24.07.2024 15:00
Deň -2
Paríž 2024

Prezident Slovenska v Paríži nebude chýbať. Zúčastní sa aj otváracieho ceremoniálu

OH 2024.
OH 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. júl 2024 o 21:40

Program prezidenta SR v Paríži zahŕňa ako športové, tak aj oficiálne podujatia.

BRATISLAVA. Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje vo štvrtok (25. 7.) do dejiska OH v Paríži.

Spolu s prezidentom do Paríža odcestujú aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Program prezidenta SR v Paríži zahŕňa ako športové, tak aj oficiálne podujatia. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"V prvý deň sa prezident Peter Pellegrini zúčastní na Medzinárodnom samite o športe a udržateľnom rozvoji, ktorý hostia prezident Francúzska Emmanuel Macron a šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach," priblížili z prezidentskej kancelárie.

Účastníci z rôznych krajín budú na samite prezentovať svoje iniciatívy k téme športu a jeho trvalo udržateľnému rozvoju, aby mohli v jeho závere prijať záväzky v piatich oblastiach, a to vzdelanie a zamestnanie, zdravie a výživa, rovnosť a inklúzia, financovanie a meranie vplyvu, udržateľnosť a dedičstvo.

"Tieto oblasti zároveň symbolicky odzrkadľujú päť olympijských kruhov. Samit prispeje k odkazu parížskych hier posilnením a štruktúrovaním príspevku športu k cieľom trvalo udržateľného rozvoja.

Medzinárodný olympijský výbor zároveň vo štvrtok usporadúva galavečeru pri príležitosti konania letných olympijských hier, pričom pozvanie na ňu prijalo viacero hláv štátov vrátane slovenského a francúzskeho prezidenta," doplnili.

V piatok (26. 7.) sa prezident SR stretne s prezidentkou Slovinska Natašou Pircovou Musarovou v priestoroch Slovinského domu.

"Spoločne budú diskutovať o prehĺbení našich bilaterálnych vzťahov i o aktuálnej politickej a bezpečnostnej situácii. Peter Pellegrini taktiež prijal pozvanie francúzskeho prezidenta a zúčastní sa na recepcii v Elyzejskom paláci.

Následne v piatok podvečer si spolu s ministrom vnútra SR Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom pozrie slávnostný otvárací ceremoniál LOH 2024," spresnili.

Počas víkendu prezident slávnostne otvorí Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži, ktorý bude počas celého priebehu hier prístupný ako pre športovcov, tak aj pre fanúšikov a návštevníkov.

"Plánuje tiež navštíviť aj viacero športovísk a podľa programu olympiády osobne podporiť nášho skejtbordistu Richarda Turyho, boxeristku Jessicu Triebeľovú i vodnú slalomárku Elišku Mintálovú.

V sobotu podvečer sa prezident spolu s ministrom vnútra stretnú aj so slovenským policajným tímom z odboru služobnej kynológie, ktorý aktuálne vypomáha v Paríži.

Deje sa tak na žiadosť Francúzska o pomoc pri zabezpečení verejného poriadku počas OH," dodali.

V pondelok (29. 7.) Pellegrini navštívi olympijskú dedinu pre športovcov a stretne sa so slovenskou výpravou, aby športovcom osobne zaželal veľa úspechov a síl do náročného súťaženia.

"V rámci pracovného programu prezident v pondelok podvečer privíta monacké knieža Alberta II. v priestoroch Slovenského domu.

V závere návštevy prezident osobne podporí našich ďalších olympionikov - vodného slalomára Matej Beňuša, strelca Mariána Kovačócyho a obhajkyňu zlata, strelkyňu Zuzanu Rehák Štefečekovú," podotkli.

Fanúšička Ukrajiny na zápase Ukrajina - Irak na futbalovom turnaji na OH 2024.
st 22:35
Zelenskyj považuje za úspech, že Ukrajina sa napriek ruskému teroru zúčastní na OH v ParížiÚčasť ukrajinských športovcov v Paríži podľa jeho slov pomôže k tomu, aby bežní ľudia viedli doma normálny život.
st 22:35
Lopta na ragby, ilustračná fotografia.online
st 12:30
OH 2024: Sedmičkové ragby odštartovalo turnaj úvodnými zápasmi v skupineSledovali ste s nami ONLINE prenos zo zápasov základných skupín sedmičkového ragby na OH 2024 v Paríži.
st 12:30
Policajti a vojak hliadkujú v Paríži.
st 17:512
Rus plánoval vyvolať nepriateľské akcie vo Francúzsku, jeho krajan plánoval útok na ľudíDo väzby vzali aj 18-ročného mladíka, ktorý mal v pláne podniknúť najmenej jeden útok na ľudí.
st 17:512
Francúzsko - USA: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024 online
st 18:00
OH 2024: Futbalisti Francúzska v úvodnom zápase zdolala mužstvo USASledovali ste s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - USA.
st 18:00
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach v jedálni v olympijskej dedine.
Miloslav Šebelast 18:00
Doteraz si pýtali nugetky a BigMac. V Paríži športovcom varia michelinskí kuchári Populárny fastfood v olympijskej dedine už nie je.
Miloslav Šebelast 18:00
OH 2024.
st 18:351
Francúzska šprintérka príde o otvárací ceremoniál, lebo nosí hidžábNa olympiáde by sa mala predstaviť v štafete na 4x400 m a v miešanej štafete.
st 18:351
Carlos Alcaraz (vľavo) a Rafael Nadal.
st 18:24
Nadal a Alcaraz tlmia očakávania. Nechcú, aby boli v Paríži v pozícii favoritovSpojenie hviezdneho dua z Pyrenejského polostrova mnohí pasujú do pozície favorita na zisk zlatej medaily vo štvorhre.
st 18:24
Futbalistky Kanady
st 14:50
Dronom špehovali súperky. Kanada sa za incident ospravedlnila, vinníkov okamžite vyhodilaToto nereprezentuje hodnoty, ktoré náš tím zastáva, kajali sa Kanaďania.
st 14:50
Nájdi rozdiel. Pôvodná a nová titulka olympijského magazínu denníka Nemzeti Sport.
Titanilla Bődst 13:303
Ženy sú v kuchyni či práve rodia? V Maďarsku museli reagovať na vlnu pobúreniaNemzeti Sport dal na titulku iba mužov.
Titanilla Bődst 13:303
Plagáty protestujúce proti Izraelu na OH 2024
st 13:491
Izraelčania dostali výhražné maily. Počas futbalového zápasu hrozí teroristický útokPočas OH v Paríži bude polícia nepretržite strážiť 88 izraelských športovcov.
st 13:491
Patrik Jány
st 12:101
Jány sa chce v Paríži prebojovať do finále. Oproti Tokiu som inde, hovorí strelecNa uplynulých hrách obsadil 7. priečku.
st 12:101
Coco Gauffová
st 15:38
V takú poctu nikdy nedúfala. Gauffová ponesie americkú vlajku spolu s LeBronomTenistka sa zúčastňuje na prvej olympiáde.
st 15:38
Ilustračná fotka.
st 16:17
Tuniský atlét sa v Paríži nepredstaví. Dva dni pred začiatkom OH dostal dištancTunisan vlani na Arabských hrách získal zlatú medailu v grécko-rímskom štýle v kategórii do 130 kg.
st 16:17
LeBron James (vľavo) a Stephen Curry.
st 16:02
Tím snov dorazil do Paríža, americké hviezdy NBA pricestovali vlakomVýber USA sa pokúsi po piaty raz za sebou vyhrať zlatú olympijsku medailu.
st 16:02
OH 2024.
st 21:402
Prezident Slovenska v Paríži nebude chýbať. Zúčastní sa aj otváracieho ceremoniáluProgram prezidenta SR v Paríži zahŕňa ako športové, tak aj oficiálne podujatia.
st 21:402
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Prezident Slovenska v Paríži nebude chýbať. Zúčastní sa aj otváracieho ceremoniálu