To, čo dosiahol vlani, asi Sagan nezopakuje

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. jún 2017 o 13:01

Aj fanúšikovia sa môžu tento rok pýtať Slováka, čo ich zaujíma. Majster sveta bude odpovedať na ich otázky po každej etape Tour.

BRATISLAVA. Žltý, zelený aj dúhový dres. Ktokoľvek z cyklistov celého sveta by dal všetko čo i len za jeden z nich. Peter Sagan ich mal pred rokom pri slávnej Tour de France po druhej etape všetky súčasne. „Ak prídem o žltý, aspoň mi ostane zelený. A ak by som prišiel aj o ten, ešte mám aj dres majstra sveta,“ smial sa Sagan.

Už vlani to bolo niečo výnimočné. V minulosti sa to podarilo dosiahnuť len legendám ako Eddy Merckx (1972) či Bernard Hinault (1981). Obom sa to však podarilo len jedenkrát. Môže to slovenský cyklista zopakovať?

Tento rok vstupuje na Tour de France opäť ako najväčší favorit na víťazstvo v súťaži šprintérov a je pravdepodobné, že zelený dres vyhrá.

S veľkou pravdepodobnosťou však nebude lídrom v prvých dňoch. V rovinatých etapách by mali dominovať skôr čistokrvní šprintéri ako Kittel, Greipel či Bouhanni.

V časovke naberie stratu

Naopak, šancu získať žltý dres bude mať Sagan len na začiatku. Tento rok však majú všetci šprintéri jednu veľkú prekážku. V sobotu ich čaká časovka na 13 kilometrov. A jazdci, ktorí nie sú špecialisti, naberú stratu, hoci nemusí byť nijako závratná.

Pred dvomi rokmi štartovala Tour veľmi podobnou časovkou v Utrechte (13,8 km). Sagan vtedy skončil spomedzi šprintérov najlepšie.

Dokonca predbehol aj niektorých výborných časovkárov, no i tak bol o 41 sekúnd pomalší ako víťaz a vybojoval 19. miesto. V ďalších etapách sa k žltému dresu priblížil na rozdiel jedenástich sekúnd.

Podobný výsledok môže dosiahnuť aj teraz v Düsseldorfe. V ďalších etapách bude mať preto istý hendikep. Získať pozíciu lídra bude pre neho ťažšie. Zmazať stratu by mohol v tretej etape, ktorá pripomína kopcovité ardenské klasiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»To, čo dosiahol vlani, asi Sagan nezopakuje