Okradli ich, teraz im nedovolili odletieť. Americkí plavci na Rio nezabudnú

Medzi okradnutými plavcami bol aj hviezdny Ryan Lochte. Toho sa však polícii vypočuť nepodarilo.
Medzi okradnutými plavcami bol aj hviezdny Ryan Lochte. Toho sa však polícii vypočuť nepodarilo. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. aug 2016 o 07:46

Lúpežným prepadnutím a zbraňou pri hlave sa celá nepríjemná skúsenosť amerických plavcov neskončila. Dvom z nich brazílska polícia nedovolila odletieť z krajiny.

RIO DE JANEIRO. Brazílska polícia nedovolila dvojici amerických plavcov Jackovi Congerovi a Gunnarovi Bentzovi odletieť z Ria de Janeiro späť do USA.

Dôvodom sú nezrovnalosti vo výpovediach, týkajúcich sa nedeľňajšieho lúpežného prepadnutia pri ich ceste taxíkom do olympijskej dediny. Informovala o tom agentúra DPA.

Brazílske úrady sa pokúšali vypočuť aj Ryana Lochteho a Jamesa Feigena, ale podľa polície už Lochte opustil krajinu. Podľa AP Lochteho okradli po oslavách konca plaveckých súťaží na OH.

Jack Congar a Gunnar Bentz pred policajným výsluchom. Najväčšia okradnutá hviezda, Ryan Lochte, už odletel.
Jack Congar a Gunnar Bentz pred policajným výsluchom. Najväčšia okradnutá hviezda, Ryan Lochte, už odletel. (Autor: TASR/AP)

Lochte stihol opustiť Brazíliu ešte pred rozhodnutím súdu, že pre vyšetrovanie plavci musia zostať v krajine. Dvanásťnásobný olympijský medailista by mal byť už doma v Severnej Karolíne, čo potvrdil aj jeho otec.

Pricestoval už v utorok, ešte pred rozhodnutím brazílskeho súdu odobrať americkým olympionikom cestovné doklady. "Som šťastný, že je v poriadku. Ozval sa mi hneď po prílete domov. Bola to nešťastná skúsenosť preňho i zvyšných troch. Nepoznám bližšie detaily, boli v taxíku a okradli ich. Najdôležitejšie je, že je v bezpečí a nič sa mu nestalo," povedal Lochteho otec.

Štvrtý z partie plavcov, ktorých údajne prepadli, James Feigen, je momentálne ešte v Brazílii. Polícia ho chcela zadržať, ale nepodarilo sa jej to.

Americkí plavci odchádzajú z policajnej stanice. Kvôli výsluchu im nedovolili odletieť z krajiny.
Americkí plavci odchádzajú z policajnej stanice. Kvôli výsluchu im nedovolili odletieť z krajiny. (Autor: TASR/AP)

Lochte najskôr tvrdil, že po skončení plaveckých súťaží sa cez víkend presúval s kolegami z večierka do olympijskej dediny taxíkom, ktorý zastavili falošní policajti. Neskôr hovoril o prepade na čerpacej stanici. Podľa tejto verzie lupiči so zbraňami plavcom zobrali peniaze i mobilné telefóny. Brazílska polícia podľa AP nemá zatiaľ dostatok dôkazov, že sa lúpež odohrala.

Nenašla ešte ani vodiča taxíka či svedkov. Američania neboli pri vypočúvaní schopní popísať kľúčové detaily incidentu, po ktorom nezavolali políciu. Tá začala konať až po správach v médiách. Jeden z plavcov vo výpovedi priznal, že bol opitý a nepamätá si ani farbu taxíka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Okradli ich, teraz im nedovolili odletieť. Americkí plavci na Rio nezabudnú