OKTAGON 20: Main card preview

Daniel Stankovič|30. dec 2020 o 01:00

Predstavenie zápasov hlavnej karty dnešného podujatia.

Už dnes uvidíme na karte jubilejného dvadsiateho turnaja československej organizácie desať skvelých súbojov, v dvoch prípadoch zakončenými korunováciou nových šampiónov. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme všetky zápasy hlavnej karty, so začiatkom od 20:00.

Tomáš Zajac (3-8) vs. Roman Paulus (2-0) (ľahká váha, -70 kg)

Zápas o pás šampióna piatej série Oktagon Výzvy v sebe skrýva dva mladé talenty slovenského MMA. Obaja sa ocitajú v pozícii, ktorá im môže zaručiť ročný kontrakt od organizácie Oktagon, titul kráľa Výzvy a v neposlednom rade aj marketingový potenciál v podobe možných sponzorov. Zápas vypísaný na päť kôl je ťažko uchopiteľným z hľadiska možnej predikcie duelu.

Tomáš Zajac je kvôli svojmu skóre podľa stávkových kancelárií v roli veľkého outsidera. Avšak Zajac je perfektným príkladom toho, že zdanie na prvý pohľad môže klamať. Zápasník s bohatými skúsenosťami v amatéroch absolvoval svoje prvé profi zápasy (v MMA má skóre 3-8, pozn. red.) v dobe, kedy na ne ešte nebol pripravený a podľa toho to aj vyzerá. Jeho posledná prehra prišla pred štyrmi rokmi a nemá tak veľkú výpovednú hodnotu.

Paulus, zápasiaci pod Spartakus Fight Gymom v Trnave, je komplexným bojovníkom. Známym sa stal jeho výstavný highkick proti Drábikovi na jar tohto roka v Oktagon Undergrounde. Neskôr vo Výzve si svoju cestu do finále vydláždil víťazstvami nad Lengálom a Krčmárom. V zápase by sme mohli vidieť kolá šampiónov a skvelý mix postoja a zeme v podaní oboch borcov.

Miroslav Brož (9-2) vs. Ján Malach (12-10) (dohodnutá váha, -74 kg)

Catchweightovým duelom sa na karte stal zápas zápas InkvizítoraKráľa Severu. Miroslav Brož vo svojom poslednom vystúpení pred prechodom do ľahkej váhy vyzve bojovníka zo severu Čiech, Jana Malacha. Zástupca Renegade Prague Gym nastupoval do leta 2018 dokonca v strednej váhe. Po tvrdých ukončeniach od Ďatelinku a Běleho sa ale Brož dokázal v tomto roku víťazne vrátiť, a to hneď dvakrát po sebe.

Proti nemu bude teraz stáť Malach, pre ktorého je táto váha ideálnou. Inak by sme „Krála Severu“ mohli charakterizovať ako dobrého postojára. Bolo to práve jeho úzke zameranie na postoj, čo ho stálo viacero duelov v kariére.

Momentálne sa Malach nachádza, rovnako ako jeho súper, na vlne dvoch víťazstiev, pričom v tom poslednom s Jartimom ukázal výstavné KO. V klube Reinders MMA má výborné podmienky na trénovanie zeme a obrany proti strhom, ktoré by zo strany Broža skôr či neskôr mali prísť. Ak sa Malachovi počas prvých minút podarí neutaviť sa na zemi, na ktorej sa určite aspoň na chvíľu ocitne, môže v neskorších kolách pomýšľať na výhru.

Leo Brichta (6-3) vs. Matouš Kohout (3-3) (ľahká váha, -70 kg)

Je tu skvelý zápas v podobe odvety českej strany finále Oktagon Underground! Talentovaný Brichta už teraz bezpochyby patrí k predným bojovníkom ľahkej váhy. Výbušný, skvelý v postoji ako aj na zemi. Leo sa od prehry s Paradaiserom pomaly šplhá na vrchol divízie.

Na druhej strane stojí bývalý úspešný thaiboxer Matouš Kohout, víťaz turnaja Oktagon Underground. Zaujímavosťou je, že tam naskočil ako náhrada za zraneného Brichtu, s ktorým finále českej strany dva týždne predtým tesne prehral, aby vo finále porazil Paradaisera.

Zápas pod plnými pravidlami MMA preverí celkovú pripravenosť oboch bojovníkov, ktorú sme v prvom zápase nemohli až tak vidieť. Z Brichtovej strany môžeme očakávať silný a tvrdý nástup, zatiaľ čo od Kohouta prácu v klinčoch a neprestajnú „mravenčiu“ robotu počas celého priebehu duelu. Kto si pripíše cenný skalp do svojej zbierky?

Milan Ďatelinka (7-4) vs. Dávid Hošek (4-1) (stredná váha, -84 kg)

Súboj o ďalšieho pravdepodobného titulového vyzývateľa v strednej váhe Oktagonu nám obstará duel medzi Ďatelinkom a Hošekom. Túto dvojicu zápasníkov spája viacero faktov. Obaja radi ukončujú svoje zápasy v prvom kole, obaja ťahajú šnúru troch víťazstiev a obaja majú KO úder.

Ďatelinka sa po prechode do strednej váhy, ktorému predchádzala ročná pauza, famózne vrátil a zničil každého, koho mu promotéri postavili do cesty. Zdá sa, že mu okrem českého zápasníka neostal v divízii nik, kto by ho mal obrať o titulový zápas.

Bývalý boxer Dávid Hošek predvádza v Oktagone nemenej zaujímavé výkony. Predovšetkým jeho posledné víťazstvo nad Bělem ukázalo, že je pripravený na výzvy. Jedna poriadna prichádza v očakávanom dueli dvoch frajerov, kde môže stačiť malá nepozornosť a rýchle KO bude na svete. Do úvahy musíme tiež vziať fakt, že aj keď by Ďatelinka mal mať v tomto aspekte navrch, Hošekova obrana proti takedownom a vstávanie zo zeme nie sú priemerné. Spomínaného Běleho ukončil ground and poundom.

Viktor Pešta (15-6) vs. Ildemar Alcantara (26-15) (poloťažká váha, -93 kg)

Hlavný predzápas nám ponúkne debut Viktora Peštu v poloťažkej váhe. Veterán UFC Pešta, pripravujúci sa dlhodobo v Amerike pod úspešným trénerom Henrim Hooftom, sa vracia do klietky po viac než roku od titulovej prehry s Martínkom na Oktagone 15. V súboji sa stretne s čiernym opaskom v brazílskom jiu-jitsu, 38-ročným Ildemarom Alcantarom. Brazílčan má rovnako skúsenosti z najprestížnejšej organizácie, keď si tam v siedmich zápasoch pripísal štyri výhry.

U oboch zápasníkov by sme mohli ako ich hlavné zbrane vypichnúť prácu na zemi, ktorá je však u nich navzájom trocha rozdielna. Pešta vsádza skôr na wresling a Alcantara na bjj. Faktorom zápasu je kondícia, s ktorou mal v niektorých predchádzajúcich zápasoch Alcantara problém a tiež to, že Viktor si svoje tempo dokáže udržať z half alebo full guardu po dlhú dobu, odkiaľ neprestajne hrozí údermi či lakťami.

Karlos „Terminátor“ Vémola (29-6) vs. Alex „Da Killa Kid“ Lohoré (19-5)  (stredná váha, -84 kg)

Hlavný zápas jubilejného podujatia organizácie Oktagon MMA s poradovým číslom 20 obstará historicky prvý český reprezentant v najlepšej lige sveta Karlos „Terminátor“ Vémola spolu s nebezpečným Alexom Lohorém. V rámci svetových rebríčkoch strednej váhy patrí obom miesto v prvej stovke. Aj keď pre Francúza nejde o debut v strednej váhe, prirodzenou mu je weltrová do 77 kilogramov.

V kariére „Da Killa Kida“ nenájdeme za posledné obdobie rozhodne žiadných ľahkých súperov, pričom najviac rezonujúcim je prehra o titul Cage Warriors proti veteránovi UFC Dalbymu. Vo svojich zápasoch zvykne kombinovať všetky prvky moderného MMA podporené dobrou fyzickou kondíciou. Tvrdosťou a šikovnosťou dokáže ustať úvodný tlak súpera, aby v neskorších kolách dokázal „vstať z popola“ a prípadne ukončiť duel pred limitom.

Terminátor po prehre s Attilom Véghom rozhodne nezaháľa a príkladom toho je, že v strednej váhe ide o jeho druhý zápas za menej než mesiac! Celkovo si v posledných troch mesiacoch stihol pripísať v dvoch zápasoch dve výhry, keď postupne uškrtil ako Robertsena, tak i Mikuláška. Teraz pred ním stojí výzva z kategórie tých najväčších. Dokáže si zobrať titul v strednej váhe a dokázať náročnému domácemu publiku, že je späť?

Taktika Vémolu je viacmenej jasná. Podobne ako v zápase s Princom alebo „Frankensteinom“, bude chcieť súpera ničiť na zemi, kontrolovať z halfguardu a prípadne ukončiť súboj TKO alebo submisiou.

Zaujímavosťou pred duelom je, že Lohorého ešte nikto neukončil na škrtenie alebo páku. Francúz veľmi dobre vie, o čo Vémolovi pôjde a na svoju šancu si bude určite ochotný počkať. Práve v neskorších kolách by chcel pre Vémolu pripraviť peklo.

Otázka zostáva, či sa k tým neskorším kolám vôbec dostaneme, pretože motivácia Karlosa je jasná – zobrať titul v strednej, potom v poloťažkej a následne vyzvať na odvetný „tanec“ slovenskú legendu MMA, Attilu Végha.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»OKTAGON 20: Main card preview