Prečo nehrá Slafkovský a kto z KHL ide na MS? (otázky a odpovede)

Juraj Slafkovský v drese slovenskej reprezentácie.
Juraj Slafkovský v drese slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. máj 2023 o 08:00

Pozrite si otázky a odpovede pred MS v hokeji 2023 vo Fínsku a Lotyšsku.

TAMPERE, RIGA. Pred MS v hokeji vo Fínsku a v Lotyšsku sme pripravili odpovede na niektoré otázky.

V slovenskom tíme chýbajú niektoré opory a prečo sa turnaj koná vo Fínsku a v Lotyšsku? 

Prečo na majstrovstvách sveta nehrá v slovenskej reprezentácii Juraj Slafkovský? 

Devätnásťročný útočník Juraj Slafkovský bol najväčšou hviezdou národného tímu na olympijských hrách v Pekingu 2022 a vlani hral aj na svetovom šampionáte. V aktuálnej sezóne sa však zranil.

V polovici januára nedohral zápas proti New York Rangers. Sezóna sa preňho predčasne skončila. Hoci sa jeho stav zlepšuje, generálny manažér Canadiens Kent Hughes odmietol Slafkovského uvoľniť pre reprezentáciu.

Vyjadril sa, že nechce, aby pred začiatkom nasledujúcej sezóny Slafkovský odohral súťažný zápas. Klub sa obáva, aby sa nezranil znova. 

Prečo na majstrovstvách sveta nehrá v slovenskej reprezentácii Martin Fehérváry? 

Martin Fehérváry odohral v zámorí už tretiu sezónu a bol stabilným členom mužstva Washington Capitals. Mužstvo nepostúpilo do play-off.

Vlani Fehérváry na MS do Fínska prišiel po vypadnutí v play-off a bol oporou mužstva. Nik zo Slovákov netrávil na ľade toľko času ako on. Bral na seba zodpovednosť. Často sa pokúšal o streľbu. 

Tento rok tiež oslovili tréneri obrancu Washingtonu s ponukou na účasť v príprave na MS, Fehérváry sa však ospravedlnil. Vzhľadom na zdravotný stav pozvánku odmietol. 

Z rovnakých dôvodov odmietol pozvánku aj útočník Calgary Flames Adam Ružička. 

Prečo na majstrovstvách sveta nehrá v slovenskej reprezentácii Martin Réway? 

V mládežníckej kariére patril Martin Réway medzi najväčšie talenty slovenského hokeja. Výrazne ho ho však trápili zdravotné problémy.

Okrem toho mal povesť problémového hráča. V tejto sezóne však patril k lídrom Spišskej Novej Vsi. Po dlhom období podával vyrovnané výkony. 

Tréner Craig Ramsay sa vyjadril, že ho sledujú.

„Neviem, či sme pripravení ho zobrať už teraz do národného tímu, ale sledujeme ho. Rozmýšľame nad ním. Zapôsobil na nás. Zameriame sa naňho ešte pozornejšie a potom sa rozhodneme," hovoril tréner Craig Ramsay v rozhovore pre Sportnet

O pár dní na to však asistent trénera Peter Frühauf uviedol, že tento rok s Réwayom na šampionáte nerátajú

„Každý reprezentant je nositeľom nejakého kódexu, je vzorom pre mládež. Tým by som to asi ukončil," reagoval Frühauf. Pokiaľ Réway potvrdí svoje výkony v nasledujúcej sezóne, môže sa v reprezentácii znovu objaviť. 

Prečo v reprezentácii chýbajú brankári Adam Húska či Patrik Rybár? 

Obaja brankári sa vlani ukázali v národnom tíme vo veľmi dobrom svetle. Rybár bol oporou na olympijskom turnaji v Pekingu 2022, kde pomohol vychytať bronz a zaradili ho aj do výberu All-Star turnaja. Húska chytal vlani na majstrovstvách sveta

V tejto sezóne obaja brankári chytali v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Vzhľadom na ruskú agresiu na Ukrajine vylúčili viaceré krajiny týchto hráčov zo svojich reprezentácií. 

Slovenský zväz ľadového hokeja koncom marca vydal vyhlásenie, že po dohode s týmito hráčmi sa rozhodli ich do národného tímu tento raz nepovolať. 

„Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme," uviedol SZĽH. 

V KHL pôsobili aj brankár Július Hudáček, obrancovia Michal Čajkovský, Christián Jaroš, útočníci Michal Krištof či Tomáš Jurčo.  

Budú hrať na majstrovstvách nejakí hráči z KHL?

Väčšina reprezentácie Kazachstanu pôsobí v Bayse Nur Sultan, ktorý je súčasťou KHL. V širšej nominácii Kazachstanu pred MS bolo z KHL 17 hráčov.

Okrem Kazachstanu by mal v slovinskej reprezentácii hrať útočník Jan Drozg z Amuru Chabarovsk. 

Organizátori MS v Rige pred turnajom uviedli, že vstupné víza do Lotyšska nezíska žiadny hráč ani člen realizačného tímu s ruským či bieloruským pasom.

Kvôli tomu musel Kazachstan mesiac pred šampionátom vymeniť hlavného trénera, ktorým bol Bielorus Andrej Skabelka.

Prečo sa majstrovstvá sveta nekonajú v Rusku? 

Počas šampionátu na Slovensku v roku 2019 rozhodla Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), že dejiskom majstrovstiev sveta v roku 2023 bude ruský Petrohrad. Rusi začali pre turnaj stavať aj novú halu. 

Vo februári 2022 však Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Vojenská agresia trvá už vyše 14 mesiacov a priniesla desiatky tisíc obetí.

IIHF po začiatku vojny najskôr vylúčila ruskú a bieloruskú reprezentáciu z medzinárodných podujatí. 26. apríla 2022 rozhodla, že Rusku odoberie organizovanie turnaja. 

Spoločnú kandidatúru predložilo Maďarsko so Slovinskom a Fínsko s Lotyšskom. Zvíťazila kandidatúra Tampere s Rigou, hoci sa hokejový šampionát hral v Tampere vlani a v Rige bol pred dvomi rokmi. 

Prečo na MS v hokeji 2023 chýba Rusko a Bielorusko?

Rada IIHF vylúčila oba tímy v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Trest sa týka všetkých ruských a bieloruských reprezentačných tímov v každej vekovej kategórii a vo všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF. Oba tímy nehrali na šampionáte už vlani.

IIHF v marci rozhodla o vylúčení Ruska a Bieloruska na celú nasledujúcu sezónu.

Naposledy chýbalo Rusko, ktoré je nástupníckou krajinou po Sovietskom zväze, na MS prvý raz od roku 1962. Na šampionát, ktorý sa vtedy konal v Colorado Springs, necestovala zborná z politických dôvodov.

Americká vláda totiž po vybudovaní berlínskeho múru odmietla udeliť vstupné víza hokejistom Nemeckej demokratickej republiky.

Na protest sa nezúčastnili na turnaji ani reprezentácie ďalších socialistických krajín - okrem Sovietskeho zväzu ani Československo a Rumunsko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Prečo nehrá Slafkovský a kto z KHL ide na MS? (otázky a odpovede)