Najskôr lavína, potom horšie počasie. Hámor ukončil expedíciu

Peter Hámor - ilustračná fotografia.
Peter Hámor - ilustračná fotografia. (Autor: horyzonty.sk)
Miloslav Šebela|13. máj 2021 o 00:45

Slovenský horolezec sa pokúšal o prvovýstup na siedmu najvyššiu horu.

BRATISLAVA. Iba pred pár dňami ho v noci počas spánku v stane zavalila lavína. Spod snehu sa musel Peter Hámor a dvaja rumunskí horolezci vyhrabať.

Sneh ich zavalil vo výške 6800 metrov pri pokuse o výstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí (8 167 m).

Aby sa mohli dostať von, museli horolezci stan rozrezať. Noc prečkali v snehu, kde si vyhrabali malý úkryt. Následne zostúpili Hámor spolu s Horiom Colibasanum a Mariusom Ganem do základného tábora.

V stredu sa rozhodli expedíciu ukončiť.

Sen sa rozplynul

„Predpovede počasia sú na každý deň rovnaké: ráno pekne, na obed sa zamračí a poobede sneží. Jediná zmena, ktorá k tomu ešte pribudla, je silný vietor.

Nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri takýchto podmienkach, je pre nich už neakceptovateľné,“ napísala na facebooku Hámorova manželka Marika.

„Sen o prvovýstupe severozápadným hrebeňom sa rozplynul.“

Hámor sa s rumunskými horolezcami pokúšali o novú šestnástu výstupovú trasu na horu Dhaulágirí. 

Tento plán nosí v hlave už niekoľko rokov, no zakaždým nemal šťastie na dobré podmienky. Pred dvomi rokmi už bol s Colibasanum vo výške 6000 metrov, keď sa museli kvôli nepriaznivému počasiu otočiť.

Tento rok sa dostali ešte vyššie.

„Našli líniu výstupu cez skalnú bariéru, čo bol jeden z kľúčových problémov cesty na severozápadný hrebeň. Chlapci pokračovali v objavovaní novej cesty na severozápadnom hrebeni, kde ešte nikto nebol,“ napísala Hámorova manželka.

„Hory sú tu, a budú aj nabudúce. Každý horolezec má množstvo snov a každý z nich si ich rád splní alebo si vysníva ďalší. Sny horolezcov sú nekonečné.“

Do Himalájí sa vracia stále 

Zo Slovákov sa podarilo vystúpiť na Dhaulágirí len Zoltánovi Demjánovi (1988) a práve Hámorovi s Michalom Sabovčíkom (2017). 

Ďalšie pokusy slovenských horolezcov sa skončili neúspešne pre nepriaznivé počasie a pre časté lavíny. Jedna z nich pred piatimi rokmi pochovala slovenskú dvojicu - Ján Matlák a Vladimír Švancár.

Hámor je najúspešnejším slovenským himalájistom. Ako prvý Slovák stál na všetkých osemtisícovkách. Korunu Himaláji zavŕšil práve na Dhaulágirí.

Ani po tomto úspechu však s horolezectvom neprestal. Do Himalájí sa vracia každý rok s novým cieľom.

„Láka ma všetko, o čo sme sa pokúšali, a nevyšlo nám to. Na Manaslu máme cestu, ktorú sme nevyliezli. Teraz na Dhaulágirí sme tiež mali iný cieľ.

Chceli sme tam liezť novou cestou. Na Everest máme vymyslenú cestu s Horiom, aj sme tam boli, ale nevyšli sme ju. Kopcov je veľa," vravel Hámor pre denník SME o svojich plánoch v roku 2017.

„Horolezci sú závislí od hôr, ale nie od nebezpečenstva, lež od toho pekného. Takže, ak je toto závislosť, tak potom sa nechcem liečiť," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Najskôr lavína, potom horšie počasie. Hámor ukončil expedíciu