25.07.2021 02:00
Deň 2
Tokio 2020
Koniec

Jány bojoval vo finále. V nevhodný moment som trafil zle, mrzelo ho

Patrik Jány na OH Tokio 2020 / 2021.
Patrik Jány na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|25. júl 2021 o 09:00

Vo finále vzduchovej pušky na 10 m skončil siedmy.

OH v Tokiu - vzduchová puška na 10 m - finále

1.

William Shaner

USA

251,6 b

2.

Šeng Li-chao

Čína

250,9 b

3.

Jang Chao-žan

Čína

229,4 b

7.

Patrik Jány

Slovensko

143,7 b

TOKIO. Puškár Patrik Jány dosiahol zatiaľ najlepší výsledok spomedzi slovenských reprezentantov na OH v Tokiu.

Vo finále vzduchovej pušky na 10 m skončil na 7. mieste.

Dvadsaťtriročný strelec postúpil do finále z výborného 4. miesta s nástrelom  630,5 (priemer 10,508).

Vo finále mal sľubný štart, po prvom výstrele (10,8) dokonca viedol, potom začal v poradí klesať a po prvej sérii bol siedmy s nástrelom 50,8. V druhej priebežne klesol na ôsmu priečku, ale mal výborný záver a výstrelmi za 10,8 a 10,7 sa posunul na siedme miesto.

Prvý od Gönciho

V eliminačnej fáze začal svojím najlepším výkonom 10,9, ktorý ho katapultoval na piatu pozíciu s dosahom na medailové priečky. Lenže dva nasledujúce výstrely mu nevyšlli (9,6 a 9,8) a v priamom súboji s najbližším konkurentom Američanom Lucasom Kozenieským vypadol.

"Naozaj som veľmi spokojný. To, že som sa dostal do finále je neskutočné. Mal som dnes talent na to, že som v najnevhodnejší moment trafil zle, u nás sa to trestá," uviedol Jány po pretekoch.

Mal som dobrú stabilitu, všetko, ale tesne pred výstrelom sa to pohlo a ja som na to zareagoval nesprávne. Ale byť siedmy pri premiére na olympiáde je skvelé," dodal.

Siedme miesto svojho zverenca označil za úspech aj tréner Zoltán Baláž. 

"Som spokojný. Do finále sa kvalifikoval, to bol náš hlavný cieľ. Finále je lotéria. Vieme, že nie je až také silné, ale dúfali sme, že keby sa preklopil cez piate miesto, tak by sa mu lepšie strieľalo.

Keď si v Brazílii na Svetovom pohári vybojoval miestenku na OH, tak pred ním vypadli dvaja, potom ďalší a pekne sa rozbehol. Teraz sa rozbehol neskoro. Bolo to o jednej-dvoch lepších ranách. Ale taká je streľba," hodnotil Baláž.

Zlato si v novom olympijskom rekorde vybojoval Američan Willam Shaner (251,6 bodu). Striebro získal Číňan Šeng Li-chao, bronz jeho krajan Jang Chao-žan.

Jány je len druhým slovenským vzduchovkárom po Jozefovi Göncim, ktorý sa prebojoval do olympijského finále. Gönci v tejto disciplíne získal bronz na OH 2004 v Aténach.

V Tokiu toto nebolo jeho posledné vystúpenie. V pondelok 2. augusta nastúpi v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40. V tejto sezóne si už v nej vybojoval na Svetovom pohári v Osijeku tretiu priečku.

"Musím sa priznať, že nám tento pandemický rok viac pomohol ako ublížil a veľa vecí sme doriešili. V Osijeku na SP Paťo ukázal, že s ním v tejto disciplíne treba rátať. Treba si počkať, uvidíme aké budú poveternostné podmienky a ako to vypáli. Máme teraz pár dní na tréning, tak sa posnažíme, aby z toho bolo finále aj tentoraz," povedal Baláž.

Tréner ho chváli

Jány strieľa od dvanástich rokov. Jeho prvým trénerom bol jeho starý otec.

„Môj starý otec sa streľbe venoval ,bol to skôr jeho koníček. Streľba ho veľmi zaujímala. Keď som začínal, boli v Banskej Štiavnici veľmi dobré podmienky. Starý otec ma k streľbe priviedol a zapáčilo sa mi to,“ spomínal Jány.

Už ako dorastenec skončil na majstrovstvách Slovenska na druhej priečke, vďaka čomu sa dostal do centra talentovanej mládeže.

Patrik Jány.
Patrik Jány. (Autor: TASR)

V juniorskom veku ho približne rok pripravoval Jozef Gönci. Na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2015 skončil šiesty. 

Aktuálne sa Jány pripravuje pod vedením trénera Zoltána Baláža. Vlani si na pretekoch Svetového pohára v Rio de Janeiro vybojoval 3. priečku. Vďaka tomuto výsledku sa zároveň kvalifikoval na OH do Tokia. 

„Bude to moja prvá olympiáda. Bude tam nejaký tlak, ale chcel by som na olympiáde podať čo najlepší výkon. Nemám nejakú myšlienku, že by som dokázal vybojovať medailu. Viem, že mám na to, aby som vybojoval finále a tam si ide od nuly. Ak by sa mi podarilo aspoň jedno finále, bol by som veľmi rád,“ hovoril Jány pred odchodom do Tokia.

"Paťo je skvelý človek. Ako športovec veľmi cieľavedomý a pracovitý. Vie, čo chce dosiahnuť. Má zdravé sebavedomie. A či sa dokáže dobre pripraviť na OH? Pokiaľ by som mal dať za niekoho ruku do ohňa, tak by to bol práve Paťo,“ opísal svojho zverejnca Baláž.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Jány bojoval vo finále. V nevhodný moment som trafil zle, mrzelo ho