Oh my Godla. Slovákom vychytal body brankár, päťkrát mu pomohla žŕdka

Hlavní strojcovia slovenského víťazstva - brankár Denis Godla a kapitán Martin Réway, ktorý prihral na oba góly.
Hlavní strojcovia slovenského víťazstva - brankár Denis Godla a kapitán Martin Réway, ktorý prihral na oba góly. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. dec 2014 o 07:12

Slovenskí hokejisti do 20 rokov zdolali na MS obhajcu titulu Fínsko 2:1.

MONTREAL. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov si na svetovom šampionáte napravila chuť. Po debakli 0:8 s Kanadou vo svojom úvodnom zápase na turnaji senzačne zdolala obhajcu titulu Fínsko 2:1.

"Potrebovali sme takýto zápas! Už len preto, ako sme dostali na frak od Kanady. Som rád, že chlapci sa zmobilizovali a hodili tú prehru za hlavu," komentoval tréner slovenského tímu Ernest Bokroš.

"Zdôrazňovali sme hráčom, že nemôžu hrať tak ustráchane ako proti Kanade. Proti Fínom to bolo o skvele zvládnutých oslabeniach, v ktorých sme odviedli fantastickú prácu. Hlavne Kabáč, Bondra, Petráš či Skalický ukázali, akí sú dôležití pre tím," doplnil kouč.

Slovensko - Fínsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Góly: 10. Cehlárik (Réway), 27. Holenda (Réway, Jaroš) - 8. Rantanen (Ikonen, Hintz)

Vylúčení: 6:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: St-Jacques (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) - Mills (Kan.), Wüst (Švaj.), 6007 divákov

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Jendroľ, Hochel, Bačik, Pavúk - Réway, Paulovič, Cehlárik - Šoltés, D. Rehák, Lantoši - Skalický, Sukeľ, Koyš - R. Bondra, Kabáč, Petráš

Fínsko: Saros - Lintuniemi, Honka, Mäkelä, Lyytinen, Ilvonen, Mäkinen, Niku - Mustonen, Lehkonen, K. Kapanen - Ikonen, Hintz, Rantanen - Puljujärvi, Aho, Kalapudas - Ojamäki, Vahatalo, Rauhala - Bjorninen

Jeho tím sa dokázal presadiť, hoci strelecká aktivity bola jasne na strane Fínov (38:12 na strely). "Je až na neuverenie, koľko sme vyťažili z nášho malého množstva streleckých pokusov," reagoval Bokroš.

Najlepší hráč na ľade

Slovenský tím držal počas celého zápasu skvelými zákrokmi brankár Denis Godla, hoci mu až päťkrát pomohla žŕdka. Kryl 37 striel a vyhlásili ho za najlepšieho hráča Slovenska.

"Podal špičkový výkon. Bez toho nemá družstvo nárok na podobný výsledok," chválil Bokroš.

"Bol úžasný. Od prvej do poslednej minúty bol najlepším hráčom na ľade," pridal sa slovenský kapitán Martin Réway, ktorý asistoval pri oboch góloch.

Oh, my Godla

"Teraz nás čakajú Američania, bude to podobné ako proti Kanade. Bude to výzva dokázať, že máme lepší tím, ako sme ukázali proti Kanade. Bude to ťažký zápas, ale ak budeme hrať ako proti Fínsku, všetko je možné," doplnil.

Slováci nastúpili proti Fínsku necelý deň po prehre s Kanadou, oba zápasy delilo zhruba len dvadsať hodín. Napriek tomu ustáli tlak skvele korčuľujúceho súpera.

fin1_res.jpg

Brankár Denis Godla v akcii. FOTO - TASR/AP

"Veľmi dobre sme sa pripravili. Bol to pre nás nový začiatok. Hovorili sme si, že musíme hrať jednoduchšie, rýchlejšie v obrannom pásme, nerobili sme hlúpe chyby," reagoval hrdina súboja gólman Godla. Stránka šampionátu sa pohrala s jeho priezviskom a článok o víťazstve Slovenska otitulkovala "Oh, my Godla".

"Fíni sa dostali viackrát do prečíslenia, našťastie vtedy ma puky trafili. Tento turnaj je prakticky o jednom zápase, ktorý na nás ešte len čaká. Máme tri body, treba však už zabudnúť na súboj s Fínmi a ísť ďalej,"dodal Godla.

Slovensko odohralo s Fínskom na MS juniorov dvanásty vzájomný duel, v ktorom sa po rokoch 1998, 2004 a 2008 tešilo zo štvrtého víťazstva. Slováci prerušili proti Suomi na šampionátoch trojzápasovú sériu prehier.

Dôležitý zápas proti Nemcom

"Koncentrácia mojich hráčov nebola stopercentná. Mali sme množstvo šancí, netrafili sme prázdnu bránku, strely skončili na jej konštrukcii, ale niečo v našej hre chýbalo," povzdychol si kouč Fínska Hannu Jortikka.

"Dostal som možnosť, vypálil som a, našťastie, som puk poslal do siete. Je potrebné premieňať každú príležitosť. Nemali sme čo stratiť, bojovali sme a vyšlo to. Každý plnil to, čo mal," povedal Matúš Holenda, autor víťazného gólu Slovenska.

Slovákov čakajú v základnej A-skupine ešte dva súboje - najskôr proti USA (v pondelok o 22.00 SEČ), potom proti Nemecku (o deň neskôr). Najmä ten druhý bude z hľadiska postupu do štvrťfinále a vyhnutiu sa bojom o záchranu kľúčový.

fin2_res.jpg

Druhý gól Slovenska po strele Holendu od modrej čiary. FOTO - TASR/AP

Fínsko nič nerieši

"Pre nás je výhra nad Fínskom vzpruhou, no z hľadiska postupu do ďalšej fázy turnaja pre nás prakticky nič nerieši. Potrebujeme v záverečnom zápase skupiny obrať o body Nemecko a potvrdiť postup. Sme radi, že sme odohrali zápas na úrovni play-off, ale držíme sa pri zemi. Tento tím je plný skromných chlapcov, ktorí podriaďujú všetko tímovému úspechu,“ rozoberal Bokroš.

"Američania sú podobný súper ako Kanada, proti nim nevieme hrať tak dobre ako proti európskym mužstvám," vravel kouč. "Ale verím, že výhra s Fínskom dodá chlapcom pokoj, sebavedomie. Vidia, že keď hrajú bojovne, kolektívne, tak môžu zdolať aj ťažkých súperov. Nad nimi môžeme vyhrať, ale nie vyhrávať."

Slovensko sa po sobotňajšej výhre priblížilo k svojmu cieľu - postupu do play off, kde sa dostanú prvé štyri tímy zo skupiny. Piaty hrá o záchranu.

"Stále platí, že rozhodne duel s Nemeckom. Na postup budeme musieť v bodovať," brzdil optimizmus Bokroš.

Druhý zápas A-skupiny:

Nemecko - Kanada 0:4 (0:2, 0:0, 0:2), góly: 5. McDavid (Morrissey, Petan), 13. Lazar (McDavid, Petan), 50. M. Domi (S. Reinhart), 56. Bowey (Petan, McDavid), vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 0:3.

Tabuľka:

1. Kanada 2 2 0 0 0 12:0 6

2. Slovensko 2 1 0 0 1 2:9 3

3. USA 1 0 1 0 0 2:1 2

4. Fínsko 2 0 0 1 1 2:4 1

5. Nemecko 1 0 0 0 1 0:4 0

B-skupina

Dánsko - Švédsko 1:5 (0:3, 1:2, 0:0), góly: 22. Olesen (M. Nielsen, Holmberg) - 10. Wallmark, 12. Blidh (Aho, Lagesson), 20. W. Nylander (De La Rose, Bergman), 21. De La Rose (A. Karlsson, Blidh), 38. Aho (Wallmark, De La Rose)

Česko - Švajčiarsko 2:5 (2:2, 0:3, 0:0), góly: 2. M. Růžička (Němeček, Špaček), 5. Klok (Zdráhal, Pastrňák) - 1. Fiala (T. Meier), 12. Fiala (Malgin, T. Meier), 21. Rod (Fazzini), 22. Wieser (Schweri), 35. Fazzini (Müller, Rod)

Tabuľka:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 10:3 6

2. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 5:2 3

3. Rusko 1 0 1 0 0 3:2 2

4. Dánsko 2 0 0 1 1 3:8 1

5. Česko 2 0 0 0 2 4:10 0

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Oh my Godla. Slovákom vychytal body brankár, päťkrát mu pomohla žŕdka