Ovládol zápas velikánov. Djokovič ukončil diskusie, kto je najlepší

Srbský tenista Novak Djokovič je prvým finalistom Australian Open.
Srbský tenista Novak Djokovič je prvým finalistom Australian Open. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|28. jan 2016 o 12:05

Vo finále Australian Open nastúpi proti víťazovi súboja medzi Andym Murraym a Milošom Raoničom.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

Australian Open (muži) - semifinále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (3-Švajč-) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3

MELBOURNE. S Federerom 23:22, s Nadalom 24:23, s Murraym 21:9, s Wawrinkom 20:4, Raonič 5:0. Novak Djokovič, prvý hráč sveta, má už aktívnu bilanciu so všetkými najlepšími tenistami.

Vo štvrtok v semifinále 104. majstrovstiev Austrálie predviedol lekciu bývalej jednotke Rogerovi Federerovi 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Vo finále sa stretne v nedeľu s víťazom zápasu Andy Murray – Miloš Raonič.

australian_open_tennis190257319727_r5285.jpg

Srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) podáva ruku Švajčiarovi Rogerovi Federerovi po víťazstve v semifinále Australian Open. FOTO - TASR/AP

Srbský zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera mal už po 48 minútach za stavu 6:1 a 5:1 setbal na 2:0!

„Čo som s ním 10 rokov, som ho takto nevidel hrať,“ povedal nám pri šatni jeho kondičný tréner Miljan Amanovič.

„Sedeli sme v lóži a žasli. Doslova som si pomyslel – daj nám nejaký bod, pokaz nejakú loptu, to nie je normálne,“ priznal Federerov americký manažér Tony Godsick.

V treťom sete sa najtuhšie bojovalo v šiestej hre. Djokovič za stavu 2:3 odrážal brejkbaly Švajčiara, ktorý sa mohutným útokom pokúsil o zvrat a veru získal brejk. S námahou ho udržal, ale sily mu už na ďalší set nestačili.

„Novak mi ušiel, nestíhal som hojiť rany, ani som si nevšimol, ako som za 50 minút prehrával 0:2. Som hrdý, že som sa do zápasu vrátil, ale dnes hral súper vynikajúco. Videli ste, ako v poslednej dobe očistil svoju hru, viac si verí a už sa nemôžeme nádejať, že niekde niečo pokazí,“ priznal Roger.

australian_open_tennis190084319685_r3149.jpg

Roger Federer. FOTO - TASR/AP

Djokovič odvetil: „Musel som sa obzvlášť pripraviť na takého hráča. Išlo o veľa, o finále, o silného súpera, a vtedy nesmiete poľaviť v koncentrácii, lebo iba na to čaká. Kde a kedy sa zlomíte. A potom prevezme opraty, tak ako to robil celé roky, keď vládol on. Teším sa na extra deň voľna a nič neoslavujem, lebo sa ešte hrá finále.“

Úplne neskoro, o polnoci miestneho času sa pri nás pristavil aj Boris Becker a reagoval aj na nepochopiteľný ťah Federera, ktorý si po víťaznom žrebe vybral príjem.

Jedna z najlepších výmen v zápase.

„Nie je nikdy dobré pustiť Novaka dopredu. To miluje. Najlepšia obrana je útok. Videl som Novaka hrať fantasticky už veľakrát, ale tie prvé dva sety boli skvelé najmä keď hráte proti niekomu ako Roger. Ani v treťom sete nehral zle, ale nepremenil niektoré lopty. Klobúk dolu pred súperom, že zabojoval,“ povedal Becker.

„Bolo však dôležité, že od začiatku Nole ukázal, kto tu bude pánom, že nedovolil súperovi útočiť. Federer udrel, Djokovič udrel späť ešte viac. Federer skúšal rezať, skracovať, Djokovič kontroloval výmeny. Presvedčil, prečo je jednotkou, toto bol ďalší z míľnikov. Proti najsilnejším v semifinále a finále sa vie tak vyburcovať, že ho ťažko zastaviť.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ovládol zápas velikánov. Djokovič ukončil diskusie, kto je najlepší