Futbalové prestupy ONLINE: Al-Ittihad nakupoval v Ajaxe aj PSG (utorok, 3. september)

Steven Bergwijn.
Steven Bergwijn. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|3. sep 2024 o 12:40

Pozrite si prehľad zaujímavých futbalových prestupov v letnom prestupovom období 2024 na Slovensku aj v zahraničí v utorok 3. septembra. Sledujte minútu po minúte.

BRATISLAVA. Letné prestupové okno v roku 2024 je takmer na konci. V niektorých top ligách sveta už skončilo, no kluby naďalej svojich hráčov môžu predávať.

Hráčov ešte môžu podpisovať aj kluby zo Slovenska či Saudskej Arábie, kde prestupové okno naďalej trvá.

Pozrite si prehľad prestupov na jednom mieste v utorok 3. septembra.

Futbalové prestupy ONLINE (leto 2024)

Al-Ittihad priviedol dvoch nových hráčov

12:40 Holandský futbalový reprezentant Steven Bergwijn zamieril z Ajaxu Amsterdam do saudskoarabského klubu Al-Ittihad. Dohodu potvrdili obe strany, pričom Al-Ittihad zaplatil za 26-ročného krídelníka viac ako 21 miliónov eur. Klub z tamojšej Pro League tiež angažoval aj portugalského stredopoliara Danila Pereiru z Paríža Saint Germain.

Bergwijn prišiel do Ajaxu v júli 2022 za 31,25 milióna eur. Teraz sa rozhodol prijať lukratívnu zmluvu.

"Steven a Ajax sa netajili tým, že ak by prišla dobrá ponuka zo zahraničia, prestúpil by. To sa teraz stalo, čím klub získal potrebnú finančnú flexibilitu, aby mohol v krátkom čase priniesť vhodnú náhradu," uviedol technický riaditeľ Ajaxu Alex Kroes. Bergwijn vyhral s PSV Eindhoven trikrát holandskú Eredivisie, za národný tím odohral dovedna 35 zápasov, v ktorých strelil osem gólov.

Tridsaťdvaročný Pereira počas štvorročného pôsobenia v Parku princov získal tri tituly v Ligue 1. "Klub ďakuje Danilovi za jeho služby a želá mu všetko dobré do ďalšieho priebehu kariéry," uviedol francúzsky šampión vo vyhlásení. Pereira odohral za PSG spolu 109 ligových stretnutí, za portugalskú reprezentáciu má na konte 74 štartov.

Nový rekord na prestupovom trhu

12:20 V správe riadiaceho orgánu svetového futbalu FIFA sa uvádza, že počas prestupového obdobia 2024 bolo na celom svete zaregistrovaných rekordných 11 000 medzinárodných prestupov, čo predstavuje 4,8 % nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Kluby minuli na prestupové poplatky viac ako 5,78 miliardy eur, čo je druhý najvyšší objem v histórii, hoci oproti minulému roku klesol o 13,06 %.

Približne 5,04 miliardy eur sa minulo len v Európe, kde dominovali anglické kluby, ktoré v polovici roka minuli na prestupové poplatky viac ako 1,44 miliardy. Anglické výdavky klesli o 15,5 % z 1,8 miliárd eur v minulom roku, čo je opatrnejší prístup po obavách z možných sankcií za nedodržanie pravidiel najvyššej Premier League o zisku a udržateľnosti.

Výdavky špičkových klubov v Saudskej Arábii sa tiež znížili o 50,74 %, z 791 miliónov eur v minulom roku na 389 miliónov v tomto období. Prestupové obdobie v saudskoarabskej lige sa končí v októbri.

Anglicko vedie aj v počte prichádzajúcich prestupov s počtom 526, za ním nasledujú kluby z Brazílie a Portugalska.

Výdavky na medzinárodné prestupové poplatky v ženskom profesionálnom futbale predstavovali v polovici roka 6,14 milióna eur, čo je viac ako dvojnásobok oproti minulému roku.

Osimhen si vydupal odchod z SSC

11:38 Nigérijský futbalista Victor Osimhen zamieril z SSC Neapol na ročné hosťovanie do Galatasarayu Istanbul.

Dvadsaťpäťročný kanonier s trhovou hodnotou 100 miliónov eur bol v závere prestupového obdobia blízko k trvalému prestupu, no všetky dohody so záujemcami o jeho služby stroskotali.

Osimhena chceli získať Paríž Saint-Germain, FC Chelsea a v posledných hodinách prestupového okna najmä saudskoarabské Al-Ahli, ktoré ponúkalo 80 miliónov eur za útočníka, ktorý patrí podľa špecializovaného portálu transfermarkt.com medzi 20 najhodnotnejších hráčov na svete.

Galatasaray bude podľa renomovaného insidera Fabrizia Romana platiť 90-percent platu hráča. Dohoda platí do konca júna budúceho roka a jej súčasťou nie je žiadna opcia na trvalý prestup.

Osimhen už pristál v Istanbule, kde absolvuje zdravotnú prehliadku. V drese úradujúceho tureckého šampióna si zahrá ligovú fázu Európskej ligy.

Africký futbalista roka 2023 nastrieľal 15 gólov v uplynulej sezóne Serie A, ročník predtým prispel "Partenopei" k zisku majstrovského titulu a s 26 presnými zásahmi sa stal najlepším strelcom súťaže. Informovala o tom agentúra DPA.

Jankto poprel záujem Slovana

9:38 Český futbalista Jakub Jankto poprel špekulácie o jeho prestupe do ŠK Slovan Bratislava. Dvadsaťosemročný záložník aktuálne pôsobí v talianskom Cagliari.

O prestupe informoval ako prvý športový redaktor STVR Tomáš Kotlárik na sociálnej sieti X.

„Som stále v Taliansku a doteraz som prestup do Slovana Bratislava neriešil. Ani mi nikto nevolal,“ reagoval futbalista pre český web infotbal.cz.

Prestup k úradujúcemu slovenskému majstrovi však definitívne nevylúčil.

Janktovi končí zmluva v Cagliari už budúci rok a sám klub mu dal povolenie, aby si hľadal nové pôsobisko.

K situácii sa vyjadril aj riaditeľ pre medzinárodné vzťahy v Slovane Bratislava Róbert Vittek.

"Veľa času na posilnenie nie je. Musíme mať všetko uzavreté v utorok. Stalo sa to, že kluby hráčov, o ktorých máme záujem, to trochu zneužívajú. Pýtajú dvojnásobok až trojnásobok. Ponuky sú na stole a musíme to dotiahnuť. Zároveň to musí byť rozumné, aby sme len niečo neplátali. Ale aby to boli hráči, ktorí nám môžu okamžite pomôcť.

Lovíme v zahraničí aj na slovenskom trhu. Zaujímavý je aj Adrián Kaprálik. Ale môj osobný názor - dva milióny sú prestrelené za slovenského hráča zo slovenskej ligy do nášho mužstva. Keď však bude nejaký hráč za to stáť, tie peniaze investujeme. Keď nie teraz, možno v zime.

Nemyslím si ale, že keď kúpime teraz 4 hráčov za 5 miliónov, že vyhráme nad City alebo Bayernom. Musíme byť viac rozvážni," vysvetlil vo Futbalovom magazíne na STVR.

Ďalšiu možnou posilou sa javí chorvátsky útočník Blaž Kramer, ktorý aktuálne pôsobí v poľskej Legii Varšava. V poslednom ligovom zápase však na súpiske chýbal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Futbalové prestupy ONLINE: Al-Ittihad nakupoval v Ajaxe aj PSG (utorok, 3. september)