Štvornásobný olympionik Blažek sa dočkal pocty, získal cenu Jána Popluhára

Laureáti počas udeľovania cien Klubu fair play Slovenského olympijského a športový výboru (SOŠV).
Laureáti počas udeľovania cien Klubu fair play Slovenského olympijského a športový výboru (SOŠV). (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
TASR|14. dec 2022 o 17:25

Športovci si prebrali ocenenia za fair play gestá.

BRATISLAVA. Bývalý slovenský atlét Pavol Blažek získal cenu Jána Popluhára. Štvornásobného olympionika, majstra Európy z roku 1990 a bývalého svetového rekordéra v chôdzi na 20 km ocenili v stredu v Dome športu v Bratislave.

Vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka odovzdali ceny Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) za rok 2022 aj ďalším laureátom. Najvyššie ocenenie získal Blažek.

"Toto je pre mňa veľké ocenenie. Dokonca možno znamená viac ako môj titul majstra Európy. V chodeckých pretekoch som bol pripravený na konkrétny deň a na konkrétnu hodinu, ale toto ocenenie je za celoživotné pôsobenie," citoval Blažeka portál olympic.sk.

Cenu KFP SOŠV, ktorá predstavuje druhý stupeň ocenenia, udelili trom laureátom. Futbalista Peter Čögley ako hráč Skalice v ligovom súboji na Tehelnom poli proti Slovanu Bratislava pohotovo vytiahol spoluhráčovi Filipovi Blažekovi zapadnutý jazyk a tým mu zachránil život. Blažek dokonca zápas dohral.

Dušan Noga, dlhoročný riaditeľ ZŠ s MŠ na Kalinčiakovej ulici a podpredseda Olympijského klubu Bratislave, dostal cenu za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play.

Pavol Blažek, laureát Ceny Jána Popluhára.
Pavol Blažek, laureát Ceny Jána Popluhára. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)

Za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play si cenu prevzal aj Erik Vlček - rekordný šesťnásobný olympionik, štvornásobný olympijský medailista, 10-násobný majster sveta a 11-násobný majster Európy v rýchlostnej kanoistike.

"Byť ocenený za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play je jedno z ,naj´ ocenení, ktoré športovec môže získať. Medzi mojimi trofejami bude určite vystavené na poprednom mieste," citoval Vlčeka olympic.sk.

V troch kategóriách udelili aj jedenásť Diplomov KFP SOŠV. Za príkladný čin v duchu fair play ocenenia ich získali športovec v nordic walkingu Jaroslav Veigl, Basketbalový klub Spišskí rytieri Spišská Nová Ves, olympionik v behu na lyžiach Ján Koristek a hokejista HKM Liptovský Mikuláš Lukáš Paukovček.

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play ocenili trénerku zjazdového lyžovania v LK Kežmarok Danu Ferulíkovú, pedagóga reedukačného centra v Mlynkoch Antona Horvátha a telocvikára a zároveň vedúceho atletického krúžku na ZŠ a MŠ Lúčky Ľubomír Hrivnáka.

Za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play si Diplom KFP SOŠV prevzali bývalá tenistka a dnes trénerka mládeže v Košiciach Monika Martinková, mládežnícka trénerka v bedmintone Júlia Poláčková, dlhoročný futbalový funkcionár aj tréner a podpredseda Olympijského klubu Prešov Ladislav Dvorščák a bývalý reprezentačný tréner bežcov na lyžiach, dnes tréner Alkan klubu horských športov v Tatranských Matliaroch i veteránsky pretekár Jozef Brünn.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Štvornásobný olympionik Blažek sa dočkal pocty, získal cenu Jána Popluhára