Urobil to lišiacky. Sagan sa tešil v jedinej šprintérskej etape z víťazstva

Peter Sagan vyhral 1. etapu na pretekoch  Okolo Romandie.
Peter Sagan vyhral 1. etapu na pretekoch Okolo Romandie. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. apr 2021 o 18:11 (aktualizované 28. apr 2021 o 19:32)

Vedie už aj v bodovacej súťaži.

BRATISLAVA. Šprintérske súboje v cyklistike sú v prvom rade o tom, kto má silnejšie nohy. 

Lenže výkonnosť nie je jediný faktor, ktorý rozhoduje ako to je napríklad v atletike. Nemalou súčasťou sú aj skúsenosti a taktika. Na cieľovej rovinke sa dá veľký diel rýchlosti získať vďaka súperom.

V prvej etape Okolo Romandie využil Peter Sagan svoju šikovnosť a vybojoval druhé víťazstvo v tejto sezóne.

Šprint mu rozbehol súper

Nebol to klasický šprintérsky dojazd, pretože v pelotóne na švajčiarskych pretekoch je minimum šprintérov. Dojazd tak nebol organizovaný a chýbali skúsení pretekári, ktorí by vytvárali pre kolegov čo najlepšiu pozíciu pre šprint.

Sagan v podstate so súpermi vybabral. Bolo vidno, že jeho rivali nemajú veľmi na výber, aj keď sa tlačili dopredu. Neboli pripravení zvládnuť taký dlhý šprint z čelnej pozície. Navyše šprintéri museli čeliť miernemu protivetru, čo len sťažovalo pozíciu prvého jazdca. 

Peter Sagan vyčkával schovaný za súpermi. Keď sa Sonny Colbrelli sa pokúsil rozbehnúť šprint, Sagan už bol za jeho chrbtom a nabral vyššiu rýchlosť ako Talian. Na cieľovej páske ho s prehľadom predbehol.

Využil jedinú šprintérsku etapu

Vo víťaznom geste roztiahol ruky a tešil sa. Za cieľom k nemu prišlo veľa súperov a blahoželalo mu. Veľkú radosť z úspechu mali aj Saganovi kolegovia. Pre tím Bora-Hansgrohe to bolo len piate víťazstvo v tejto sezóne.

"Začal som šprintovať veľmi ďaleko od cieľa a mal som na zadnom kolese Petra Sagana. Päťdesiat metrov pred cieľom ma predbehol. Je to škoda, že som sa rozbehol tak ďaleko. Nebolo to zlé, šprintoval som dobre, je to škoda, že som skončil druhý," vravel v cieli Colbrelli. Cituje ho Cyclingnews.

„Dnes som mal jedinú šancu a som veľmi rád, že som vyhral. Toto víťazstvo patrí a tímu a tímovým kolegom. Odviedli kus práce. V ďalších etapách nás čakajú len kopce. Bude to pre mňa náročné,“ hovoril Sagan pre akreditované médiá. 

„Vedel som, že posledný kilometer bude fúkať protivietor. Čakal som, že to bude náročný šprint, preto som bol trochu vzadu. Vybral som si Colbrelliho koleso,“ opisoval ako si vybojoval víťazstvo.  

Druhý zo Saganovcov Juraj prišiel do cieľa na 122. priečke. 

Sagan: Nikam som neodišiel

Napriek tomu že Saganovu sezónu poznačilo ochorenie Covid-19 sa zdá, že je slovenský cyklista vo forme. V tejto sezóne odjazdil zatiaľ len 18 súťažných dní, no má už dve víťazstvá. 

„Každý teraz hovorí, že Sagan je späť, ale ja som nikdy neodišiel. Stále som tu,“ dodal Peter Sagan. 

Na Okolo Romandie sa v celkovom poradí vďaka časovému bonusu za víťazstvo posunul už na 5. priečku. Na Rohana Dennisa stráca 12 sekúnd.

Pri vyhlasovaní sa však na pódium po prevzatí ceny za prvú priečku vrátil ešte raz, keďže sa dostal na prvú priečku v bodovacej súťaži. Po dvoch dňoch vedie o 20 bodov pred Dennisom. 

V Romandii bola stredajšia etapa pre šprintérov zrejme jedinou istou príležitosťou. Zo zostávajúcich štyroch etáp je jedna časovka, jedna je horská a ďalšie dve majú kopcovitý profil. Za istých okolností sa o víťazovi môže rozhodovať v šprinte menšej skupinky v piatok. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Urobil to lišiacky. Sagan sa tešil v jedinej šprintérskej etape z víťazstva