Slovenky získali vo Fínsku až tri medaily. Som hrdá, vraví trénerka

Boccia - ilustračná fotografia.
Boccia - ilustračná fotografia. (Autor: Roman Benický, SPV)
SITA|4. júl 2022 o 12:00

Eliška Jankechová získala zlatú medailu v boccii.

BRATISLAVA. Na Európskych paralympijských hrách mládeže vo Fínsku získali cenné kovy tri slovenské reprezentantky.

Eliška Jankechová si odniesla zlatú medailu za triumf v disciplíne boccia, keď vo finále zdolala krajanku Kristínu Kudláčovú, striebro si vybojovala aj paraplavkyňa Alžbeta Kubová.

Slováci sa umiestnili v prvej trojke aj v ďalších disciplínach, ale pre nízky počet účastníkov sa v nich medaily neudeľovali. Výsledky sa však započítavali ako majstrovstvá Európy juniorov.

Jankechová bola najlepšia v kategórii BC2, nad zvíťazila Kudláčovou 7:0.

"Dievčatá zahrali krásne zápasy, tešíme sa zo zlatej aj striebornej medaily. Zišla sa tu však silná konkurencia, aj ostatní predviedli viacero dobrých zápasov. Som na všetkých hrdá," zhodnotila výkony svojich zverencov trénerka Michaela Balcová, citoval ju oficiálny web Slovenského paralympijského výboru.

V boccii súťažili vo Fínsku aj Rebeka Husvethová, Samuel Sloboda (obaja BC2) a Nina Melicherová (BC1), ktorí nepostúpili zo základných skupín.

Kubová skončila celkovo siedma v polohových pretekoch na 200 m, ale keďže bola druhá medzi juniorkami, teší sa zo striebornej medaily.

V pretekoch na 100 m znak si vylepšila osobný rekord o 1,5 sekundy na 1:36,54 min, čo stačilo na konečné dvanáste miesto.

Druhú pozíciu obsadila aj na 100 m motýlik a Martin Batka bol druhý na 50 m motýlik, no v týchto disciplínach sa pre nízku účasť neudeľovali medaily.

"Hodnotím to pozitívne. Betkino striebro nám po nie oslnivých výsledkoch vykresalo úsmev na tvári," povedal tréner paraplavcov Martin Sadloň.

Timotej Tarkoš si vybojoval siedme miesto v aplikovanom stolnom tenise (showdown), keď zvíťazil v troch z ôsmich zápasov. Tatiana Blattnerová neuspela ani v jednom stretnutí. "Obaja odohrali veľmi dobré zápasy.

Tarkoš živil dlho šancu na postup do semifinále. Tatiana, hoci neuspela, ukázala, že môže byť dobrou hráčkou aj v showdowne," uviedol predseda Asociácie zrakovo postihnutých športovcov Peter Ďuroška.

Prvú medzinárodnú súťaž v kariére absolvoval paraatlét Miroslav Pienták. V behu na 100 m si zlepšil osobné maximum na 16,25 s, no napriek tomu skončil na poslednom štvrtom mieste. V behu na 400 m zaznamenal druhý najlepší čas vo svojej kategórii T37 (1:27,41 min).

Keďže v nej súťažili iba dvaja pretekári, medaily sa neudeľovali. "Boli to jeho prvé medzinárodné preteky a určite veľká skúsenosť. Máme teraz na čom stavať, trénujeme ďalej," vyhlásila trénerka paraatletiky Hajnalka Tóthová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Slovenky získali vo Fínsku až tri medaily. Som hrdá, vraví trénerka