Nebuďme rojkovia, o medaile nemôžeme rozmýšľať, vraví Saganov tréner

Peter Sagan bude na olympijských hrách v Riu de Janeiro štartovať na horských bicykloch, na ktorých začínal svoju kariéru.
Peter Sagan bude na olympijských hrách v Riu de Janeiro štartovať na horských bicykloch, na ktorých začínal svoju kariéru. (Autor: MAFRA - Ondřej Bičiště)
Miloslav Šebela|7. aug 2016 o 12:59

Možno to bude najväčší boj v jeho kariére. Peter Sagan si bude na olympijských hrách merať sily v disciplíne, v ktorej nesúťaží.

Peter Sagan je pre mnohých ľudí značkou úspechu. Na čo siahol, premenil na víťazstvo. Teraz ho však čaká jedna z najväčších výziev kariéry.

Pokúsi sa po rokoch uspieť v oblasti, v ktorej vynikal ešte ako junior. V horskej cyklistike sa stal pred ôsmimi rokmi majstrom sveta.

V teréne získal zručnosti, ktoré mu teraz závidia aj súperi v cestnej cyklistike. Lenže za posledných osem rokov štartoval v cross country len dvakrát.

Preteky v Grazi nedokončil po páde a na pretekoch Českého pohára v Tepliciach skončil štvrtý.

V Tepliciach skončil Sagan štvrtý.

Na štart olympijských pretekov s najsilnejšími jazdcami v tejto disciplíne sa postaví 21. augusta. Čaká ho boj, ktorý bude preňho po mnohých triumfoch výnimočný, pretože nič podobné za ostatné roky neabsolvoval.

„Peter je nevyspytateľný a naozaj veľa ľudí ho má až za Supermana. Jeho výsledky sú excelentné, ale je pravdou, že na olympiáde ho čaká iná disciplína a na prípravu mal málo času,“ vraví Zánický.

Tréner, ktorý viedol Sagana, keď bol juniorom, bude v Riu de Janeiro súčasťou jeho realizačného tímu a radami sa podieľa na jeho olympijskej príprave.

„Na druhej strane, keď sa do niečoho pustí, robí to na maximum. Po Tour de France si mohol dopriať dovolenku a oddýchnuť si, ale namiesto toho sa pustil do tréningu. Nejde na olympiádu, aby si ju užil. Chce dosiahnuť maximum a ukázať fanúšikom, že v horskej cyklistike nebude do počtu.“

Sagan síce vybojoval pre Slovensko miestenku v cestných pretekoch, ale po obhliadke trate vo februári zistil, že je mimoriadne náročná. Cyklistický zväz požiadal o nomináciu v horskej. Funkcionári mu vyhoveli.

Na cestné preteky nominovali Patrika Tybora z Dukly Banská Bystrica.

Zánický: Aj pre Sagana veľké sústo

Sagan sa na olympijskú súťaž pripravuje v Amerike. Do Utahu, kde chodieva na sústredenia aj pred pretekmi Okolo Kalifornie, odletel pár dní po skončení Tour. 

„Pozná to tam. Sú tam vynikajúce podmienky nielen na cestnú, ale aj na horskú cyklistiku. Stovky kilometrov ciest, ktoré sú aj profilom trošku podobné tomu, čo ho čaká v Brazílii,“ vraví Peter Zánický.

Peter Sagan si aj na olympijských hrách zajazdí na horských bicykloch.
Peter Sagan si aj na olympijských hrách zajazdí na horských bicykloch. (Autor: MAFRA - Ondřej Bićiště)

Slovenský cyklista má za sebou náročnú časť sezóny. Tour bola preňho veľmi úspešná. Vyhral tri etapy, obhájil zelený dres, tri dni bol lídrom celých pretekov a podporoval aj tímových kolegov. Oddychovať sa však nechystá.

„Pretekári, ktorí Tour absolvujú, potrebujú aj mesiac, aby sa z toho dostali. A Peťa za ten čas čaká olympiáda. Je to aj naňho trochu veľké sústo, pretože v jeho prípade nejde len o regeneráciu, ale o zmenu jazdy," vysvetľuje Zánický.

"Cestná a horská cyklistika sú dve odlišné disciplíny. Hoci si ľudia možno povedia, že bicykel ako bicykel. Je to však akoby ste bežca na 1500 metrov nechali bežať štvorstovku. Na ceste ide o šesťhodinovú záťaž, pri horskej cyklistike je to niečo vyše hodiny a pol, ale ide sa v úplne inej intenzite," dodáva.

Štart z posledného radu

V cross country musia cyklisti ísť na maximum v krátkych intervaloch, ktoré sa stále opakujú. Dynamika jazdy je úplne iná. Aj tréner vraví, že z hľadiska práce svalov by potreboval Sagan na adaptáciu viac času.

Nejde na olympiádu, aby si ju užil. Chce dosiahnuť maximum a ukázať fanúšikom, že v horskej cyklistike nebude do počtu.


Peter Zánický, bývalý tréner Petra Sagana

„Je to veľmi krátky čas, ale, na druhej strane, lepšiu príležitosť mať Peťo už nebude. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Nebuďme rojkovia, o medaile nemôžeme rozmýšľať, vraví Saganov tréner