24.07.2024 15:00
Deň -2
Paríž 2024

Jány sa chce v Paríži prebojovať do finále. Oproti Tokiu som inde, hovorí strelec

Patrik Jány
Patrik Jány (Autor: TASR)
TASR|24. júl 2024 o 12:10

Na uplynulých hrách obsadil 7. priečku.

BRATISLAVA. Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány a plavci Matej Duša s Tamarou Potockou v stredu vyrazili na OH 2024 v Paríži. Nádej na zisk cenného kovu spočíva prevažne na ramenách 26-ročného strelca.

Úradujúci majster Európy vo vzduchovej puške na 10 m by sa v tejto disciplíne rád prebojoval do finále. Na uplynulých hrách v Tokiu v nej obsadil 7. priečku.

"Pre mňa bude cieľ dostať sa do finále. V kvalifikácii to bude asi najťažšie, je tam široká špička. Vo finále uvidíme. Myslím, že oproti Tokiu som sa posunul a som inde," uviedol Jány.

V príprave na OH zohrala dôležitú rolu účasť na ME v Györi: "V tréningu sme skúšali technické veci aj stratégie a na vrcholových podujatiach sme si chceli vyskúšať, či to funguje ako chceme. Na ME to vyšlo, takže očividne robíme niečo dobre a veríme, že to bude pokračovať aj teraz na olympiáde."

Nadchádzajúce hry už nebudú obmedzené opatreniami proti šíreniu koronavírusu, na strelnici tak môže rušivo pôsobiť viacero vnemov.

"Myslím si, že vo finále to hrá rolu. Dovolili, aby hrala hudba a diváci skandovali. Už boli stratégie, kedy robili strelcom napriek, čiže možno to vo finále bude zohrávať nejakú rolu, v kvalifikácii nie," myslí si. Jány bude v Paríži štartovať aj v kategórii puška 3 pozície 50 m.

VIDEO: Patrik Jány pred odchodom do Paríža

Duša aj Potocká sa na OH predstavia prvýkrát. O účasti oboch reprezentantov rozhodla koncom júna Slovenská plavecká federácia (SPF), kľúčová bola bodová hodnota výkonov v tejto sezóne.

Dvadsaťštyriročný Duša bude v olympijskom bazéne súťažiť vo svojej najsilnejšej disciplíne 50 m voľným spôsobom. Na kontinentálnom šampionáte v Belehrade v nej finišoval 16. s časom 22,33 s.

"Je to moja prvá olympiáda a veľmi sa teším na to, aká to bude skúsenosť. Bola to naozaj dlhá sezóna, spravil som pre to, čo sa dalo. Nemal som žiadny výpadok, všetko išlo podľa plánu a sme tu. Takže stačí to len ukázať," povedal.

Za svoj cieľ si stanovil postup z rozplavieb, ale je si vedomý, že úlohu môže zohrať aj šťastie.

"Je to disciplína, ktorá vám nič neodpustí. Rozdiel medzi postupom a nepostupom môže byť o vonkajších faktoroch. Či už pre mňa alebo pre ostatných veľmi dobrých svetových plavcov.

Bude tam treba trochu športového šťastia. Jednoznačne idem s tým, že chcem posunúť svoje osobné maximum a dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie," dodal Duša.

Potocká si zaistila miestenku vďaka výkonom na júnových ME, po ktorých v národnom rebríčku predbehla Andreu Podmaníkovú.

Vo finále motýľkarského šprintu skončila štvrtá, v polohových pretekoch na 200 m obsadila piate miesto a stanovila nový národný rekord (2:12,42 min).

VIDEO: Tamara Potocká pred odchodom do Paríža

"Na Európe som sa snažila podať čo najlepší výsledok, aby som tu teraz mohla stáť. Teším sa, že môžem reprezentovať Slovensko na svojej prvej olympiáde a urobím všetko pre to, aby som dosiahla dobrý výsledok," sľúbila 21-ročná plavkyňa.

Jej čas z Belehradu by na predošlých hrách v Tokiu stačil na siedme miesto.

"Tam by to bolo siedme miesto, bohužiaľ, teraz to nestačilo ani na limit. Limity šli rapídne hore a uvidíme, aká konkurencia tam bude tento rok," skonštatovala Potocká.

V Paríži bude štartovať v polohovke na 200 m, rozplavby sú na programe v piatok 2. augusta.

Uzbekistan - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024 online
dnes 12:00
ONLINE: Uzbekistan - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (LIVE)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Uzbekistan - Španielsko.
dnes 12:00
Lopta na ragby, ilustračná fotografia.online
dnes 12:30
ONLINE: Sedmičkové ragby na OH 2024 dnes (skupinové zápasy) LIVESledujte s nami ONLINE prenos zo zápasov základných skupín sedmičkového ragby na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:30
Argentína - Maroko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024 online
dnes 12:00
ONLINE: Argentína - Maroko dnes, futbal na OH 2024 (LIVE)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Argentína - Maroko.
dnes 12:00
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Jány sa chce v Paríži prebojovať do finále. Oproti Tokiu som inde, hovorí strelec