepšími.

Aktuálne sú na pretekoch ťahákom súboje Wouta van Aerta s Mathieuom van der Poelom a majstrom sveta Julianom Alaphilippom.

„Robia veľkú šou a neboja sa bojovať v etapách aj v celkovom poradí. Musí sa na to dobre pozerať, ja sa však s nimi ešte nemôžem porovnávať. Mal by som byť vpredu s nimi, ale nie som na takej úrovni. Dúfam však, že sa mi podarí čoskoro sa na ňu dostať,“ doplnil pre Gazzettu.

Stratil čuch a bol stále unavený

Pre holandský denník Het Laatste Nieuws Sagan opísal, aký priebeh mal uňho covid-19 a aké bolo zotavovanie sa na Kanárskych ostrovoch.

Vraj stratil čuch a cítil veľkú únavu. Iné príznaky ani horúčky nemal. Po ochorení začal trénovať len veľmi voľne. Hodinu až hodinu a pol. Na druhý deň si musel dať voľno.

Aj po týchto voľnejších tréningoch však cítil únavu a často spal.

„Takto som prišiel o tri týždne a v tejto fáze sezóny je to veľmi veľa času,“ tvrdil Sagan.

Tréning nahrádzal stabilizačnými cvičeniami. „Ale aj po nich som musel dve hodiny oddychovať, boleli ma svaly, cítil som únavu a spal som oveľa dlhšie, ako zvyknem. Podľa toho som vedel, že som stále ešte chorý,“ vravel.

Chce byť vo forme na Flámsko a Roubaix

Lenže sezóna je už v plnom prúde. Minimálne z pohľadu klasikárov, ktorých čaká vrchol sezóny už o pár týždňov.

Sagan sa profiloval aj ako silný jazdec na klasiky. Pre tréningový výpadok a slabšiu výkonnosť urobil s tímom pred pár dňami dôležitú zmenu.

Niektoré flámske klasiky, ktoré mal v programe, vymenil za etapové preteky Okolo Katalánska (22. – 28. marca). 

„Spolu s tímom sme sa zhodli, že bude lepšie ísť do Katalánska, pretože som nesúťažil v januári ani vo februári. Pôjdem tam preto, aby som sa kondične posunul. Je tam veľa kopcov. Také ťažké preteky mi môžu len pomôcť,“ potvrdil 31-ročný Sagan.

„Potom sa pokúsim zotaviť pred klasikami Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Je to rozumné riešenie," doplnil.

Sagan: Ja sa vrátim

V pláne má tri monumentálne klasiky. Prvá z nich, Miláno – San Remo, je však už túto sobotu 20. marca.

Sú to najdlhšie jednodňové preteky v kalendári WorldTour. Majú až 299 kilometrov. 

Sagan však nechce túto klasiku vynechať, hoci sa nemôže so súpermi ešte porovnávať. Uznáva, že v jeho prípade to bude lotéria a ťažko predpovedať, ako si bude počínať.

Nemajte obavy, vyčkajte. Ešte sa vrátim. V cyklistike to tak chodí.


Peter Sagan

Bora-Hansgrohe zatiaľ ešte nepotvrdila zloženie tímu na taliansku klasiku. Na fanúšikovskú otázku, či bude štartovať aj Sagan, tím na twitteri uviedol, že treba vyčkať do štvrtka. 

Sagana sa na San Remo pýtali aj novinári.

„Kto môže vyhrať? Možno ja,“ vravel so smiechom. „Uvidíme, ako budú preteky prebiehať . Svoju rolu môže zohrať počasie. Či bude chladno, či bude pršať. Uvidíme.“

Sagan verí, že ešte nepovedal posledné slovo a dokáže sa po covide vrátiť do najlepšej formy.  

„Nemajte obavy, vyčkajte. Ešte sa vrátim. V cyklistike to tak chodí. Prekonáte chorobu alebo pád a dostávate sa z toho pol roka alebo aj rok. Nemôžeme teraz porovnávať, aký som bol pred rokom a ako som na tom teraz. Uvidíme, keď budem zase vo forme,“ dodal. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kto vyhrá San Remo? Možno ja, žartuje Sagan