Za peniaze vám nosiči vynesú na vrchol aj klavír, vraví Hámor

Peter Hámor.
Peter Hámor. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|10. jún 2022 o 08:00

Pri výstupe na Kančendžongu sa otočil pod vrcholom.

BRATISLAVA. Skončila sa ďalšia himalájska sezóna a bola naozaj rušná, hodnotí Peter Hámor. Najúspešnejší slovenský horolezec sa vrátil z Himalájí pred pár týždňami. 

Tento rok bolo jeho hlavným cieľom pokúsiť sa o výstup na jeden z piatich vrcholov Kančendžongy – Yalung Kang (8505 m). 

Od hlavného vrcholu ho oddeľuje asi dvojkilometrový hrebeň. Cesta bola výrazne zhodná s Britskou cestou na hlavný vrchol Kandčendžongy (8586 m), ktorou chceli liezť jeho spolulezci Horia Colibasanu a Marius Gane. 

Otočil sa pod vrcholom

Nepálski úradníci však Hámorov pokus zmarili. Pri každom výstupe treba v Nepále vybaviť povolenie a zaplatiť príslušné poplatky. Hámorovi sa to na Yalung Kang, o ktorom sa hovorí ako aj o pätnástej osemtisícovke, nepodarilo. 

„Tak sme sústredili našu energiu do výstupu Britskou cestou na hlavný vrchol. Ten bol pre Horiu naozaj mimoriadne dôležitý. Pred touto expedíciou mal za sebou osem zo štrnástich osemtisícoviek Koruny Himalájí a Kančendžonga bola jeho posledným vrcholom vysokej päťky (Everest, K2, Kančendžonga, Lhoce, Makalu),“ hovorí Hámor. 

Výstup na vrchol zvládol z trojice iba Colibasanu. Hámor sa otočil približne dvesto výškových metrov pod ním. Už skôr mu začal omŕzať nos, pri pokuse šuchať si ho rukami, zas strácal cit v prstoch.  

„Vrchol sa zdal byť na dosah, no ja som vedel, že bez kyslíka je to ešte pár hodín poriadnej driny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Za peniaze vám nosiči vynesú na vrchol aj klavír, vraví Hámor