Vyhrá Sagan šprint v Galante? Organizátori Okolo Slovenska robia pre to všetko

Šéf Pretekov Ľudovít Lučanič (vľavo) a šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.
Šéf Pretekov Ľudovít Lučanič (vľavo) a šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara. (Autor: TASR)
Marián Szűcs, SITA|30. nov 2017 o 15:13

Cyklistické preteky zmenili termín, lákajú aj elitné tímy a snívajú o majstrovi sveta

BRATISLAVA. V minulých rokoch sa cyklistické preteky Okolo Slovenska konali v júni, iba pár týždňov pred Tour de France.

Navyše patrili do nižšej kategórie pretekov, preto na nich neštartovali jazdci z elitných tímov.

Aj preto bolo prakticky nemožné, aby na najvýznamnejších domácich etapových pretekoch štartoval najlepší slovenský cyklista. Peter Sagan sa v tej časti sezóny pripravoval na Tour.

Od budúceho ročníka sa to môže zmeniť. Preteky Okolo Slovenska sa presúvajú na septembrový termín (12. – 16. 9.) a po prvý raz na nich majú štartovať aj tímy najvyššej kategórie WorldTour, medzi ktoré patrí aj Saganova Bora-Hansgrohe.

Príde aj Peter Sagan?

Bora už dokonca ako prvý tím poslala predbežnú prihlášku, v ktorej sú aj dvaja slovenskí cyklisti – Juraj Sagan a Michael Kolář.

Organizátori pretekov majú veľký záujem o to, aby prišiel aj Peter Sagan.

Chceme, aby jazdcov videlo čo najviac priaznivcov cyklistiky. Preto uvažujeme, že práve v Dubnici absolvujú niekoľko okruhov s vyvrcholením na štadióne.


Stanislav Holec, technický riaditeľ Okolo Slovenska

„Peter ešte v tejto chvíli nevie, akú podobu bude mať jeho sezóna po skončení Tour de France. Ak by sa našla možnosť, že by mohol štartovať na našich pretekoch, určite ju využije. Momentálne však ešte nič nemôžeme zaručiť. Do začiatku pretekov je stále veľmi ďaleko," reagoval Peter Privara, šéf Slovenského zväzu cyklistiky a zároveň riaditeľ pretekov Okolo Slovenska.

Podujatie by mohlo zapasovať do Saganovej prípravy na majstrovstvá sveta. Okolo Slovenska nekolidujú ani s jednodňovými kanadskými klasikami, na ktorých slovenský cyklista zvykne štartovať.

V Quebecu sa na budúci rok bude jazdiť 7. septembra a v Montreale o dva dni neskôr. Podujatie na Slovensku môže byť pre cyklistov prípravou na majstrovstvá sveta, ktoré budú koncom septembra v Innsbrucku.

Chcú štyri elitné tímy

Okrem Bory potvrdil účasť na Okolo Slovenska aj ďalší elitný tím Quick-Step Floors. V predbežnej zostave popredného belgického tímu je aj bývalý majster sveta a víťaz tohtoročných pretekov Okolo Flámska Philippe Gilbert.

Skúsený belgický klasikár už v tomto roku bol na Slovensku ako hosť.

Podľa predbežnej dohody príde aj ďalšie zvučné meno - Daniel Oss. Tridsaťročný Talian bude od nového roka jazdcom Bory.

Dosiaľ bol jedným z najlepších domestikov Grega van Avermaeta v tíme BMC Racing a aj jeho zásluhou Belgičan v tomto roku ovládol kráľovnú klasík Paríž-Roubaix.

Otvorený je príchod tímov ďalších tímov WorldTour, organizátori by ich mali radi na štarte štyri. Účasť už prisľúbili aj silné kontinentálne tímy - poľský CCC Sprandi Polkowice, taliansky Bardiani-CSF, francúzsky Cofidis či ruský Gazprom - RusVelo. Nebude chýbať ani reprezentácia Slovenska a Dukla Banská Bystrica.

Z Popradu do Galanty

Preteky Okolo Slovenska, ktoré čaká už 62. ročník, odštartujú prológom v Poprade, nasledovať bude tatranská etapa s cieľom v Štrbskom Plese.

Potom sa cyklisti presunú Dubnice nad Váhom, kde na pelotón čaká cieľ na ovále futbalového štadióna.

„Chceme, aby jazdcov videlo čo najviac priaznivcov cyklistiky. Preto uvažujeme, že práve v Dubnici absolvujú niekoľko okruhov s vyvrcholením na štadióne, kde sa v minulosti pravidelne končili aj etapy Pretekov mieru," naznačil technický riaditeľ pretekov Stanislav Holec, dlhoročný autor tratí na Okolo Slovenska.

Z Dubnice sa pelotón presunie do Nitry a preteky vyvrcholia šprintérskym záverom v Galante. Prvýkrát v histórii pretekov bude jazdiť v jednom tíme sedem cyklistov, na štarte má byť 20 až 22 tímov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vyhrá Sagan šprint v Galante? Organizátori Okolo Slovenska robia pre to všetko