Súťaž sa zmenila na poľovačku, vietor odfúkol Vargovi dva terče

Erik Varga do finálovej šestky nepostúpil.
Erik Varga do finálovej šestky nepostúpil. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|7. aug 2016 o 19:03

Niektoré terče odfúklo tak, že ich nebolo možné zasiahnuť, vravel tréner trapistov po prvej časti kvalifikácie. Finále je pre majstra sveta Erika Vargu zatiaľ ďaleko.

RIO DE JANEIRO. V nedeľu si vietor bral, čo chcel. Uchmatol ľuďom čiapky z hláv, zhodil zábradlie alebo sa pohral s asfaltovými terčami na olympijskej strelnici.

Kým pre nepriaznivé podmienky zrušili súťaže veslárov a tenistov pustili iba na centrálny kurt, ktorý je dostatočne chránený, kvalifikácia streľby na trap prebehla podľa plánu. Po prvej časti súťaže sú slovenskí strelci ďaleko od finále.

Erik Varga zasiahol 69 zo 75 terčov, Marián Kovačócy ešte o dva menej.

Erik Varga počas kvalifikácie: fotogaléria

7.8.2016

Vietor unášal niektoré terče mimo dráhy letu. Súťaž sa zmenila na poľovačku.

„Stalo sa to, čoho som sa obával - že počasie ovplyvní výsledky a nebude to férová súťaž. U Erika minimálne dva či tri terče odfúklo tak, že sa nedali zasiahnuť. U Kovačócyho štyri až päť. U Erika ešte iskrička nádeje na postup je. Pokúsime sa na druhý deň zabojovať,“ hovoril tréner Branislav Slamka.

Technicky strieľa výborne

„Pokiaľ sa vietor bude takto pohrávať s terčami aj zajtra, môže sa stať všeličo. No neznamená to, že je koniec. Stále je šanca výsledok vylepšiť,“ dodal tréner.

Erik Varga ešte stále môže postúpiť do finále.
Erik Varga ešte stále môže postúpiť do finále. (Autor: TASR)

Dvojnásobný majster sveta Erik Varga patril medzi veľkých favoritov. Po prvej časti kvalifikácie je na 11. mieste. Do finále postupuje šesť najlepších strelcov.   

„Sklamaný nie som. Technicky je to výborné. Bolo tam pár drobných chýb, ale skôr sa mi nepodarilo naladiť na túto strelnicu," opisoval.  

"A, žiaľbohu, prejavilo sa aj to, že v súťaži použili úplne iné vrhačky terčov, na aké sme zvyknutí strieľať. S nami v skupine strieľa Talian, ktorý ich má nakúpené. Trénuje na nich celý rok a je to vidieť. Neminul ani raz,“ hovoril Erik Varga.

Massimo Fabbrizi trafil všetkých 75 terčov ako jediný zo štartujúcich. Pred Britom Edwardom Lingom i krajanom Giovannim Pellielom má náskok dvoch terčov.

Massimo Fabbrizi obhajuje striebornú medailu v trape z olympijských hier 2012 v Londýne.
Massimo Fabbrizi obhajuje striebornú medailu v trape z olympijských hier 2012 v Londýne. (Autor: TASR/AP)

Vietor podľa Vargu až takú rolu nezohral. „Fúkalo všetkým rovnako. Niekto sa s tým lepšie dokázal vysporiadať,“ vyhlásil.

Nedarilo sa ani obhajcovi

Zle nedopadli len Slováci, ale napríklad aj víťaz z londýnskej olympiády - Chorvát Černogoraz. Minul osem terčov a medailu už zrejme nezíska.

Kvalifikácia pokračuje v pondelok dvomi položkami po 25 terčov. Do bojov o medaily postúpi šesť najlepších.

Trap mužov (po I. časti kvalifikácie - 75 terčov):

1. Massimo Fabbrizi (Tal.) 75 bodov

2. Edward Ling (V. Brit.) 73

3. Giovanni Pellielo (Tal.) 73

4. Josip Glasnovič (Chor.) 72

5. David Kostelecký (ČR) 72

6. Yavuz Ilnam (Tur.) 71

...

11. Erik Varga 69

21. Marián Kovačócy (obaja SR) 67

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Súťaž sa zmenila na poľovačku, vietor odfúkol Vargovi dva terče