Rok pred olympiádou: Hokejisti nemajú istotu, Vlhová je skúsenejšia

Petra  Vlhová na olympiáde v Pjongčangu 2018.
Petra Vlhová na olympiáde v Pjongčangu 2018. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|3. feb 2021 o 16:15

O rok sa začnú zimné hry v Pekingu.

BRATISLAVA. Ešte nikdy v histórii olympiád sa v jednom dejisku nekonali letné aj zimné hry. Bolo by to náročné. Veľké metropoly, ktoré hostia letné hry, nemávajú v dostupnosti športoviská pre zimné športy.

Zmení to až Peking. Hlavné mesto Číny bude necelých 14 rokov po usporiadaní letných hier aj dejiskom zimnej olympiády. Odštartuje už o rok – 4. februára.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) odhaduje, že do Pekingu by mohlo cestovať 53 až 55 športovcov, čo je takmer identický počet ako na predchádzajúcich ZOH v Pjongčangu (56).

Kvalifikácie však ešte len prebiehajú. Napríklad veľkú časť výpravy môžu tvoriť hokejisti. Tých však kvalifikačný turnaj o Peking ešte len čaká.

Šancu zahrať si na olympijskom turnaji majú aj hokejistky, ktoré tiež budú o miestenku bojovať na kvalifikačnom turnaji.

Trate nie sú známe

Pre svetovú pandémiu museli organizátori hier presunúť všetky testovacie podujatia. Ešte v roku 2019 sa stihli uskutočniť len súťaže snoubordistov na U-rampe a v skokoch Big Air, kde štartovala aj Slovenka Klaudia Medlová.

ZOH 2022 v Pekingu

Uskutočnia sa od 4. do 20. februára. Okrem Pekingu sa bude súťažiť v horských strediskách Čchang Ťia-kchou a Jančching.

Maskotom hier je panda Bing Dwen Dwen.

Podľa odhadov SOŠV by na nich mohlo štartovať 53 až 55 slovenských športovcov.

Nové disciplíny sú: monoboby žien, zmiešaná štafeta v šorttreku, big air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže zmiešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose i v akrobatickej disciplíne aerials. 

Celkovo sa bude bojovať o 109 medailových sád.

Najväčšou slovenskou medailovou nádejou bude lyžiarka Petra Vlhová.

Ďalší si budú môcť športoviská otestovať najskôr v závere tohto roka. To bude len niekoľko týždňov pred olympiádou. V porovnaní s predchádzajúcimi hrami to môže v niektorých prípadoch ovplyvniť výsledok.

Slalomár Adam Žampa si myslí, že to môže byť faktor, ktorý v Pekingu prinesie viaceré prekvapenia.  

„Mrzí nás, že olympiáda bude trochu iná, pretože sa kopce nedajú vyskúšať. A hoci to budú mat všetci pretekári rovnaké, môže potom na súťaži ktokoľvek prekvapiť,“ uviedol slovenský reprezentant na videu pre SOŠV.

Vlhová na olympiádu ešte nemyslí

Situáciu ohľadom olympiády zatiaľ Petra Vlhová a jej tím detailne nesledujú.

„Necháme to po sezóne. Teraz máme pred sebou majstrovstvá sveta a čaká nás aj záver Svetového pohára. Olympiádu ešte neriešime,“ vravel asistent Vlhovej hlavného trénera Matej Gemza pre SOŠV.

„Snažíme sa získať informácie od trénerov a ľudí, ktorí v Číne súťažili. Nie sú tam premenlivé podmienky. Zima býva krutá, veterná a mrazivá. Čakáme, že to bude podobné ako prvé dni v Pjongčangu, kde bola extrémna zima,“ opisuje Gemza. 

Na prechádzajúcej olympiáde bola Vlhová favoritkou v slalome, no súťaž jej vôbec nevyšla, obsadila až 13. priečku. Medailu nezískala. Najbližšie k nej mala v alpskej kombinácii, v ktorej skončila piata.

„Verím, že Peťa dospela psychicky a že nebude až tak vnímať tlak verejnosti. Tým, že nie je len slalomárkou, ale dokáže dobre zajazdiť aj obrovský slalom, super-G a zjazd, môže tlak rozložiť medzi viacero disciplín,“ doplnil Gemza.

Zlatá Kuzminová bude chýbať

Slovenskí športovci priniesli medaily z predošlých štyroch zimných olympiád. Po striebre Radoslava Žideka v snoubordkrose však medaily získali len biatlonisti Anastasia Kuzminová (tri zlaté a tri strieborné) a Pavol Hurajt (jeden bronz).

V Pekingu už Kuzminová štartovať nebude. „Máme však aj teraz svoje želiezka v ohni,“ verí prezident SOŠV Anton Siekel.

„Veríme, že Peťa Vlhová bude fantasticky pripravená. Určite aj ona očakáva, že uspeje. Aj Klaudia Medlová má predpoklady, aby bojovala o popredné priečky. Verím, že aj hokejisti predvedú hokej, ktorý nás baví a teší a výsledok bude príjemným bonusom,“ dodal.

V Pekingu sa objaví sedem nových disciplín: monoboby žien, zmiešaná štafeta v šorttreku, big air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže zmiešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose i v akrobatickej disciplíne aerials. Celkovo rozdelia 109 medailových sád.

Či usporiadanie hier nejako zasiahne pandémia koronavírusu, je ešte predčasné rozoberať. Čínski organizátori budú sledovať situáciu na letných hrách v Tokiu a niektoré opatrenia zrejme preberú.

„Je možné, že do konania zimných hier v značnej miere pribudne vakcinácia,“ uviedol športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rok pred olympiádou: Hokejisti nemajú istotu, Vlhová je skúsenejšia