Kazachovia vymenili trénera. Nemali na výber, Lotyši by ho nepustili na štadión

Hokejisti Kazachstanu.
Hokejisti Kazachstanu. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|26. apr 2023 o 10:10

Na MS nepustia nikoho z krajín agresora.

BRATISLAVA. Posledné štyri sezóny bol trénerom národného tímu Kazachstanu a zrejme by mužstvo viedol aj na najbližších MS v hokeji vo Fínsku a v Lotyšsku.

Andreja Skabelku však museli z pozície trénera reprezentácie uvoľniť. K výmene prišlo pred mesiacom a bol to šok aj v Kazachstane.

„Stratil našu dôveru a našli sme dobrú náhradu zaňho,“ tvrdil viceprezident Kazašskej hokejovej federácie Vladimir Korsunskyj. Doplnil, že mu zväz nevie odpustiť prehru v olympijskej kvalifikácii na pekinské hry 2022.

Zdá sa, že to nebol ten pravý dôvod a zväz musel k výmene pristúpiť, inak by na šampionáte hrali Kazachovia bez trénera.

Lotyši vraj hlavnému trénerovi a dvomi ďalším členom realizačného tímu neudelili víza na vstup do krajiny. Skabelka totiž pochádza z Bieloruska a táto krajina podporuje ruskú agresiu na Ukrajine.

Členovia organizačného výboru MS v Rige, kde sa hrá B-skupina šampionátu, sa rozhodli, že neudelia vstupné víza žiadnemu Rusovi ani Bielorusovi. V utorok to pre lotyšské médiá povedal šéf organizačného výboru MS Edgars Buncis.

Kazachstan, preto už 14. apríla oznámil, že trénerom národného tímu sa stáva Galim Mambetalijev, ktorý viedol reprezentáciu na MS v roku 2018. Vtedy však hral Kazachstan ešte v I.A divízii MS.

Andrej Skabelka.
Andrej Skabelka. (Autor: IIHF/ twitter)

V rámci Schengenského priestoru EU platí voľný pohyb osôb. Teoreticky teda mohli Kazachovia o víza požiadať v inej krajine a do Lotyšska pricestovať napríklad cez Nemecko.

Tento postup zvolili ruskí hokejisti pôsobiaci v tímoch San Jose a Nashville pred cestou na otvárací zápas NHL do Prahy v septembri 2022.

Víza získali v Nemecku, nie v Čechách, a keďže akciu v Prahe zastrešovala NHL, dostali sa aj na zápas.

V Lotyšsku v prípade hokejového šampionátu by však tento postup nemal význam. Vzhľadom na vyhlásenia organizačného tímu MS, by sa Skabelka ani ďalší členovia realizačného tímu nedostali na štadión.

Akreditácie na vstup vydáva práve organizačný výbor.

V B-skupine majstrovstiev sveta v Rige budú hrať aj slovenskí hokejisti. Zápas proti Kazachstanu odohrajú 19. mája o 19.20 SELČ. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Kazachovia vymenili trénera. Nemali na výber, Lotyši by ho nepustili na štadión