Riga nie je len o hokeji. Fanúšikov si získa aj slávny balzam a letovisko známe zo socializmu

Hokej je v Lotyšsku najpopulárnejším športom.
Hokej je v Lotyšsku najpopulárnejším športom. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|8. máj 2023 o 08:00

Craig Ramsay sa pred dvomi rokmi cítil v Rige ako vo väzení.

BRATISLAVA. Má nezameniteľnú atmosféru, historické dedičstvo aj nadšenie pre hokej. V Európe zrejme nenájdete krajinu, ktorá by viac žila hokejom. A to pri všetkej úcte k slovenským fanúšikom.

Lotyši sú do hokeja zbláznení. Keď v roku 2020 Medzinárodná hokejová federácia vzhľadom na pandémiu covidu zrušila majstrovstvá sveta, usporiadala aspoň virtuálne. O výsledku v zápasoch rozhodovali hlasy fanúšikov a Lotyšsko si vybojovalo titul. 

Ramsay: Ako vo väzení

Tento rok bude hlavné mesto Riga dejiskom jednej skupiny šampionátu. Majstrovstvá sa tu pritom konali aj pred dvomi rokmi, no boli prakticky bez fanúšikov.

Kvôli obmedzeniam celková návštevnosť MS nepresiahla ani 1000 divákov. Vstupenky sa však nepredávali od začiatku turnaja a mohli si ich kúpiť len lotyšskí fanúšikovia.

Kurióznym rekordom bol jeden divák na zápase Rusko – Bielorusko. V priebehu zápasu poskytol rozhovory trom televíziám. Hokejisti boli počas MS 2021 izolovaní v bubline vzhľadom na covid-19, aby sa ich kontakt s ľuďmi mimo bubliny bol minimálny.

"Keď sme boli v Rige, z autobusu som videl krásny kostol so zlatými kopulami. Videl som aj reštauráciu na horných poschodiach jednej budovy, ale nikam sa nedalo ísť. Ja sa zvyčajne vyberiem z hotela a idem preč, ale tu sme boli zavretí a mali strážcov. Mal som krásnu izbu, no cítil som sa ako vo väzení," spomínal na šampionát spred dvoch rokov tréner Craig Ramsay.

Dom čiernych hláv (Melngalvju nams) na Radničnom námestí v Rige.
Dom čiernych hláv (Melngalvju nams) na Radničnom námestí v Rige. (Autor: Wikimedia)

"Všetci mi hovorili, aké krásne mesto to je, ale nič som z neho nevidel. Bola to jedna z najhorších skúseností tohto charakteru v živote. Navyše, hrali sme dobre, čo znamenalo dlhší pobyt vo „väzení“."

Pred dvomi rokmi slovenskí hokejisti postúpili na MS v Rige do štvrťfinále. V ňom však vypadli s tímom USA (1:6).

Z hangárov Zeppelin slávne trhovisko

Vtedy mohli slovenskí priaznivci sledovať zápasy len v televízii, tento rok si ich môžu vychutnať priamo na štadióne. Rigu sa oplatí navštíviť, pretože tento výlet nemusí byť len o hokeji. 

Je to neoficiálna metropola celého Pobaltia.

Riga má 600-tisíc obyvateľov a jej historické centrum je kultúrnym dedičstvom UNESCO vzhľadom na centrum plné budov v secesnom štýle. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Riga nie je len o hokeji. Fanúšikov si získa aj slávny balzam a letovisko známe zo socializmu