Pavol Neruda: Váženie bude o brutálnej taktike, toto sme tu ešte nemali (rozhovor)

Vladimír Bilohuščin|25. feb 2021 o 01:00

Okrem nabitej śtartovky nás ćaká unikátne žrebovanie dvojíc pyramídy.

Fanúšikovia thajského boxu sa už o pár dní dočkajú hviezdami nabitého podujatia Oktagon Underground, ktorý okrem superfightov prinesie aj pyramídu, ktorej víťaz si odnesie odmenu 10 tisíc euro. O podrobnostiach tohto turnaja sme sa rozprávali s promotérom Pavlom Nerudom.

Prečo ste sa rozhodli pre návrat k Undergroundu?

Stále nás lákala tá myšlienka vrátiť sa k tomu formátu. Bolo to mimoriadne atraktívne, ľudia na to dobre reagovali, dokonca niektorí vraveli, že sa im to páčia viac ako MMA. Ale bolo to aj kvôli tomu, že zápas bol 3x3 minúty, na zemi toho bolo menej, čiže bežný laický divák sa ľahšie zorientoval. Bolo to niečo iné a osviežujúce.

To bol prvý z dôvodov a ten druhý je, že máme strašne veľa dobrých bojovníkov v stand upe, o ktorých by podľa nás mala verejnosť vedieť. Preto sme sa rozhodli priniesť zasa Underground a ukázať niečo nové a neuveriteľné.

Prvý turnaj bol špecifický svojimi unikátnymi pravidlami, na tomto podujatí ich ale neuvidíme a nahradí ich thajský box v malých rukaviciach.  

Je to tým, že tie strhy na zem občas spôsobili miernu nevyváženosť. Ak bol niekto dobrý zápasník, tak dokázal nabodovať celý zápas iba strhmi, pričom v postoji by ťahal za výrazne kratší koniec. Takto si myslím, že tá latka bude zrovnaná.

Musím ale povedať, že pravidlá, ktoré Ondro vymyslel pre prvý Underground fungovali naozaj dobre. Teraz ale ideme troška späť k pravidlám Muay Thai, ale myslím, že to bude rovnako zaujímavé a uvidíme mimoriadne kvalitné zápasy. V malých rukaviciach, sekanica neskutočná. Myslím si, že diváci si prídu na svoje.

Hlavnou témou podujatia bude naozaj tvrdá pyramída, keď finalisti absolvujú až tri zápasy v jeden večer. Ako vám napadla táto myšlienka?

Ak hovoríme o tom, že je MMA ultimátny šport, tým aký je náročný na hrane ľudskej psychiky a fyzických možností, tak formát pyramídy je tým najultimátnejším. Ťažko sa dá nájsť náročnejšia disciplína a to je na tom extrémne zaujímavé.

Pyramída bol Ondrov nápad. Bolo to práve kvôli tomu, že už 20 rokov žije bojovými športami a z toho väčšiu časť práve stand upom. Je to ale aj môj obľúbený formát, pamätám sa ešte keď Slávo Molnár zápasil vo Viedni, kde mal 3 zápasy za noc, už vtedy sme na to pozerali, že je to niečo neuveriteľné. Je to formát, ktorý je naozaj ultimátny a stojí za to ho priniesť divákom.

Na podujatí uvidíme naozaj množstvo výborných zápasov. Na ktoré sa tešíš najviac?

Najviac sa teším na pyramídu a jej víťaza, to som super zvedavý. Samozrejme sa teším na Fapša, som strašne rád, že sme mali možnosť dostať ho späť do Oktagonu. Chceli sme ho do MMA, ale tým, že je postojár to nebolo možné. Rovnako sa teším na Siváka a chalanov Krčmářa s Lengálom z Výzvy, ktorí mi prirástli k srdcu a na hlavný zápas Daniš – Moravčík, to je perla hlavnej karty.

Kto je podľa teba favoritom pyramídy a kto pomyselným čiernym koňom, ktorý môže prekvapiť?

Favorit si myslím, že bude Milan Páleš a takým skrytým favoritom je pre mňa Krčmář. Myslím si, že ho veľa ľudí podceňuje, ale má naozaj veľkú šancu to vyhrať, má obrovské skúsenosti.

Deň pred súbojom nás čaká váženie bojovníkov, ktoré zrejme nemá vo svete obdobu. Môžeš nám ho priblížiť?

Určite by všetci mali sledovať váženie, kde bude vyžrebovanie a verte, že to bude strašne zaujímavé. Najprv sa všetkým účastníkom vyžrebuje poradie od 1-8 a následne ich v tomto poradí budeme volať pred veľkú grafiku pyramídy. Podľa poradového čísla sa zápasník postaví pod jednu z ôsmych pozícií, ktoré znázorňujú miesto zápasu, v ktorom chce nastúpiť. Čiže sa môže postaviť na miesto prvého zápasu a bude mať viac času na oddych, alebo aj posledného, kde bude mať bližšie k druhému zápasu, ale môže sa udržiavať zahriaty.

Druhý v poradí už môže taktizovať, ak si myslí, že je prvý bojovník slabý, tak sa môže postaviť k nemu a vytvoria tak zápas, alebo sa postaví na pozíciu ďalšieho zápasu a bude čakať, ktorý bojovník ho doplní. Takto postupne pôjde tretí, štvrtý a tak ďalej po posledného. Čiže bude to aj o brutálnej taktike, toto sme tu ešte nemali.

Pri podobnom formáte Oktagon Výzvy sa odmena vypláca bojovníkovi postupne počas niekoľkých zápasov. Bude mať víťaz pyramídy podobný kontrakt, alebo sa mu celá suma vyplatí jednorazovo tak povediac ´na ruku´?

V tomto prípade dostane víťaz peniaze jednorazovo, a keďže sme slušní podnikatelia tak nie na ruku, ale pekne na účet.

Okrem pyramídy turnaj ponúkne aj superfight medzi Vladom Moravčíkom a Igorom Danišom. Ten sa už mal v minulosti uskutočniť, ale pod pravidlami MMA. Nemrzí ťa trocha, že tentokrát do bude súboj v thajskom boxe?

Práveže nie, naopak som rád, že sa stretnú v tom, v čom sú obaja dobrí. Nikto sa teraz nemôže odvolávať napríklad na to, že mal krátku prípravu na boj na zemi, že jeden už mal nejaké MMA zápasy a druhý nie a podobne. Teraz sú tie šance úplne vyrovnané a konečne zistíme, kto je lepší. Neviem sa už dočkať a som nadšený, že to bude takto.

Plánujete popri turnajoch MMA pokračovať v turnajoch postojárov s podtitulom Underground?

To sa uvidí po tomto prvom turnaji, ale zatiaľ nás to baví, takže je veľmi pravdepodobné, že áno.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Pavol Neruda: Váženie bude o brutálnej taktike, toto sme tu ešte nemali (rozhovor)