Ministerstvo reaguje na vyjadrenia SLA: Nie je to korektné

Ivana Ivaniča v máji zvolili za nového šéfa SLA.
Ivana Ivaniča v máji zvolili za nového šéfa SLA. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2017 o 15:30

Asociácii zároveň pozastavilo spôsobilosť byť prijímateľom finančných prostriedkov od štátu.

BRATISLAVA. Mimoriadna konferencia Slovenskej lyžiarskej asociácie sa uskutoční 15. júna v Banskej Bystrici.

Vedenie lyžiarov jej zvolaním reagovalo na odobratie licencie národného športového zväzu zo strany Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu SR.

Asociácii zároveň pozastavilo spôsobilosť byť prijímateľom finančných prostriedkov od štátu.

Môže to ohroziť aj olympiádu

"Patová situácia sa môže skončiť neúčasťou našich lyžiarov na olympiáde," varuje nový prezident SLA Ivan Ivanič.

Vedenie SLA preto na mimoriadnej konferencii opätovne predloží delegátom upravené zmeny stanov na schválenie.

Či už je to vopred plánovaná hra alebo nie, na tom teraz nezáleží. Každopádne tvrdím, že politika a politici by sa nikdy nemali miešať do športu.


Ivan Ivanič, nový prezident SLA

"Už na konferencii 14. mája v Tatrách som niekoľkokrát a dôrazne upozorňoval prítomných hlasujúcich delegátov na vážnosť situácie. Napriek tomu nebolo 15 členov ÚAD (Úsek alpských disciplín), 6 členov ÚTL (Úsek lyžovania na tráve) a jeden člen ÚAL (Úsek akrobatického lyžovania) zrozumených a hlasovaním proti ohrozili fungovanie a samotnú existenciu SLA," tvrdí vo štvrtkovej tlačovej správe Ivanič.

Vopred plánovaná hra?

Na prijatie zmeny stanov navrhnutých začiatkom roka 2017, na ktorých sa spločne dohodlo SLA s Ministerstvom školstva za účasti SOV, bola potrebná dvojtretinová väčšina. Za návrh ale hlasovalo iba 62 percent delegátov.

"Či už je to vopred plánovaná hra alebo nie, na tom teraz nezáleží. Každopádne tvrdím, že politika a politici by sa nikdy nemali miešať do športu. Už vôbec nie, aby si vytĺkali uznanie a lacné promo. Táto situácia sa totiž môže skončiť veľmi nešťastne. Národná asociácia, teda SLA je totiž jedinou inštitúciou, ktorá menuje reprezentáciu SR a môže prihlasovať pretekárov na preteky.

Keďže SLA nie je od 26. mája 2017 národným športovým zväzom pre lyžiarske športové disciplíny v zmysle zákona, logicky tak nemôže vymenovať reprezentáciu a ani prihlásiť žiadneho reprezentanta, alebo iného športovca na medzinárodné preteky, vrátane olympiády," vysvetlil Ivanič.

Podľa neho bude veľmi dôležité, ako sa zachovajú delegáti pri hlasovaní na mimoriadnej konferencii. Vedenie SLA sa vzhľadom na snahu upokojiť napätú situáciu v asociácii viac nebude k tejto konkrétnej záležitosti vyjadrovať, a to až do skončenia mimoriadnej konferencie.

Reagovalo aj ministerstvo

Na vyjadrenia SLA zareagovalo stanoviskom aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Vyjadrenie zástupcov Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), že SLA nemôže vymenovať reprezentáciu a ani prihlásiť žiadneho reprezentanta alebo iného športovca na medzinárodné preteky, vrátane olympiády, nie je celkom korektné," píše sa v stanovisku zaslanom TASR.

"Slovenská lyžiarska asociácia, aj keď nie je uznaným národným športovým zväzom, plní úlohy športového zväzu, resp. športovej organizácie, ktorá je jediným partnerom medzinárodnej športovej federácie (FIS) za uznaný šport 'lyžovanie', a teda môže prihlasovať športovcov na medzinárodné športové súťaže.

Čo sa týka účasti športovcov na zimných olympijských hrách 2018, nomináciu športovcov navrhuje SLA Slovenskému olympijskému výboru a ten po splnení kritérií vyhlásených medzinárodnou športovou federáciou (FIS) odsúhlasí nomináciu na ZOH 2018 a zároveň prihlasuje športovcov na ZOH 2018.

Športová príprava TOP lyžiarov či snowboardistov nie je z nášho pohľadu ohrozená, nakoľko všetci športovci sú zaradení v rezortných športových strediskách, majú zabezpečené prostriedky na športovú prípravu a tiež realizačné tímy. Zároveň je potrebné dodať, že zákon o športe umožňuje aj priame financovanie TOP športovcov, ak SLA stratí spôsobilosť prijímateľa verejných prostriedkov."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ministerstvo reaguje na vyjadrenia SLA: Nie je to korektné