Pantani sa nepredávkoval kokaínom, smrť spôsobili antidepresíva

Marco Pantani (vpravo) dosiahol to, čo sa po ňom doteraz nepodarilo žiadnemu cyklistovi - vyhrať v jednom roku Giro d'Italia aj Tour de France.
Marco Pantani (vpravo) dosiahol to, čo sa po ňom doteraz nepodarilo žiadnemu cyklistovi - vyhrať v jednom roku Giro d'Italia aj Tour de France. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. mar 2015 o 17:49

Nie je zrejmé, či prišlo k chybe pri dávkovaní, alebo či si chcel vziať život, povedal toxikológ a forenzný expert Franco Tagliaro.

RIMINI. Talianskeho cyklistu Marca Pantaniho nikto nezavraždil a jeho smrť nespôsobilo ani predávkovanie sa kokaínom. Príčinou bola veľká dávka antidepresív.

Vyplýva to z najnovšieho vyšetrovania súdnych znalcov a patológov v Rimini. Kokaín bol podľa nich len sprievodným faktorom.

Pantani zomrel 14. februára 2004 v hotelovej izbe v Rimini. Pôvodná pitva určila ako príčinu smrti predávkovanie sa kokaínom. Zo závislosti na droge sa známy Talian predtým dokonca liečil.

Aj takto vedel v kopcoch útočiť Marco Pantani.

Vyšetrovanie sa obnovilo na základe zistení rodiny bývalého víťaza Tour de France a Giro d'Italia, podľa ktorých mohol cyklistu niekto zavraždiť. Polícia vraj nebola pri vyšetrovaní dôkladná.

"Pantani užíval antidepresíva v snahe vyriešiť svoje problémy. Nie je zrejmé, či prišlo k chybe pri dávkovaní, alebo či si chcel vziať život," povedal v rozhovore pre Corriere della Sera toxikológ a forenzný expert Franco Tagliaro.

Tagliaro prípad vyšetroval na požiadanie prokurátora z Rimini Paola Giovagnoliho. Využil vzorky krvi a moču z pôvodnej pitvy. V tridsaťstranovej správe potvrdil, že kokaín v kombinácii s liekmi venlaxaflinom a trimipraminom pomohol smrti.

"Nemáme žiadne konkrétne dôkazy, že by užil lieky alebo drogy pod nátlakom niekoho iného," doplnil Tagliaro.

V roku 2000 Pantani bojoval na Mont Ventoux vo finiši aj s Lanceom Armstrongom.

Prokurátor Paolo Giovagnoli po preštudovaní správy pravdepodobne prípad uzavrie. Smrť cyklistu Marca Pantaniho spred jedenástich rokov je v Taliansku stále diskutovanou témou.

Talian v roku 1998 dosiahol v cestnej cyklistike cenné double - triumfoval na Giro d'Italia aj Tour de France. Odvtedy tento kúsok nikto nezopakoval.

S odvolaním sa na Corriere della Sera informácie zverejnil web CyclingNews.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pantani sa nepredávkoval kokaínom, smrť spôsobili antidepresíva