Pelé hneď šesťnásobným brazílskym majstrom

SITA|23. dec 2010 o 11:15

Santosu a Pelému priznali šesť titulov spred vzniku brazílskeho šampionátu.

RIO DE JANEIRO. Tridsaťtri rokov po skončení obdivuhodnej futbalovej kariéry sa Pelé oficiálne stal brazílskym šampiónom, a to hneď šesťnásobným. Pelé trikrát triumfoval s reprezentáciou na majstrovstvách sveta.

Na klubovej úrovni so svojím Santosom päťkrát vyhral Brazílsky pohár (Taça Brasil, 1961 - 1965) a raz Turnaj Roberta Gomesa Pedrosu (Taça de Prata známy pod prezývkou Robertao, 1968), teda predchodcov brazílskeho šampionátu, ktorý začal písať svoju históriu až v roku 1971.

Až v stredu sa však obe súťaže dočkali od Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) oficiálneho uznania. Santosu pribudlo na konto šesť titulov a s celkovo ôsmimi je spoludržiteľom rekordu. Pelé sa vo veku 70. rokov stal konečne aj brazílskym majstrom.

"Myslím si, že je to zaslúžené. Mám radosť, že tu môžem reprezentovať všetkých hráčov skvelej éry Santosu," povedal Pelé pri preberaní šiestich pamätných medailí z rúk prezidenta CBF Ricarda Teixeiru na slávnosti v Riu de Janeiro.

Santos vyhral brazílsky šampionát v jeho moderných dejinách dvakrát, s ôsmimi titulmi sa vyrovnal Palmeirasu, ktorý má štyri spred roku 1971, štyri pridal po ňom.

Nachádzate sa tu:
Domov