Sagan v kopcoch zaostal a prišiel o žltý dres, zelený mu zostáva

Greg van Avermaet suverénne ovládol piatu etapu.
Greg van Avermaet suverénne ovládol piatu etapu. (Autor: TASR/AP)
Marek Kantorík, Andrej Kuzmány|6. júl 2016 o 09:20

Novým lídrom Tour de France 2016 je Belgičan Greg van Avermaet, ktorý po skvelom výkone vyhral piatu etapu.

​Tour de France - 5. etapa:

(Limoges - Le Lioran, 216 km)

1.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing5:31:36 h
2.Thomas de GendtBelgickoLotto Soudal+ 2:34 min
3.Rafal MajkaPoľskoTinkoff 
4.Joaquím RodríguezŠpanielskoKaťušaobaja + 5:04 min
5.Daniel MartinÍrskoEtixx - Quick-Step 
6.Bartosz HuzarskiPoľskoBora-Argon 18obaja + 5:07 min
110.Peter SaganSRTinkoff+ 23:45 min

Priebežné celkové poradie po 5. etape (žltý dres):

1.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing25:34:46 h
2.Julian AlaphilippeFrancúzskoEtixx - Quick-Step+ 5:11 min
3.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+ 5:13 min
4.Joaquím RodríguezŠpanielskoKaťuša+ 5:14 min
5.Chris FroomeV. BritániaSky 
6.Warren BarguilFrancúzskoGiant-Alpecinobaja + 5:17
76.Peter SaganSRTinkoff+ 23:37 min

Bodovacia súťaž (zelený dres):

1.Peter SaganSRTinkoff150 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data146 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step142 b
4.Bryan CoquardFrancúzskoDirect Énergie89 b
5.André GreipelNemeckoLotto Soudal87 b
6.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing67 b

LE LIORAN. Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel po stredajšej piatej etape Tour de France o žltý dres pre lídra celkového poradia.

Jeho novým držiteľom sa stal Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing) vďaka suverénnemu triumfu v 216 kilometrov dlhej prvej kopcovitej etape tohtoročného itineráru podujatia, ktorá viedla z Limoges do Le Lioran.

Na druhom mieste finišoval jeho krajan Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ktorý stratil 2:34 min, ale získal bodkovaný dres. Favoriti dorazili do cieľa s mankom vyše piatich minút. Sagan prišiel na 110. mieste s väčším časovým odstupom 23:45 min aj vzhľadom na inú tímovú taktiku Tinkoffu.

"Byť v žltom drese lídra je skvelý pocit, splnenie sna. Vlani som mal radosť z prvého etapového víťazstva, ale teraz mám na konte okrem triumfu v etape aj žlté tričko. Takéto niečo sa deje raz za život a zajtra si to užijem čo najviac, ako sa bude dať," povedal Van Avermaet v prvej reakcii na webe Tour de France. 

Dvadsaťšesťročný Sagan si udržal zelený dres a je naďalej lídrom bodovacej súťaže, ktorú ovládol v štyroch predošlých edíciách slávnych pretekov.

Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff má pred Britom Markom Cavendishom aktuálne štvorbodový náskok. Ďalší elitný šprintér Nemec Marcel Kittel stráca na Sagana v klasifikácii bodovacej súťaže osem bodov.

"Chcel som ísť do úniku na začiatku etapy, ale pelotón ma nenechal odísť. Rafal Majka to skúsil raz a podarilo sa mu to. Nie každý deň je ideálny. Uvidíme, ako to pôjde ďalej," uviedol Peter Sagan aj na webe pluska.sk.

Nastúpili všetci

V stredu sa na štart etapy postavilo všetkých 198 jazdcov. Tohtoročná Tour je prvou od roku 2005, keď neodstúpil po prvých štyroch etapách ani jeden pretekár.

Pelotón sa presunul z Limoges do Le Lioran, jedného z najväčších rezortov na vysočine Centrálny masív. A do boja sa dostali už aj vrchári. Pretekári museli zvládnuť šesť kategorizovaných vrchárskych prémií.

Greg van Avermaet predviedol fantastický výkon.
Greg van Avermaet predviedol fantastický výkon. (Autor: TASR/AP)

Už po prvej z nich sa utrhlo deväť jazdcov, ktorí si začali budovať odstup. Vo vedúcej skupine figuroval aj Van Avermaet, v priebežnom poradí strácajúci iba osemnásť sekúnd na dovtedajšieho lídra Petra Sagana.

Tridsaťjedenročný Belgičan bol v minulosti na Tour dvakrát v úniku, ktorého členom sa zakaždým podarilo prísť do cieľa s náskokom pred pelotónom. Bolo isté, že zopakovanie tohto scenáru by mu s istotou zaručovalo zisk žltého dresu.

Na šprintérskej prémii si udržal náskok

Približne 120 kilometrov pred cieľom deväťčlenná skupina vpredu prestala spolupracovať a vytvorilo sa zoskupenie trojice v zložení Van Avermaet, Andrij Grivko a Thomas De Gendt. Pred zaostávajúcou šesticou si vypracovali bezmála tridsaťsekundový náskok, pelotón už strácal takmer šesť minút.

Neskôr jeho manko narástlo na priepastných a rozhodujúcich 14:30 min.

Po horskej prémii prišiel na rad súboj šprintérov, v ktorom Sagan zveľadil svoje konto o tri body (150) a udržal si za sebou konkurentov v boji o zelené tričko pre lídra bodovacej súťaže - Cavendisha (146) s Kittelom (142).

Peter Sagan v stredu poslednýkrát jazdil v žltom tričku.
Peter Sagan v stredu poslednýkrát jazdil v žltom tričku. (Autor: SITA/AP)

Náskok vedúcej trojice na hlavný balík sa postupne zmenšoval. V čele pelotónu udávali tempo predovšetkým tímy Sky a Tinkoff, dlho však nenachádzali podporu u kolegov z ďalších stajní.

Druhý etapový triumf

V závere etapy preverilo pretekárov 5,4-kilometrové stúpanie na Col de Peyrol s priemerným sklonom 8,1 percenta. Sagan na ňom stratil a odpadol z hlavnej skupiny, ktorá sa počas výstupu poriadne preriedila.

Van Avermaet s De Gendtom prišli o časť náskoku, takmer sedem minút však stále mali k dobru. Pred stúpaním na Col du Perthus sa skvele jazdiaci Van Avermaet odpútal od svojho krajana a heroický výkon vyšperkoval suverénnym triumfom.

Pre Van Avermaeta to bol druhý individuálny etapový vavrín na Tour de France po tom, ako vlani vyhral trinástu etapu.

Vo štvrtok čaká na pelotón 190-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami. Nenápadná zvlnená etapa môže vyhovovať únikom, ale aj šprintérom, pre ktorých to bude na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred vstupom do Pyrenejí.

Online prenos

CIEĽ - Greg van Avermaet prichádza do cieľa a získava druhý etapový triumf na Tour de France v kariére. Zároveň sa oblečie do žltého trička vedúceho pretekára, ktoré zoberie Petrovi Saganovi. Ten v ňom jazdil tri etapy.

Na druhom mieste prišiel Thomas De Gendt, ktorý stratil dve a pol minúty, ale zajtra si oblečie bodkovaný dres. Favoriti prišli do cieľa s mankom piatich minút, zhruba tridsať sekúnd však stratil Alberto Contador.

2 km do cieľa - Greg van Avermaet má jednoznačne najviac síl a podáva najlepší výkon. Zdolal aj posledné stúpanie a smeruje za víťazstvom v etape.Thomas De Gendt stráca už viac ako dve minúty, pelotón šesť.

7 km do cieľa - Ako to aktuálne vyzerá? Greg van Avermaet vedie pred Thomasom De Gendtom približne o minútu. Andriy Grivko stráca niečo viac ako tri minúty, o desať sekúnd za ním je Rafal Majka. Skupina favoritov zaostáva o šesť minút.

10 km do cieľa - Posledné stúpanie dnešného dňa Col de Font de Cère meria iba 3,3 kilometra a má priemerný sklon 5,8 percenta. Keďže ide o stúpanie tretej kategórie, je isté, že si bodkovaný dres zajtra oblečie Thomas De Gendt. Víťaz tejto horskej prémie totiž získa iba dva body.

1.Thomas De GendtBelgickoLotto Soudal12 b
2.Greg van AvermaetBelgickoBMC9 b
3.Jasper StuyvenBelgickoTrek-Segafredo5 b

14 km do cieľa - Belgičan vyhráva predposlednú horskú prémiu dnešného dňa a do klasifikácie o bodkovaný dres získava päť bodov. Priebežným lídrom je však stále De Gendt, ktorý prechádza vrcholom na druhom mieste.

16 km do cieľa - Greg van Avermaet útočí nielen na žltý dres, ale aj na víťazstvo v etape. Nastúpil Thomasovi De Gendtovi a vyzerá to tak, že pôjde sám. Zopakujme, že v celkovej klasifikácii stráca na Sagana len osemnásť sekúnd.

21 km do cieľa - Cyklisti prichádzajú na úpätie Col du Perthus, ktorý je dlhý len 4,4 kilometra, priemerný sklon je 7,9 percenta, z toho v závere dosahuje až jedenásť. A Peter Sagan sa už nikam neponáhľa a etapu dokončí s úsmevom.

23 km do cieľa - V čele pelotónu momentálne udávajú tempo jazdci tímu Sky a Movistar. Na čelo pretekov strácajú už len sedem minút, Sagan je o ďalšie dve minúty za nimi. Vpredu sú stále Greg van Avermaet a Thomas De Gendt.

27 km do cieľa - Pri stúpaní na Col de Peyrol sa čelo pretekov značne potrhalo. Favoriti sú však pokope. Zaostal akurát Vincenzo Nibali, ale tím Astana po celkovom víťazstve na Giro d'Italia dáva šancu skôr Fabiovi Aruovi.

30 km do cieľa - Aj na vrchole Col de Peyrol je prvý Thomas de Gendt, čo znamená, že sa priebežne dostáva na čelo klasifikácie o bodkovaný dres. Zároveň v stúpaní stráca Peter Sagan a odpadáva z hlavnej skupiny.

Dvojica v čele pretekov:

Greg van Avermaet (BMC), Thomas de Gendt (Lotto Soudal)

33 km do cieľa - Majka, Gautier, Pauwels, Huzarski, Sicard a Vachon naďalej zostávajú medzi vedúcou skupinou a hlavným balíkom. Ich strata je takmer tri a pol minúty.

Z čelnej trojčlennej skupiny však zostala už len dvojčlenná. V kopci nestačí Andriy Grivko.

34 km do cieľa - Cyklisti už absolvujú najťažšiu vrchársku prémiu dnešného dňa. Stúpanie na Col de Peyrol meria 5,4 kilometra a priemerný sklon je 8,1 percenta. V záverečných troch kilometroch však má viac ako jedenásť percent.

39 km do cieľa - Na vrchole Col de Neronne si dva body do klasifikácie o bodkovaný dres pripísal Thomas de Gendt, jeden získal Greg van Avermaet. Prvé problémy majú šprintéri, strácať začínajú Kristoff aj Cavendish.

44 km do cieľa - Najviac času v čele pelotónu v dnešnej etape strávia tímy Sky a Tinkoff, ktoré určujú tempo takmer dve tretiny času.

Náskok vedúcej trojice na hlavný balík sa o čosi znížil, momentálne sa pohybuje na úrovni trinástich minút. Stále je to ale veľmi veľa.

48 km do cieľa - Cyklisti v úniku už začali stúpať na prvé zo záverečnej štvorice stúpaní. Vrchol Col de Neronne sa nachádza po 7,1 kilometroch šliapania na bicykli do kopca. Priemerný sklon cesty je tri percentná.

51 km do cieľa - Jeden z najpamätnejších únikov na Tour sa udial pred desiatimi rokmi v trinástej etape z Béziers do Montélimaru. Pätica jazdcov vtedy prišla do cieľa pol hodinu pred pelotónom. Z víťazstva sa tešil Jens Voigt pred Oscarom Pereirom, ktorý sa po diskvalifikácii Floyda Landisa stal aj celkovým víťazom. Súčasťou skupiny tiež boli Sylvain Chavanel, Manuel Quinziato a Ukrajinec Andriy Grivko, ktorý je v čele pretekov aj dnes. Teraz už ako tridsaťdvaročný.

58 km do cieľa - Greg van Avermaet bol v minulosti na Tour de France dvakrát v úniku. A zakaždým sa vtedy jazdcom podarilo prísť do cieľa pred pelotónom. Ak im to vyjde aj dnes, Belgičan sa takmer naisto oblečie do žltého dresu.

Etapu na Tour de France ovládol Greg van Avermaet dosiaľ jediný raz. Práve vlani v trinástej etape porazil v záverečnom súboji Petra Sagana.
Etapu na Tour de France ovládol Greg van Avermaet dosiaľ jediný raz. Práve vlani v trinástej etape porazil v záverečnom súboji Petra Sagana. (Autor: TASR/AP)

62 km do cieľa - Na čele pelotónu momentálne udáva tempo jazdec tímu Sky, za ním sú viacerí pretekári z Tinkoffu. Strata hlavného balíka na vedúcu trojicu je však obrovská - pätnásť minút. Šestica prenasledovateľov stráca na čelo 2:45 min.

67 km do cieľa - "Táto etapa môže niečo naznačiť, ale nemyslím si, že uvidíme veľké súboje medzi favoritmi. Ak aj k tomu príde, pôjde iba o sekundy, nie o minúty," hovoril ešte pred štartom etapy Tejay van Garderen z BMC. Je veľká pravdepodobnosť, že jeho tímový kolega sa dnes oblečie do žltého dresu.

71 km do cieľa - Prví cyklisti majú za sebou rýchlostnú prémiu. Šprintéri, ktorí bojujú o zelený dres, sa na ňu dostanú až o necelú štvrťhodinu - pelotón stráca na čelnú trojicu štrnásť a pol minúty. Zabojujú však až o desiate miesto, keďže pred balíkom je deväť jazdcov. Najlepší z nich získa šesť bodov.

Súboj šprintérov o šesť bodov vyhral Bryan Coquard. Päť berie Marcel Kittel, štyri Mark Cavendish a tri Peter Sagan.

1.Peter SaganSRTinkoff150 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data146 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step142 b

80 km do cieľa - Trojica Grivko, Van Avermaet a De Grendt začala stúpať na horskú prémiu tretej kategórie Côte du Puy Saint-Mary. Ide o takmer sedem kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 3,9 percenta.

Hneď po vrchárskej prémii nasleduje jediná šprintérska prémia v piatej etape. 

Keďže sú za vedúcou trojicou ďalší šiesti jazdci, v pelotóne sa bude špurtovať o desiate miesto, za ktoré si pretekár pripíše šesť bodov do boja o zelený dres. 

84 km do cieľa - Vedúca trojica vedie o dve minúty pred šesticou prenasledovateľov. Pelotón na čele s jazdcom tímu Sky a jazdcami Tinkoffu stráca viac než dvanásť minút.

92 km do cieľa - Van Avermaet je virtuálnym držiteľom žltého dresu pred Sergeom Pauwelsom, ktorý sa nachádza v druhej skupine.

Peter Sagan je virtuálne siedmy s jedenásťminútovou stratou.

100 km do cieľa - Grivko, Van Avermaet a De Gendt zvyšujú tempo. Vypracovali su už takmer 75-sekundový náskok.

Pelotón zaostáva o jedenásť minút.

110 km cieľa - Traja jazdci si vypracovali pred šesťčlennou skupinou 45-sekundový náskok. Zvýšil sa aj odstup pelotónu, ktorý aktuálne stráca už viac než osem minút.

117 km do cieľa - Deväťčlenná skupina vpredu prestala spolupracovať a napokon sa z nej vytvorila skupina troch jazdcov: Greg Van Avermaet, Andrij Grivko a Thomas De Gendt. 

Pred ďalšimi šiestimi pretekármi si vytvorili už takmer tridsaťsekundový náskok. Pelotón stráca päť minút a štyridsať sekúnd.

Van Avermaet je virtuálnym lídrom pretekov.

122 km do cieľa - Pretekári v úniku: Andrij Grivko (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Greg van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Romain Sicard (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept) 

124 km do cieľa - Deviati pretekári v úniku zvýšili náskok na šesť minút a 45 sekúnd. Za poslednú hodinu išli priemernou rýchlosťou 36,2 km/h. 

130 km do cieľa - Má radšej pizzu alebo hamburger? Počúva Beatles alebo Rolling Stones? Pozrite si, ako odpovedal Peter Sagan v krátkom dotazníku.

139 km do cieľa - Náskok deväťčlennej skupiny sa ustálil na šiestich minútach a dvadsiatich sekundách. Z jazdcov, ktorí sú v úniku, vyhrali v minulosti etapu na Tour de France Rafal Majka (tri) a Greg Van Avarmaet (jednu).

Druhý menovaný triumfoval vlani v trinástej etape s cieľom v Rodez. V záverečnom špurte zdolal Petra Sagana.

148 km do cieľa - Peter Sagan sa pred pretekmi zaujímal o zbraň policajta.

156 km do cieľa - Na čele pelotónu pracuje Luke Rowe z tímu Sky, hneď za ním sú jazdci Tinkoffu okrem Rafala Majku, ktorý sa nachádza v úniku. Poliak ma spolu s ďalšími ôsmimi pretekármi náskok šesť minút a dvadsať sekúnd.

165 km do cieľa - Únik zvýšil náskok na šesť minút a desať sekúnd.

"Vyhrať etapu na Tour de France je jedna z najťažších vecí, pretože to chce dokázať mnoho jazdcov. Vlani sa mi to podarilo a verím, že aj tento rok môžem uspieť. Na etapový triumf nie je veľa šancí, no dnešný deň bude pre mňa asi príliš ťažký," povedal pred etapou webu letour.fr Van Avarmaet.

Belgičan je virtuálnym lídrom pretekov. Žltý dres však tretí deň po sebe nosí Peter Sagan.

178 km do cieľa - Z deviatich jazdcov, ktorí majú už viac ako päťminútový náskok pred pelotónom, je v priebežnom poradí najvyššie Greg van Avarmaet (dvadsiaty s 18-sekundovou stratou na Sagana). 

185 km do cieľa - Náskok úniku narástol už na takmer štyri minúty.

189 km do cieľa - Pred pelotón sa sformovala skupina deviatich jazdcov, ktorí majú viac než minútový náskok.

199 km do cieľa - Jasper Stuyven vyhral prvú horskú prémiu a poistil si bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

206 km do cieľa - Pelotón sa v úvodných kilometroch drží pokope. Cyklisti začnú onedlho stúpať na prvú horskú prémiu Côte de Saint-Léonard-de-Noblat, ktorá sa nachádza na šestnástom kilometri.

Ide o dvojkilometrový kopec štvrtej kategórie s priemerným sklonom 5,2 percenta.

216 km do cieľa - Etapa sa oficiálne začala. Na štart sa postavilo všetkých 198 jazdcov. Portál LeTour.fr pripomenul, že tohtoročný ročník Tour je prvým od roku 2005, keď neodstúpil po prvých štyroch etapách ani jeden pretekár.

Pred etapou 

Pred etapou - Pozrite si, ako prebieha etapa z pohľadu jazdcov.

Pred etapou - Na stoštyridsiatomštvrtom kilometri čaká cyklistov jediná šprintérska prémia. Nasleduje hneď po horskej prémii tretej kategórie a posledné metre sú do kopca.

Pred etapou - Tréner Astany Paolo Slongo si myslí, že Sagan, ktorého trénoval v Liquigase, zvládne prvé kilometre v horách a udrží si žltý dres.

"Môže ukončiť túto etapu v prvej skupine lídrov a tým si udržať žltý dres," nepriamo cituje Slonga Cyclingnews. 

Peter Sagan (vľavo) aj dnes jazdí v žltom tričku vedúceho pretekára.
Peter Sagan (vľavo) aj dnes jazdí v žltom tričku vedúceho pretekára. (Autor: SITA/AP)

Iná teória, odlišná od tej predchádzajúcej, vraví, že Sagan sa v stredajšej etape zmení na jedného z podporovateľov Alberta Contadora a plne sa sústredí už len na zelený dres pre lídra bodovacej súťaže.

Contador, ktorý spadol v prvých dvoch etapách, si už nemôže dovoliť ďalšie zaváhanie a nárast súčasného 48-sekundového manka na jeho veľkých rivalov Christophera Frooma a Naira Quintanu.

"Mal dva dni na rovine na to, aby sa čo najviac zotavil zo svojich pádov. Verím, že v stredajšej etape bude v pohode," uviedol Sagan na adresu Contadora. 

Pred etapou - Pretekári absolvujú v stredu prvú kopcovitú etapu – je na nej šesť stúpaní. Žiadne nie je dlhé, ale súperi môžu dostať Sagana pod tlak a zobrať mu žltý dres.

„Určite by som si ho rád ešte udržal, no neviem presne, čo na nás čaká,“ vravel slovenský cyklista ešte v utorok v cieli.

Až päť stúpaní sa nachádza v druhej polovici etapy. Najťazší kopec Pas de Peyrol s dĺžkou 5,4 km a priemerným sklonom 8,1 percenta príde 31 kilometrov pred cieľom.

Dva a pol kilometra pred páskou absolvujú jazdci vrchársku prémiu tretej kategórie Col de Font de Cére s dĺžkou 3,3 kilometra a priemerným sklonom 5,8 percenta.

Aj dojazd bude mierne do kopca, cieľ sa nachádza vo výške 1235 m na úpätí Plomb du Cantal, ktorý je s 1855 m najvyšším vrcholom Centrálneho masívu.

Profil záverečných 36 kilometrov.
Profil záverečných 36 kilometrov. (Autor: LeTour.fr)

Špecializovaný portál Cyclingnews pripomína, že v takej skorej fáze pretekov budú jazdci prekonávať priesmyk vo výške nad 1500 m prvýkrát od roku 1979.

Vtedy však prvé štyri dni obstarali etapy v Pyrenejach, čo sa dodnes považuje za najťažší štart Tour de France v ich histórii. 

Profil etapy vyhovuje domácemu Julianovi Alaphilippimu, ktorý vie jazdiť v takýchto kopcoch. K favoritom na etapový triumf treba zaradiť aj Alejandra Valverdeho či Dana Martina.

Pred etapou - Úspechy slovenského pretekára tešia aj Olega Tiňkova, majiteľa tímu, v ktorom jazdí.

Odkedy ho Rus kúpil, jazdci vybojovali niekoľko cenných úspechov. Dres lídra Tour mu unikal, až teraz ho získal Sagan.

Oleg Tiňkov oslavoval víťazstvo Petra Sagana v druhej etape.

Tiňkov pôvodne tvrdil, že v tomto roku končí s financovaním tímu a pretekári si majú nájsť nový angažmán. Výkony dvadsaťšesťročného Sagana ho však nabudili, až oznámil, že tím bude možno podporovať naďalej.

„Ak Sagan vyhrá ešte dve etapy, ostanem pri cyklistike,“ hovoril Rus pre wielerflits.nl.

„Je najväčšia hviezda celého pelotónu už päť rokov. Nie je iba vynikajúci jazdec, ale taktiež najlepšia reklama pre svoj šport.“

Pred etapou - Jedno víťazstvo, dve tretie a jedno štvrté miesto. Taká je bilancia Petra Sagana po úvodných štyroch etapách storetieho ročníka Tour de France.

Žilinský rodák jazdil v utorok druhý deň v žltom drese pre lídra pretekov. A po jednom dni získal späť zelený dres pre vedúceho jazdca bodovacej súťaže.

Bodovacia súťaž (zelený dres):

1. Peter Sagan (Tinkoff) - 147 b

2. Mark Cavendish (Dimension Data) - 142 b

3. Marcel Kittel (Etixx - Quick-Step) - 137 b

4. André Greipel (Lotto Soudal) - 87 b

5. Bryan Coquard (Direct Énergie) - 83 b

"Som znovu aj v zelenom, takže táto Tour de France sa zatiaľ pre mňa vyvíja veľmi dobre," citoval portál pluska.sk Sagana, ktorý skončil vo štvrtej etape tretí.

"Dnešný finiš mi vyhovoval, ale začal som šprintovať príliš skoro. Kittel bol silnejší a Coquard zasa šikovnejší," uviedol úradujúci majster sveta pre LeTour.fr.

Pred etapou - Cyklisti absolvovali v utorok najdlhšiu etapu na tohtoročnej Tour de France, ktorá po 237,5 km finišovala v meste Limoges.

V záverečnom špurte do kopca (s päťpercentným sklonom) vyhral Nemec Marcel Kittel pred domácim Bryanom Coquardom. Tretí skončil Peter Sagan, ktorý sa štvrtýkrát za sebou dostal do prvej päťky.

"Je to pre mňa veľmi emotívne víťazstvo. Cítim sa, akoby som vyhral svoju prvú etapu na Tour de France. Som veľmi šťastný a pyšný, pretože tím tuho bojoval o dobrú pozíciu v závere," povedal pre Eurosport víťazný Kittel.

Pred etapou - Piata etapa sa začne v meste Limoges, kde bol cieľ utorňajšej etapy, a skončí v lyžiarskom stredisku Le Lioran.

Organizátori naplánovali oficiálny začiatok na 11.35 h, najlepší jazdci prídu do cieľa po 17. hodine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan v kopcoch zaostal a prišiel o žltý dres, zelený mu zostáva