Sagan: Viviani má najlepší tím na šprint, ale celý deň nepotiahli

Peter Sagan počas piatej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska 2019.
Peter Sagan počas piatej etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska 2019. (Autor: Gian Ehrenzeller SITA/AP)
Miloslav Šebela|19. jún 2019 o 18:25

Viviani prešprintoval Petra Sagana.

BRATISLAVA. Je v tom veľký kus majstrovstva a driny. Správne rozbehnúť záverečný šprint vie len málo tímov. Belgický Deceuninck v tom vyniká a vie pre svojho šprintéra vybojovať skvelú pozíciu.

V stredu sa na Okolo Švajčiarska dva kilometre pred cieľom zoradili na špici piati jazdci belgického tímu a nasadili také tempo, že súperi mali problém sa im udržať aj za chrbtom. V cieli sa objali a spolu sa tešili z ďalšieho víťazstva Eliu Vivianiho.

Rozhodla tímová práca

„Všetci pracovali skvele. Keď mi záver rozbehnú kolegovia takto, je môj život ľahší,“ opisoval v cieli Viviani.

„Keď sme prešli cez cieľ pri prvom prejazde, tušili sme, že záver bude náročný, ale najlepší kolegovia vám pomôžu získať pred súpermi náskok.“

Viviani na cieľovej rovinke šprintoval z prvej pozície, Peter Sagan sa za ním stále držal, ale nedokázal zrýchliť, aby sa dostal pred neho. Obsadil druhú pozíciu. V cieli Vivianimu ako prvý blahoželal k víťazstvu.

"Myslím, že môžem byť spokojný s tým, čo som dosiahol, aj s výkonmi celého tímu," vravel Sagan pre oficiálnu stránku Bora-Hansgrohe.

Sagan: Celý deň nepomohli

Jeho bilancia na Okolo Švajčiarska je aj tak výnimočná. V každej z piatich etáp skončil v prvej desiatke a štyri razy bol v prvej trojke. Udržal si pozíciu lídra pretekov a vedie aj bodovaciu súťaž.

„Cítim sa dobre. Udržal som si oba dresy. Hoci o ten žltý asi vo štvrtok prídem. Ale teší ma, že som ho mal na sebe tri dni. Som spokojný,“ vravel Sagan pre L´Equipe.

„Elia zvládol záver výborne. Áno, má najsilnejší tím na šprint, ale na druhej strane jeho kolegovia celý deň nepomohli vpredu pri stíhaní úniku,“ dodal Sagan.

Preteky Okolo Švajčiarska sa preklopili do druhej, náročnejšej polovice. Ďalšie etapy povedú cez dvojtisícové horské priesmyky.

Jediná etapa, ktorá nepôjde cez veľké kopce, bude sobotňajšia časovka na 20 km. Pre Petra Sagana tak budú nasledujúce dni najmä o príprave na Tour de France. O etapové víťazstvo už bojovať nebude.

Jeho úlohou v zostávajúcich etapách bude obhájiť prvú pozíciu v bodovacej súťaži. Pred Vivianim má náskok päť bodov. Šiestu etapu vysiela naživo Dvojka (16.00 h).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan: Viviani má najlepší tím na šprint, ale celý deň nepotiahli