Olympiádu v Riu poznačili absencie. Chýbať bude viacero známych mien

Na olympiáde sa pre zranenie nepredstaví ani Dominika Cibulková.
Na olympiáde sa pre zranenie nepredstaví ani Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. aug 2016 o 22:12

Športovcov nemožno nútiť k účasti, vraví František Chmelár.

RIO DE JANEIRO. Federer, Wawrinka, Berdych, Raonič, Halepová, Thiem, Isner, Benčičová, bratia Bryanovci, Quintana, van Garderen, James, Curry, McIlroy.

Známe mená športovcov, ktorí budú chýbať na olympiáde v Riu. A desiatky ďalších. Viacerí z nich z rôznych, často aj bizarných dôvodov nebudú svoje krajiny reprezentovať v Riu.

Najviac absentujú tenisti a golfisti

Keby sa analyzovali jednotlivci, vo väčšine prípadov by ich argumenty vyzneli logicky, alebo aspoň pochopiteľne. Lenže spolu tvoria bezprecedentnú enklávu športovcov - nikdy predtým sa nevytvorila taká veľká skupina absentérov, ktorí majú buď obavy z chorôb či bezpečnosti, alebo si potrebujú doliečovať zranenia.

Zrejme najznámejší tenista, ktorý sa nepredstaví na olympijských hrách, je Roger Federer.
Zrejme najznámejší tenista, ktorý sa nepredstaví na olympijských hrách, je Roger Federer. (Autor: TASR/AP)

Je fakt, že najväčší podiel majú s prehľadom tenisti a po nich golfisti, teda špecifické odvetvia, z ktorých to druhé malo začať novú olympijskú éru a to prvé po návrate do programu hier v mužskej kategórii sprvoti neobsadzovalo olympijský turnaj práve vzorovo.

Lenže tenis medzitým na uplynulých hrách chytil druhý dych a jeho špička sa bila o medaily. Pravda i o redukované body do rebríčka ATP, čo v Riu de Janeiro už neplatí.

Chmelár: Nikoho nemožno nútiť

Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár má vo veci na jednej strane jasno, na druhej ale na otázku TASR kontroval aj rečníckou otázkou: "Všeobecne sa dá k tomu povedať jednoducho - každý športovec má právo sa rozhodnúť, či na olympiádu pôjde a či bude reprezentovať. To je zásadná vec, nikoho nemožno nútiť. Na druhej strane je treba si všimnúť, kto sa odhlasuje trebárs z tejto olympiády. Na 90 percent sú to tenisti a golfisti. Pýtať sa dá - prečo je tomu tak?"

Z tenisovej sféry sú aj dve slovenské absencie a to nie hocijaké - odhlásili sa obe jednotky a v ženskom pavúku to spôsobilo stratu jednej z dvoch singlových miesteniek a celej štvorhry.

Dominika Cibulková i Martin Kližan priamo oznámili svoje dôvody.

V jej prípade je to zápal v päte a negatívne stanovisku špecialistu k jej štartu na OH. On sa ospravedlnil fanúšikom s tým, že má príliš veľké obavy z ochorenia na vírus zika a odvolal sa aj na rovnaké dôvody neúčasti svojich známejších kolegov z kurtov.

Prípad "Šarapovová"

"V našej výprave tých absencií veľa nie je a tí športovci, ktorí sú tu, sa už nevedia dočkať štartu. Veľmi sa tešia, že tu môžu byť. Najmä tí mladší vedia emocionálne nabudiť aj tých skúsenejších. Téma absencií teda v našej výprave príliš nerezonuje. Skôr by som povedal, že viac sa hovorí o tých dopingových prípadoch a o ruských športovcoch," konštatuje vedúci slovenskej misie v Riu Peter Korčok.

Práve tenisový olympijský turnaj ešte oveľa skôr vynútene prišiel o jednu špičkovú protagonistku.

Prípad Marie Šarapovovej však nespadá do škandálu systémového dopingu ruského športu, išlo o užívanie látky, ktorá sa na zoznam zakázaných dostala len na začiatku roka a teda išlo skôr o omyl a nedbanlivosť.

Lenže pre veľmi vážne podozrenia zo štátom podporovaného dopingu svojich reprezentantov prišlo Rio najmä o ruskú atletickú ekipu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympiádu v Riu poznačili absencie. Chýbať bude viacero známych mien