Sagan sa nezúčastní na olympiáde. Dôvodom sú zdravotné problémy

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR, Miloslav Šebela|13. júl 2021 o 10:29 (aktualizované 13. júl 2021 o 11:03)

Slovensko budú reprezentovať Juraj Sagan a Lukáš Kubiš.

TOKIO. Slovenský cyklista Peter Sagan sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní na olympijských hrách v Tokiu.

O zmenu nominácie už v liste Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) oficiálne požiadal Slovenský zväz cyklistiky (SZC).

„Informácie máme od športového riaditeľa tímu elite Jána Valacha. Vedeli sme o operácii. Dopadla dobre, ale v pondelok po obede nám volal, že lekári sa vyjadrili, že Peťo nemôže štartovať na olympiáde,“ uviedol pre Sportnet šéf Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Koleno Petra Sagana po operácii.
Koleno Petra Sagana po operácii. (Autor: IG Petra Sagana)

Šampióna nahradí 21-ročný mladík

Slovensko budú v pretekoch s hromadným štartom reprezentovať Juraj Sagan a Lukáš Kubiš.

Trojnásobný majster sveta po odstúpení z Tour de France absolvoval v Monaku úspešnú operáciu kolena.

Privara potvrdil, že zranenie je povrchové a nezasiahlo kĺb, lenže lekári odhadovali dobu liečenia na týždeň až desať dní. 

„Je to smutná správa. Peťo určite chcel doplniť aj úspech na olympijských hrách. Chcel ísť do Tokia, urobil maximum pre to, aby tam dosiahol dobrý výsledok,“ hovoril Privara.

Infekcia síce nezasiahla kolenný kĺb, napokon však operácia a zdravotné problémy znemožnili P. Saganovi štartovať na olympijských hrách.

V nominácii ho nahradil Kubiš, 21-ročný člen Dukly Banská Bystrica bol podľa rozhodnutia komisie cestnej cyklistiky SZC prvý náhradník. Informoval o tom portál olympic.sk.

Dvadsaťjedenročný pretekár Dukly Banská Bystrica v Tokiu by mal štartovať v cestných pretekoch aj v časovke. „Zrejme bude najmladším pretekárom v cestných pretekoch v Tokiu. Momentálne je to náš najlepší cyklista po Saganovcoch,“ vravel Privara.

Lídrom ostane Sagan, ale Juraj

V aktuálnej situácii bude lídrom v cestných pretekoch v Tokiu Juraj Sagan.

Ten v posledných týždňoch tiež prekonal zranenie – zlomeninu kľúčnej kosti, no už je v poriadku a v najbližších dňoch sa predstaví na pretekoch Settimana Ciclistica Italiana. 

„Teraz ide preteky na Sardínii. Fyzicky je na tom dobre. Jazdil už hneď po operácii, aby nevypadol z prípravy a otestoval rameno. Cíti sa dobre. Na pretekoch bude štartovať viacero olympionikov, ktorí to berú ako prípravu. Napríklad Filippo Ganna favorit na zlatú medailu v časovke.“

Sagan sa zranil v 3. etape Tour de France, keď ho na cieľovej rovinke na zem zrazil Caleb Ewan.

Pri páde si slovenský cyklista poranil bok a pravé koleno. Koleno si udrel o veľký prevodník – ozubené koleso na bicykli.

Šampionáty by mal stihnúť

Pôvodne sa jeho zranenie postupne hojilo. V 10. etape si však koleno udrel o riadidlá, rana sa mu obnovila.

V jedenástej etape už šliapal cez bolesť. Koleno sa zapálilo a opuchlo. „Ráno som nevedel ani vstať z postele,“ vravel vtedy. Pred štartom 12. etape z Tour odstúpil.

Na klinike v Monaku absolvoval ďalšie vyšetrenia a menší operačný zákrok, pri ktorom mu ranu vyčistili.

„Našťastie išlo len o povrchovú infekciu a kolenný kĺb nebol poškodený," informoval Sagan na sociálnej sieti. V pondelok ešte veril, že v Tokiu na olympijských pretekoch bude štartovať.

Podľa Privaru by sa Sagan mohol vrátiť na súťaže v polovici augusta. Po zotavení bude potrebovať nejaký čas na tréning.

V septembri by zatiaľ mal platiť jeho štart na majstrovstvách Európy v Trente (12. septembra), na pretekoch Okolo Slovenska (15. – 19. septembra) aj na svetovom šampionáte, ktoré hostí Flámsko (26. septembra).

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Sagan sa nezúčastní na olympiáde. Dôvodom sú zdravotné problémy